vineri, 23 ianuarie 2015

Delicatesă norvegiană cu tuba în prim plan: Daniel Herskedal (with Helene Bøksle & Marius Neset): "Dagane" (NORCD, 2013)


E cumva împotriva teoriei probabilității din matematică și a logicii, dacă nu chiar contra naturii umane având limitele ei: cu cât acumulăm și ascultăm mai multe albume de jazz, cu atât șansele să ne mai poată surprinde cu ceva foarte special și neașteptat ar trebui să fie tot mai mici...și totuși, rezervele creative ale acestor muzicieni par inepuizabile și mă refer acum la cazul scandinavilor, mai ales la norvegieni. Asta a fost cel puțin senzația mea inițiala transformată apoi treptat în certitudine după ascultarea și reluarea de câteva ori a acestui album pe nedrept zic acum absent din poll-uri "celor mai bune" din jazz pe 2014 din cele pe care le-am detectat și parcurs, deci implicit omis și din acest atât de obiectiv și metodologic punctat NPR Music Jazz Critics Poll.
http://www.npr.org/.../the-2014-npr-music-jazz-critics-poll

Poate pentru că a apărut pe la finalul lui noiembrie 2013, prea târziu pentru ierarhiile acelui an dar prea devreme pentru 2014...pentru stilul fuzionând mai multe genuri poate prea în afara idiomurilor obișnuite, poate datorită inflației de albume candidate, cine știe? Mie unuia mi-a "intrat sub piele" instant și oricum nu pentru vreo prezumptivă "reparație morală" l-am ales ca să mă ocup separat de el, ci efectiv pentru calitățile de care incerc să vă conving și pe voi aici.
Păi să vedem care erau datele inițiale de "input": la 2 dintre cele 3 nume de pe copertă Daniel Herskedal și Marius Neset nu era vorba chiar de o aventurare, o "plonjare" în necunoscut chiar dacă e vorba la ei de jazzmeni tineri. Asta pentru că îi știam parțial dinainte, pe Marius Neset de pe albumele solo și din excelenta prestație "live" de la festivalul de la Gărâna 2014, iar împreună în duo de pe mai-mult-decît convingătorul "Neck Of The Woods" (Edition, 2012). Un alt atu din start era instrumentul principal al lui Daniel Herskedal, respectiv tuba, rarissim folosită în genurile jazz, prog-rock, ”fusion” sau derivate. Deci cu-atât mai interesant și provocator faptul și mai mare curiozitatea! Chiar recent rememorând discografia grupului britanico/australian Sky cu vechiul amic Marius Țurcan ne aminteam împreună de o savoroasă piesă de pe "Sky II" (Arista/Ariola, 1980) cu acest instrument mânuit acolo cumva ca o excepție de basistul Herbie Flowers, tema savuroasă intitulată chiar "Tuba Smarties".
Albumul "Dagane" a luat naștere ca lucrare comandată lui Daniel Herskedal special pentru ediția festivalului Soddjazz/ Norvegia 2012 și a fost numită "o capodoperă" și "noul sunet norvegian" în presa națională din țara fiordurilor și a aurorei boreale. O suită melanj de jazz, pop, folk, clasic si "world" plină de serenitate , un album-concept interpretat de un "Big Chamber Jazz Band" în frunte cu trioul de bază, încorporând secții consistente de instrumentiști cu coarde și suflători pentru balade superbe, teme folclorice tradiționale aranjate majestuos, solouri improvizate de sax și pian, coruri celeste...iar peste toate "plutește" vocea minunată a Helenei Bøksle, cel puțin pentru mine, revelația acestei lucrări: o adevarată Annie Haslam norvegiancă care parcă readuce după 40 și...de ani sonoritățile Renaissance de pe "clasicele" "Ashes Are Burning" sau "Sheherazade & Other Stories". La ”recomandări” găsiți 3 albume solo de-ale ei toate în manieră ”folky”.
Nu pot evidenția de data asta separat titluri anume la un discurs muzical pe care îl găsesc la un standard atât de ridicat și de fluent, aș nedreptăți nemeritat pe altele...Doar o să mai adaug -în afară de datele tehnice ale albumului și recomandările obișnuite cu alte "isprăvi" ale protagoniștilor- ceva ce mi se pare emblematic, deși arată doar ca un amănunt secundar de decor: unul dintre studiourile unde s-a realizat albumul are numele "We Know Music". Q.E.D.!









Tracklist:
1 Sjøbygda 5:54
2 Dagen Etter 3:19
3 Viktoria 5:36
4 Inderøymarsj 3:46
5 Dagen Vi Aldri Gløymer / "The Day We´ll Never Forget" 6:37
6 Lysning I Skogen 3:50
7 Cellulose 5:13
8 Hymne Til Trøndelag 4:07
9 Putins Voggevise 5:05
10 Tonar Som Vil Deg Vel  7:26

Credits:
Composed By – Daniel Herskedal, Lyrics By – Øyvind Ebbesvik
Bass – Aslak Skau, Petter Eldh
Cello – Marianne Baudouin Lie, Marit Aspås
Choir – Svanholm Singers
Drums – Anton Wilhem Eger*
Flute [Flutes] – Ida Marie Sørmo
French Horn – Erlend Tynning Larsen
Oboe – Elin Torp
Piano – Espen Berg
Saxophone [Saxophones] – Marius Neset
Trombone – Elisabeth Fossan
Trumpet [1st Trumpet] – Hayden Powell
Trumpet [2nd Trumpet] – Morten Schrøder
Tuba, Trombone [Cimbasso] – Eivind Erdal
Tuba, Trumpet [Bass Trumpet on 5] – Daniel Herskedal
Viola – Anne Våg Aaknes, Lars Ove Mølnå
Violin [1st Violin] – Adrian Løseth Waade, Kristoffer Gjerde
Violin [1st Violin], Leader – Pål Magne Solbakk
Violin [2nd Violin] – Tora Stølan Ness, Åse Våg Aaknes
Vocals – Helene Bøksle

Recorded in Lydhagen Studios, Verdal, Norway in June 2013.
Additional Recordings in Propeller Studios, Oslo, Norway and "We Know Music" Studios, Copenhagen, Denmark in August 2013.
Mixed at "We Know Music" Studios.

Recomandări:
Trondheim Jazz Orchestra & Erlend Skomsvoll - What If?: A Counterfactual Fairytale (MNJ Records, 2009)
Trondheim Jazz Orchestra & Vigleik Storås: Tribute (2006)
Jens Carelius (gtr) - The First Songs (2008)
Jens Carelius - The Beat Of The Travel (2009)
Jens Carelius - The Architect -O.S.T.- (2011)
Django Bates (with Josefine Cronholm) - Spring Is Here (Shall We Dance?) (2008)
Helene Bøksle - Det Hev Ei Rose Sprunge (2009)
Helene Bøksle - Morild (2009)
Helene Bøksle - Svalbard (2013)
Daniel Herskedal - City Stories (NORCD, 2010)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu