joi, 20 noiembrie 2014

Gong: "I See You" (Madfish, 2014)

”Eu văd pe Gong ca pe o tradiție, ca un tip de muzică mereu vie, nu doar ca pe un grup.” (Daevid Allen)

Daevid Allen este un "maverick" prin excelență, cu toate sensurile din limba română via DEX. care sunt atribuite acestui termen: ”rătăcitor, hoinar; rebel , neconformist , dizident”...Dar în primul rând eminența cenușie din Gong este o ”persoană independentă”, un antidot la uniformizatul ”mainstream”.
Creativitatea australianului -o adevărată legendă vie- nu dă semne de recul nici la 76 de ani, fază în care mulți alți artiști preferă reciclarea de piese proprii vechi sau complacerea călduță între teme standard din cataloage clasice de pop și jazz -cel mult cu aranjamente noi- și cu care nu ai cum să dai greș dacă vrei doar să-ți păstrezi numele în actualitate și baza de fani. Nu-i cazul la Allen despre care se poate spune orice numai că ar fi repetitiv și plictisitor nu. Pe lungul drum al ”familiei” Gong desfășurată pe axa Anglia-Franța-Spania-Australia via...Serbia -cum veți afla mai încolo- el i-a pierdut pe rând pe cei trecuți în neființă, bateriștii Pierre Moerlen și Pip Pyle, iar mai nou anul trecut pe chitariștii Dashiell Hedyat și Kevin Ayers. Ex-soția Gilli Smyth și partenera sa de pe scenă și de pe albume -responsabila cu ”șoaptele spațial-psihedelice”- a fost nevoită să se retragă oficial datorită problemelor de sănătate și acum se deplasează întrun cărucior...asta fiind partea negativă. Partea bună e că acesta este împins în principal de fiul lor Orlando, cel care din 2003 odată cu intrarea ca baterist în ”spin-off”-ul Acid Mothers Gong a devenit înlocuitorul mamei sale și un component actual titular care imprimă vivacitate ”clanului” mare Gong, cu experiența dobândită în stagiul de ucenic al lui Pierre Moerlen. Daevid însuși, acest ”cetățean universal” cum se auto-definește, se află după o operație chirurgicală în recuperare sub tratament medical...dar cu toate astea există în intenție un proiect de turneu de promovare a albumului în următoarele luni, dacă și atunci când sănătatea sa îi va permite. Iar Gilli Smyth contribuie și ea vocal pe noul album, fie și din postura de invitată.


