joi, 9 mai 2013

..."To See More Light"...To hear more Stetson


Colin Stetson: "New History Warfare vol. 3: To See More Light" (Constellation, 2013)
Ca să percepem și să savurăm acest album explorând în multiple direcții stilistice ca minimalism clasic, post-punk, no-wave, noise, power electronics, industrial, post-rock, free și alte subdiviziuni ale jazzului și muzicii liber improvizate, este nevoie nu doar de cunoașterea precedentelor 2 volume ale seriei sau de alte albume pe care apare Colin ca invitat (exemplu: 3 albume Tom Waits din intervalul 2002-2006), ci și de un bagaj informațional/cultural în care trebuie incluse - pe lângă colaborările saxofonistului din zona (indie) pop cu Arcade Fire, Bon Iver, Feist, etc. - și ceva albume ale maeștrilor saxofoniști John Zorn, Albert Ayler și Ornette Coleman...de'ale iluștrilor minimaliști Phillip Glass și Steve Reich...sau din ceea ce au lansat întrun melanj de post-punk, jazz și free-improv. trupe ca  James White & The Contortions, The Pop Group sau  Zu...Nu ne strică nici să avem ceva idee despre energia post-punk contaminantă a unei trupe ca This Heat.
 Ar mai trebui să cunoaștem câte ceva despre tehnica respirației circulare în interpretarea la saxofoane, iar în acest caz particular la gigantul model bass saxophone rar întâlnit în general în jazzul vechi sau actual, dar abordat cu aparentă lejeritate de Colin (pe lângă celelalte saxofoane, clarinet sau flaut)!
 ...Să nu ne fie străin producatorul Ben Frost (care a colaborat recent cu The Swans și al cărui ultim album "By the Throat" a fost ales "albumul anului" de către revista Wire)...eventual nici vocea frontman-ului de la Bon Iver -Justin Vernon- care îi ia aici locul lui Laurie Anderson, vocea de pe vol. 2.
 Dar și dacă aveți minusuri în tot acest vast și divers areal muzical, tot merită să abordați albumul cotat foarte bine de critici și cu bune șanse în poll-urile pentru 2013.
E totodată ocazia să realizați ceea ce înseamnă azi adevarata avangardă din jazz, în care label-ul canadian Constellation are un cuvânt important de spus.
http://cstrecords.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu