miercuri, 8 ianuarie 2014

Carla, Matthias și noul lor "Iepure X 2"...

Dacă aș fi început acest blog plin de artiști creativi și independenți cu ea, ar fi fost ceva firesc...doar că în urmă cu un an Carla Kihlstedt nu se afla în cea mai prolific-creativă perioadă a carierei: avusese loc mariajul cu Matthias, apăruse pe lume fetița lor Tallulah, obligațiile parentale...


Descoperită de mine odată cu prima descindere la fascinantului festival "Music Unlimited" de la Wels/Austria în urmă cu 10 ani, la care am ajuns împreună cu micul grup JADD-ist, Carla continuă să mă surprindă plăcut și azi când savurez noul album "Rabbit Rabbit Radio, Volume 1" (2013) și anteriorul Carla Kihlstedt & Matthias Bossi: "Still You Lay Dreaming: Tales for the Stage, II" [2011].
Și deloc întâmplător, odată cu impactul pozitiv de atunci al proiectului în trio "2 Foot Yard", între timp vioara și vocea ei s'au mai auzit simultan sau alternând în diverse formule la câteva ediții succesive la Wels (la ediția din 2007 inclusiv ca și curator). Nu pot să uit scurta conversație cu ea și cu cellista Marika Hughes la pultul de discuri din holul festivalului în 2004 întro pauză după concert. Curioase și cam surprinse de entuziasmul cu care fuseseră răsplătite, am abordat cu cele două teme despre scena muzicală americană independentă de pe coasta de vest, influențele free-rockului & noise-ului improvizatoric al maeștrilor John Zorn și Fred Frith, despre ușoarele similitudini cu Bjork, respectiv în corelarea și alternanța voce/vioară cu art-pop-ul lui Laurie Anderson (minus "electronics"-urile)...cât și despre diverse alte dorințe, implicări și proiecte duse între timp la îndeplinire. Nu prea mulți muzicieni interferau cu publicul în acel spațiu (doar cu cu bateristul/bandleader francez Guigou Chenevier mai reușeam ceva similar atunci), iar în 2 Foot Yard Carla apăruse în câteva piese și la acordeon și zither.
După aparițiile cu Tin Hat, Charming Hostess, Sleepytime Gorilla Museum, The Book of Knots, Rova: Orkestrova și (Fred Frith’s) Cosa Brava -ca să enumăr doar o parte- iat'o pe Carla împreună cu soțul ei Matthias Bossi -deja proaspeți părinți- punând în februarie 2012 bazele uneia dintre cele mai ingenioase platforme de promovare și distribuție virtuală anticipând o lume "post-label": Rabbit Rabbit Radio...Care în ciuda numelui nu este un post de radio "online" ci mai curând un magazin virtual care oferă câte o piesă nouă la începutul fiecărei luni abonaților (2-5 $/lună), alături de videoclipuri, slide show-uri, galerie foto, eseuri despre subiecte variate, liste cu clipurile altor muzicieni pe care cuplul îi admiră, infos despre restaurantele pe care le descoperă în turnee, etc...de fapt un website care va împlini în curând 3 ani în detaliu descris în articolul "A Pay-What-You-Can Music Model", aici:
"http://www.nytimes.com/2013/08/22/arts/music/a-pay-what-you-can-music-model.html?ref=arts&_r=1&"
Baza de fani a crescut încet dar sigur de atunci, încât și alți muzicieni/trupe (de ex. Cheer-Accident) vor să preia ideea aceasta prin care se pot suplimenta veniturile din concerte și atenua descreșterea vânzărilor de CDuri.

 

Rezervați'vă timp și pentru alte videoclipuri pe care le găsiți pe coloana din dreapta.
Iar dacă formulele amintite nu vă sunt prea cunoscute, poate veți deveni mai curioși după ce veți afla că aceeași Carla a mai colaborat și cu Tom Waits, Mike Patton, Madeleine Peyroux, Tracy Chapman, St. Vincent (Annie Clark), Carla (!) Bozulich sau The Tiger Lillies....iar ocazionalul inginer de sunet/producător/basist și chitarist Jon Evans, cu Tori Amos și Linda Perry. N'am să descriu muzica celor 2 albume -intimistă și dramatică deopotrivă- pentru că au făcut'o cu acuratețe alții, dar mi'a plăcut un termen scurt și cuprinzător dintro cronică: "risk-taking pop".
Piesele mele favorite sunt cele din finalul lui "Still You Lay Dreaming: Tales for the Stage, II", respectiv: 10. "Echo of the Future" și 11. "Tick Tock"...iar de pe "Rabbit Rabbit Radio, Volume 1": 05. "In the Dead of Night" și 09. "Home Again"
Recomandări minimale:
Carla Kihlstedt & Matthias Bossi:
2008 – Ravish (And Other Tales for the Stage) with Dan Rathbun (Twelve Cups)
2011 – Still You Lay Dreaming: Tales for the Stage, II (self-released)
2012 – Niagara Falling: Tales for the Stage, III (self-released)
Rabbit Rabbit:
2013 – Rabbit Rabbit Radio – Vol. 1 (self-released)


P.S. Iepurele e animăluțul preferat al micuței Tallulah....




Un comentariu:

  1. Uitasem de albumul Tin Hat: "The Rain Is A Handsome Animal: 17 Songs From The Poetry Of E.E. Cummings" (New Amsterdam Records, 2012)...de fapt ca înlocuitor pentru necunoscutul pentru mine "Niagara Falling: Tales for the Stage, III" (self-released)

    RăspundețiȘtergere