Pe scheletul lui ”Eu vă văd” (piesa de deschidere 01) și a reversului ”Voi mă vedeți” (07) pare a se fi clădit întregul discurs de pe acest nou album "I See You" cu mereu reîmprospătatul Gong, trupă care de mai bine de 45 ani evoluează ca o parabolă fără sfârșit, ca un spirit deschis și universal navigând încă din anii '70 în zborul spre și dinspre Planeta proprie cu ale lor imaginare ”Flying Teapots/Ceainice zburătoare”. Chiar un album cu piese independente și scurte, aparent fără legături între ele sau purtătoare de mesaje mai ample, în cazul Gong devine suspect a fi unul conceptual când e implicat un muzician de calibrul lui D.A., cu o miriadă de conexiuni muzicale și lirice și care face fie și involuntar apel la idei din trecut sau aruncă o privire spre viitor (așa cum s-a întâmplat ”da capo al fine” pe anteriorul ”2032”, albumul Gong din 2009). Voiaj din care nu lipsesc copiii, mereu prezenți în tot ceea ce înseamnă spirit și artă -liric, audio & video- la Gong (vezi introducerea la 08.”Zion My T-Shirt”, un ”vârf” al albumului). 04. ”The Eternal Wheel Spins” include cel mai lung și mai Fripp-iesc/Crimson-ian solo de chitară a lui Kavus Torabi, 06. "This Revolution" are ca referință recitativele clasicului  Gil Scott-Heron din cunoscuta și angajanta sa ‘The Revolution Will Not Be Televised‘...penultima piesă e imnul confesional (11) ”Thank You” cu un text care mie îmi sună ca o finală și cea din urmă concluzie a întregii cariere Gong, un ultimativ mare ”Mulțumesc” al lui Daevid și al trupei pentru muzică, momentele frumoase petrecute împreună cu ascultătorii și fanii, pentru viață în general, copii (bineînțeles!), vise, urări, etc...și din nou și din nou ”thank you for the children, for the music, music, music...”. Finalul 12. ”Shakti Yoni & Dingo Virgin”, o cosmigonică și flotantă incantație cu trimiteri indiene și cu Gilli vocalizând delirant pe fundal, nu mi-a redus deloc senzația de album ultimativ Gong. Aș vrea să greșesc...
Materialul lansat pe 10 noiembrie, dincolo de valențele lui ca entitate în sine, mi-a deschis calea spre un mănunchi de alte albume pe care le găsiți la final la ”referințe și recomandări”, ocazionat în principal de găsirea răspunsului la întrebarea ”cine sunt mânuitorii corzilor chitarelor?” fiind vorba de două nume pe care nu le știam, cu excepția Guapo (dar și acolo doar parțial). Despre Kavus Torabi venit din trupele Knifeworld, The Cardiacs și Guapo, ne spune chiar Allen întrun interviu, citibil aici:
http://thequietus.com/articles/15235-daevid-allen-interview-gong
...povestind cum Torabi a fost angajat imediat, asemeni basistului Mike Howlett pe care l-a inclus odinioară în trupă prin 1973 fără să-l asculte, doar la recomandarea unui prieten și fan (!)...În schimb pe specialistul în ”glissando” brazilianul Fabio Golfetti -care se apropie ca stil și ”sound” cel mai mult de Steve Hillage- l-am regăsit în excelente alte configurații: în grupul de prog-psihedelic Violeta de Outono din São Paulo , în ”versiunea tropicală” a lui Invisible Opera Company Of Tibet și în proiectul Angel's Breath /”Respirație de înger” -cu 2 muzicieni sârbo-croați implicați: regretații Milan Mladenović (1958-1994) de la trupa Ekatarina Velika și Mitar "Suba" Subotić (1961-1999)- cei 3 finalizând în 1994 în Brazilia o idee mai veche pe care Milan și Mitar o aveau de prin 1985 dar pe care n-au putut-o concretiza în anii care au urmat de mari frământări militare și sociale din spațiul ex-yugoslav...Un ”must-have” acest mai-mult-decât-interesant album ”Angel's Breath”, chiar fără a ține cont că cei 2 sârbi ne-au părăsit așa de tineri...


Tracklist:
01 I See You
        Lyrics By – Daevid Allen
        Music By – Dave Sturt, Orlando Allen
        Written-By – D. Allen*, D. Sturt*, O. Allen* 3:33
02 Occupy
        Songwriter – Daevid Allen
        Written-By – D. Allen*, D. Sturt*, I. East* 2:54
03 When God Shakes Hands With The Devil
        Lyrics By – Daevid Allen
        Music By – Kavus Torabi
        Written-By – F. Golfetti*, O. Allen* 5:40
04 The Eternal Wheel Spins
        Lyrics By – Orlando Allen
        Music By – Fabio Golfetti
        Written-By – F. Golfetti*, O. Allen* 7:04
05 Syllabub
        Lyrics By – Daevid Allen
        Music By – Dave Sturt
        Written-By – D. Allen*, D. Sturt*, I. East* 4:32
06 This Revolution
        Lyrics By – Daevid Allen
        Music By – Dave Sturt
        Written-By – D. Allen*, D. Sturt*, I. East* 3:50
07 You See Me
        Music By – Gong 2014*
        Written-By – D. Allen*, D. Sturt*, F. Golfetti*, I. East*, K. Torabi*, O. Allen* 2:40
08 Zion My T-Shirt
        Lyrics By – Daevid Allen
        Music By – Dave Sturt
        Written-By – D. Allen*, D. Sturt* 6:18
09 Pixielation
        Lyrics By – Daevid Allen
        Music By – Ian East
       Written-By – D. Allen*, I. East* 4:42
10 A Brew Of Special Tea
        Written-By – O. Allen* 1:22
11 Thank You
        Lyrics By – Daevid Allen
        Music By – Daevid Allen
        Written-By – D. Allen* 10:35
12 Shakti Yoni & Dingo Virgin
        Music By – Daevid Allen, Gilli Smyth
        Written-By – D. Allen*, G. Smyth* 9:30

Credits:
Bass, Bass [Hi Octave Elbow Bass & Invisible Operas] – Dave Sturt
Drums [Drums/Beat/Crash/Kick] – Orlando Allen
Guest, Voice [Sprinkled Spacewhisper] – Gilli Smyth
Guitar [Crunchbox & Scythe Guitar] – Kavus Torabi
Guitar [Winged & Glissando Guitars] – Fabio Golfetti
Soprano Saxophone, Alto Saxophone, Tenor Saxophone, Flute, Whistle, Other [Lungs] – Ian East
Vocals – Orlando Allen (tracks: 4)
Vocals [Bi-Focal Local Vocals], Guitar [Gliss] – Daevid Allen

All musicians are given aliases next to their real names in the credits :
FLAMEDOG ALIEN aka Orlando Allen
UNICORN STRUT aka Dave Sturt
SPIRAL K. OCTOFLASH aka Kavus Torabi
FABULO GOLFCART aka Fabio Golfetti
EASTWINDS aka Ian East
DADA ALI aka Daevid Allen

Illustration, Artwork, Liner Notes – Daevid Allen

Ați observat sper cum contribuie fiecare muzician implicat, componistic și interpretativ...iar cum își ”joacă”  rolul de personaje S.F. cu numele respective ca întro piesă de teatru rock, asta s-ar pune cel mai bine în evidență întrun concert ”live”, de aceea cred că miza unui posibil viitor turneu în 2015 devine și mai mare.
Euterpe, Daevid Allen & Kramer, Daevid Allen's University Of Errors, Mother Gong, Planet Gong, Pierre Moerlen's Gong (without Allen), Acid Mothers Gong (with Acid Mothers Temple), The Glissando (Guitar) Orchestra...au fost ”dronele” ”multi-National, multi-dimensional Psychedelic combo”-ului Gong al cărui univers muzical a fost în diverse moduri și cu varii formule încercat a fi definit și etichetat, între care și cu expresia aceasta, una care mi se pare dintre cele mai scurte și la obiect: ”hippy cosmos rock”.

Recomandări și referințe:

Daevid Allen & Invisible Opera Company Of Tibet: ”The Jewel In The Lotus” [1995]
Violeta de Outono (Brazil): ”Espectro” (2012)
Violeta de Outono (Brazil): ”Volume 7” (2007)
Violeta de Outono (Brazil): ”Em Toda Parte” (1989)
Violeta de Outono (Brazil): ”S/T” (1987)
Fabio Golfetti & Invisible Opera Company Of Tibet: ”UFO Planante” (2010)
Invisible Opera Company Of Tibet (Tropical Version Brazil): ”Glissando Spirit Live” (Britannia Cafe, 18th August 1994) (1996)
Angel's Breath (Milan Mladenović from Ekaterina Velika, Mitar "Suba" Subotić & Fabio Golfetti): ”S/T” (1994)
Suba: ”São Paulo Confessions” (1994)
Dashiell Hedayat (with Gong): ”Obsolete” (1971)
Dashiell Hedayat/Melmoth: ”La Devanture des Ivresses” (1969)..."Grand prix de l'academie Charles Cross 1969"
http://www.progarchives.com/Review.asp?id=912316

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu