duminică, 22 septembrie 2013

"Transcendența" lui Jaimeo Brown

Se vorbește ca despre unul dintre "albumele anului" în jazz, cu'atat mai mult în ceea ce privește discurile de debut: Jaimeo Brown:
"Transcendence" (Motéma Music, 2013) este creația unui tânăr de 34 ani, baterist/ percuționist/ compozitor și conceptualist, creator al unui melanj etnomuzicologic cu elemente din blues, negro spirituals, gospel, rock, electronica și modern jazz. Participă la acest efort membrii familiei sale: tatăl Dartanya Brown (bas), mama Marcia Miget (pian/flaut), sora Marisha Rodriguez (voce) și fetița sa de 2 ani, Selah (voce, la finalul piesei "I Said")...Alături de familie, nume consacrate de muzicieni: chitaristul Chris Sholar, tenor-saxofonistul JD Allen, pianista Geri Allen, grupul de "spirituals" al veteranelor țesătoare din Alabama rurală Gee Bend Quilters Singers, plus cântărețele Me'shell Ndegeocello și Falu (Eastern India). Iar din staff-ul tehnic, se disting câștigătorul "multi-GRAMMY-Awards" Russ Titelman (producător pentru Eric Clapton, James Taylor, George Benson, Randy Newman) și Todd Whitlock (inginer de sunet la Wynton Marsalis, Chick Corea, Béla Fleck, Sting, Wayne Shorter). Conexiunea cu pionieri ai "spiritual jazz"-ului ca Max Roach, John Coltrane sau Randy Weston este implicită pe acest album influențat în egală măsură și de impresiile provocate de o călătorie a lui Jaimeo în Ghana africană, cât și de muzica numită "carnatică" din India de Est interpretată la tradiționalul instrument tanpura.
De aici și din cântecele Gee Bend -cu care a luat contact în studenție la Ri autgers University, în cercetările pentru elaborarea tezei sale personale "How the Black Church Affected Jazz"- a rezultat conceptul-experiment de transformare a durerii și mântuirii în artă, un medium pentru tămăduire și cult în context improvizatoric jazzistic: "Transcendence".
"Ceea ce am încercat să fac a fost să urmez simplitatea și să caut numitorul fiecărei esențe muzicale" spune Brown. "Fiind un produs al generației hip-hop și având părinți care sunt muzicieni de jazz, am privit toată muzica în diferitele ei moduri de expresie, în mod egal. Asta m'a ajutat mult să înțeleg si să găsesc numitorul comun din gospel, blues, jazz și muzica din India de Est, ca să pot crea eu însumi o continuitate în cadrul tuturor acestor idei diverse". Jaimeo Brown Transcendence la festivalul german "Jazzahead!" 2013, aici:
Iar aici, un scurt documentar cu Jaimeo despre realizarea proiectului Transcendence:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu