marți, 19 noiembrie 2013

Arhaic și futuristic simultan: Satelliti duo

...Un amestec neortodox greu definibil, experimental, "heavy" electronic și eclectic...Miles & Techno...dar un mix care "merge": departe de pop, Satelliti ne propune un voiaj întrun cosmos "dark", emoțional cu urcușuri și coborâșuri...fără îndoială o muzică pentru minte.
Duoul italian Andrea Polato și Marco Dalle Luche provine din micul oraș Bolzano și pleacă de la Miles Davies, era "Bitches Brew"/Joe Zawinul ...trece prin claviaturi de tip Herbie Hancock perioada albumelor "Mwandishi" și "Sextant", inserează armura tobelor de jazz rock à la Fred Maher din grupul Massacre și electronici din perioada timpurie Cabaret Voltaire, dar adaugă și bituri dansante techno mai actuale ca la Goldie, Mogwai sau Underworld, zgomote și momente de contemplație. "Tribal funk", "Drum & Bass", "Industrial Hip-Hop" și desigur "Italio-House" sunt alte inserturi stilistice detectabile intro piesă sau alta, uneori doar în câte vreun scurt pasaj.
Deloc întâmplător: "Zawinul și Herbie Hancock sunt doi dintre claviaturiștii mei preferați" -spune Marco- "Zawinul este chiar cel mai diferit față de toți ceilalți...really unique".
Im Magen Des Kosmos a fost debutul londonez al celor doi, dar ei doreau ceva diferit, mai agresiv...Krautrock-ul  lui ‘Spoon’ a germanilor Can și acid techno fiind stilurile care puteau să le aducă decibelii în plus pentru "o muzică" -zice tot Marco- "ce se schimbă lent și care transpune pe ascultător în altă parte, undeva. Îmi plac piesele lungi cu puține variații și chiar fără melodie, doar repetiție."
Numele albumului -explică Andrea- vine de la “transistor”și “sister”, semnificând omenescul încorporat în electronic...iar înțelesul numelui trupei este acela că cei doi sunt sateliți în jurul planetei principale care este Muzica.
Ce i'a îndreptat spre muzică în anii '90? Curios, pe Andrea un Tv Show cu Madonna din 1992 iar pe Marco DVDul cu filmul "Pink Floyd Live At Pompei".
O oarecare experiență s'a acumulat și în ceea ce privește aparițiile live, unde Satelliti și'au câștigat deja fani din zone stilistice foarte diverse ca dance, techno, metal, electro-jazz sau kraurock.



 Satelliti: "Transister" (Cuckundoo Records, 2013)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu