marți, 18 martie 2014

Peter Hammill & Gary Lucas vin dintro altă lume pe noul...”Other World”




Peter Hammill / Gary Lucas ‎– Other World (Cherry Red LP/Esoteric Antenna CD, 2014)


Frontman-ul vocalist de la Van Der Graaf Generator/ VdGG s-a întâlnit în 2012 cu chitaristul din The Magic Band a regretatului Captain Beefheart ca să sărbătorească cei 40 de ani de când se cunosc - de la un concert Peter Hammil solo din 1973, cu Phil Collins & Peter Banks în formula Zox And The Radar Boys (?) - realizând ocazionat de această veche prietenie un album definit de Hammill  “warped folk music”, în această inedită formulă de duo...Așadar un ”folk” aparte, așa cum era de așteptat de la 2 muzicieni obișnuiți cu experimentele, unul deviant, deformat...cântat doar la voce și chitară, dar folosind și tehnologii avansate prin câteva piese/pasaje cu așa-numite ”found sounds”/sunete ”găsite”, ”loops”/bucle și alte diverse efecte de studio (amintind de ”Loops and Reels”, albumul solo Hammill din 1983 de la Sofa Sound) ”echoes”, ”reverbs”, și acel nelipsit ”distors” atât de tipic pentru Hammill...din belșug folosite de ex. în piesa 06. ”Reboot” .
Mai tânăr cu 4 ani decât P.H., chitaristul american de ”fusion” Gary Lucas a fost atras de timpuriu de rockul progresiv britanic, dar își amintește că și-a cumpărat totuși albumul Van Der Graaf ”Aerosol Grey Machine” doar datorită coperții...Însă după ce l-a ascultat muzica l-a marcat întro asemenea măsură încât a folosit-o obsesiv la întâlnirile cu prietenii și întrun program la un post de radio la care era pe vremea aceea D.J.
Cei 2 s-au reîntâlnit la show-ul de reunire VdGG din 2005 iar vechea lor prietenie și empatie muzicală s-a reactivat. Printre anteriorii vocaliști cu care Lucas lucrase s-au numărat regretatul Jeff Buckley (1966 -1997) , albumul  Jeff Buckley & Gary Lucas: ”Songs To No One 1991-1992” (Evolver, 2002)...și vocalistul de jazz Dean Bowman: ”Chase the Devil” (Knitting Factory, 2009)..."spiritual roots project" and gospel album”.
Proiectul a demarat concret în 2012 și de la primele note cântate împreună cei 2 au realizat că sunt pe aceeași ”lungime de undă” iar după câteva zile că vor finaliza cel puțin un album împreună. 
”Chameleon in the Shadow of the Night”, ”The Silent Corner and the Empty Stage”..."Singularity"...”In a Foreign Town”...‎"Thin Air" (titluri de albume)..."Terra Incognita" (nume de studio)..."Esoteric Antenna", ”Enigma Records” (nume de case de discuri)...sunt doar câteva elemente de topic pe care cei interesați le-au întâlnit urmărind și citind despre cariera lui P.H., termeni care-i definesc mai direct sau mai voalat, universul sonor. Unul atât de personal și introvertit încât un titlu precum 07."This Is Showbiz" (piesă cu inflexiuni de blues) nu poată avea decât conotații ironice...(vezi clipul de mai jos). Vorbim despre un muzician pentru a cărui muzică și texte cu VdGG și solo, critica muzicală a anilor '70 a inventat termeni ca „king of fear/ regele fricii“, respectiv ”angst rock/ rock angoasant” (de la cuvântul german angst = frică)
”Un fundament ritmic organic cu o mișcare armonică avansată tehnologic” - scria Brent Black pe site-ul ”www.criticaljazz.com” despre album- considerând cuplul ”neobișnuit” iar albumul ”una dintre surprizele anului”: ”...E o experiență unică pentru care mă simt foarte neconfortabil să atașez eticheta ”prog-rock”pentru că ”Other World” apelează la trecut, e chiar arhaic pe alocuri dar totodată forează și în mișcarea noului indie-progresiv, ceea ce ar putea să capteze și urechile fanilor înrăiți ai rockului alternativ. Nu prea mai găsești nimic aici de cizelat”.
Am putea face asociații și cu alte albume anterioare ale lui P.H. în formule de duo, de ex. cu Stuart Gordon ”Veracious”, cu Roger Eno ”The Appointed Hour” sau cele cu Guy Evans, între care ”Spur Of The Moment” rămâne cel mai experimental.



Tracklist CD (versiunea pe vinil LP omite piesele 04; 08; 13 și 14)

 01. Spinning Coins  
 02. Some Kind of Fracas
 03. Of Kith & Kin 
 04. Cash
 05. Built from Scratch
 06. Attar of Roses
 07. This is Showbiz
 08. Reboot
 09. Black Ice
 10. The Kid
 11. Glass
 12. 2 Views
 13. Means to an End
 14. Slippery Slope

   

 Anteriorul album solo al lui Peter Hammill de care poate că e momentul potrivit să ne amintim acum - ca să-l ”legăm” de acesta nou compozițional și ca să căutăm analogii și continuități - era ”Consequences” (Fie! Records, 2012).  Dar ne ajută această nouă apariție și dacă nu ne preocupă comparațiile și analogiile, doar că pretext în sine pentru o revizitare‎ a unor anterioare materiale semnate P.H.
Gary Lucas a fost la Festivalul de Film Transilvania T.I.F.F. 2010 pentru a susține un concert de chitară ”live” ca ”soundtrack” pentru filmul ”Dracula”, realizat în 1931 de George Melford, versiunea în spaniolă a filmului cu același titlu, cu Bela Lugoși. 
E foarte probabil să ne ocupăm de el și separat, având în vedere realizări remarcabile, separate de cele cu ultima formulă The Magic Band. Doar o parte, aici: cu trupele din Cehia Půlnoc și Urfaust -familia tatălui său având originile în Bohemia- cu italienii de la Gallo & The Roosters, cu lutierul avangardist olandez Jozef Van Wissem, cu vocalista și actrița britanică Najma Akhtar (nume important și de pionierat în idiomul “World Music”) sau datorită albumelor solo deasemeni extrem de diverse, ultimul în fruntea formulei de rock psihedelic Gods and Monsters. Gary Lucas este și profesor de chitară, predând printre altele la universitățile din Amsterdam și Hawaii și este coautorul piesei ”Spider Web” a lui Joan Osborne nominalizată la premiul Grammy, de pe multi-platinatul ei album ”Relish”, rolul său fiind cât se poate de important și pe:
Fast 'N' Bulbous (all-instrumental Captain Beefheart tribute ensemble): ”Pork Chop Blue Around The Rind” (Cuneiform, 2005)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu