miercuri, 14 decembrie 2016

Il s'appelle...Serge


”A cântat la București în anii '80 la Centrul Cultural Francez în grupul de ”gypsy, swing & fusion” al chitaristului Biréli Lagrène”, îmi zicea amicul Horațiu Alexandrescu când i-am spus la telefon că am descoperit câteva albume sclipitoare cu un baterist francez demn de luat în seamă dar necunoscut mie dinainte. Ale sale în primul rând, 2 la număr cu formula Strave, apoi și 2 colaborări cu un pianist (S. Kessler) și în formula de 4-tet a chitaristului din Art Zoyd (A. Eckert). Și pentru că în Strave apare și un basist numit Claude Boussard care te duce instantaneu cu gândul la Jaco Pastorius, am mai căutat ceva separat și cu acesta, găsind albumul cu picantul titlu ”Paprika”, singurul al formulei de septet St. Erhart cu 3 suflători și vibrafon. E vorba în întregul set (*) de intervalul 1980-1983, de genul dominant ”fusion” jazz-rock comun -cu mici diferențe și nuanțe- și de unul și același studio/label Oméga din Strasbourg. Expandând puțin intervalul de timp spre mijlocul decadei, am realizat că Serge Bringolf s-a intersectat și a făcut secția ritmică cu însuși marele Jaco, cel puțin pe ”Heavy'n Jazz” (Live in Rome) al acestuia și pe 2 albume ale lui Biréli Lagrène aflat în acei ani -mai ales în 1986!- în cea mai prolifică fază a carierei (conform Wikipedia):

* 1986 ”Stuttgart Aria” with Jaco Pastorius, Vladislav Sendecki, Jan Jankeje, Peter Lubke, Serge Bringolf (Le Chant du Monde)
* 1986 ”Heavy'N Jazz” (Jaco Pastorius), with Serge Bringolf
* 1986 ”Smoke On the Water”, Live in Rome (Jaco Pastorius, Serge Bringolf)

Setul lui Serge (*):
* Serge Bringolf (dr): ”Strave” -2 LP- (1980)
* Serge Bringolf's Strave: ”Vision” (1981)
* Siegfried Kessler & Serge Bringolf : ”Agboville” (1983)
* Alain Eckert Quartet: ”Alain Eckert Quartet” (LP 1981, CD 2013)
* St-Erhart: ”Paprika” (1980)

Ce puțin a lipsit, în atari circumstanțe, ca Jaco Pastorius, pe atunci încă în Weather Report, să fie prezent (și) în formula Strave...dar și-așa fără el, albumele sunt pline de ”sevă”, Claude Boussard este evident influențat de Pastorius în compoziții robuste, cu ”drive” și ”groove”, plasate stilistic undeva între Magma și Weather Report: ”Délire” (Part I, II et III), ”Strave II”...și în general acolo unde apar vocalizele misterioasei Mano (Kuhn), sunt mai aproape de stilul ”zeuhl”-ul tipic Magma a tobarului Christian Vander și a soției sale Stella (sau, cum au detectat experții tot din arealul francofon, cu Zao, Art Zoyd, ori Jaques Thollot)...în timp ce părțile instrumentale ”conduse” cursiv de basul ”pastorius-ian/jaco-esque”, cu mult mai iluștri americani de la ”Buletinul Meteo” din epicentrul curentului. De remarcat și vocea lui Bringolf audibilă clar chiar în debutul temei-titlu a lui ”Vision”, album mai scurt dar considerat mai inventiv decât 2 LPul de debut...cu ceva în ”Plus”, ca să mă folosesc de titlul suitei în 3 părți:

Fișa tehnică a ”Viziunii” (postat și integral ascultabil pe YouTube, vezi mai jos), conform site-ului ”www.discogs.com”:
Serge Bringolf's Strave: ”Vision” (1981)
Tracklist:
A1 Vision 10:18
A2 Plus I 2:12
A3 Plus II 8:00
B1 Plus III 2:30
B2 Ma-Ho.Peneta 13:20

Credits:
Bass Guitar – C. Boussard*
Drums, Mixed By, Producer, Composed By, Arranged By – S. Bringolf*
Guitar – A. Eckert*, A. Lecointe*
Saxophone – P. Geiss*
Trumpet – D. Petitthory
Tuba – B. Eck
Vibraphone – E. Séjourné*
Vocals – Mano*














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu