duminică, 24 martie 2013

"Cherchez la Femme"...

EVIYAN înseamnă Iva Bittová, Gyan Riley & Evan Ziporyn - 3 unici compozitori/performeri contopind întrun singur sound un intim și acustic melanj de "world roots" (tradiții folk est-europene, clasic indian, gamelan), post-minimalism, jazz, rock și cabaret. Acești muzicieni eclectici la confluența de genuri își unesc forțele pentru a crea un fundal, o coloană sonoră pentru satul global al sec. 21 - simplu, organic și direct, o muzică a intensității și a lirismului, a impactului lumesc și a virtuozității instrumentale."
 (http://www.eviyan.org/audio.html)
 Oare ce'ar mai trebui să întreprindă Iva Bittová - violonistă, vocalistă și actriță născută în 1958 în Bruntál/ Moravia - activă de mai bine de 2 decenii și cu aproape 30 albume în discografie (solo, în duo, cu Cikori Band, Škampa Quartet, Netherlands Blazers Ensemble, etc)...ca să atragă atenția și interesul promotorilor de concerte, site-urilor și blogurilor specializate din Ro?...
 A mai colaborat și are discuri, printre alții și cu: Bill Frisell, Bobby McFerrin, Don Byron, Fred Frith, George Mraz, Hamit Drake, Jiří Stivín, Marc Ribot, Phil Milton, Pierre Favre, Tom Cora, Vladimír Václavek...
 Poate revenirea la casa ECM cu albumul eponim ("Iva Bittova", martie 2013) sau anteriorul excelent "Zvon" (Animal Music /Supraphon 2012) vor fi două impulsuri pentru ceva șanse în plus ca s'o vedem "live" aici în țară și nu pe la vecini pe cea pentru care vioara este "o oglindă reflectând visele și imaginația", iar "simfonia" vibrației și rezonanței dintre vioară și voce o conduc - după cum singură recunoștea - către "o perfecțiune la care eu tind, dar pe care totuși știu că n'am s'o ating niciodată".

Up-to-date: între timp "cineva" de acolo de sus m'a auzit și Iva Bittová grație Centrului Cultural Ceh a concertat solo în Ro, la Timișoara întro Sinagogă din Cetate arhiplină, pe 1 octombrie 2013.
Deasemeni, a apărut și albumul "Eviyan Live" la label-ul canadian Les Disques Victo al cărui catalog se ocupă exclusiv de înregistrări de la "Festival International de Musique Actuelle de Victoriaville" (Québec)
http://www.discogs.com/label/19483-Les-Disques-Victo?page=2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu