luni, 1 mai 2017

„Ikonostaze” sau calea directă de la Kari Ikonen la Tisziji Muñoz, via Bob „Ra-Kalam” Moses


* Kari Ikonen (& Ra-Kalam Bob Moses, Mathias Eick, Louis Sclavis) - Ikonostasis (Ozella, 2017)
Lumea jazzului e plină de conexiuni și ramificații, uneori labirintice și greu de descifrat, tipice mai ales muzicienilor care se feresc de manierisme și „încremeniri în (unul și același) proiect”. Pianistul finlandez, deși repurtase succes și câștigase premii pentru anteriorul „Beauteous Tales and Offbeat Stories” (Ozella, 2015), n-a mai apelat la aceeași secție ritmică ci la un trio diferit ales dintre preferații săi pe care i-a considerat potriviți pentru următorul opus, unul mai reputat ca altul în lumea jazzului contemporan: un baterist american, un trompetist norvegian și un (bas) clarinetist/saxofonist francez. „Trinitate” care excelează în tema centrală cu acest titlu, pentru că în aproape tot restul -„Sinephony”, „Prophetes”, „Porte de L' Est”, „Catubada De Teheran„ și în finalul „Cappella Nella Luna”-, titularul pianist preferă mai mult sintetizatorul...iar mie tocmai părțile astea cu rezonanțe orientale îmi plac mai mult...ca și, în general, albumele „in crescendo” ale elegantei case Ozella remarcabile și prin lucrările grafice ale coperților.



Prin bateristul Bob Mozes ce-și mai zice, confesional probabil și „Ra-Kalam”, am aflat de un chitarist veteran prolific și complex. Se putea ajunge la el și cercetând, de exemplu, colaborările organistului John Medeski...importantă rămâne descoperirea sa aprofundată pe câteva albume bine ancorate în „modal, free & spiritual jazz”. Pe albumul „Auspicious...” apare un alt masiv chitarist improvizator, deasemenea american și total necunoscut în Ro, care merită o postare separată: Henry Kaiser. Îl recomand pentru cine vrea să-i audă pe amândoi, iar pentru inițierea separată numai în Tisziji Muñoz, albumul recent „When Coltrane Calls!...” mi se pare cel mai potrivit.

* Bob Moses (dr) & Tisziji Muñoz (gtr) - Love Everlasting (Amulet, 1999)
* Tisziji Muñoz, Lam Sobo, John Medeski - When Coltrane Calls! Session 1: Fierce Compassion (Anami Music, 2016)
* Tisziji Muñoz & John Medeski (with Ra-Kalam Bob Moses & Airto Moreira) - Beauty As Beauty (Anami Music, 2013)
* Tisziji Muñoz feat. Marilyn Crispell (with Don Pate & Rashied Ali) - Breaking the Wheel of Life and Death (Anami Music, 2001)
* Tisziji Muñoz (with Henry Kaiser, Marilyn Crispell, Mark Dresser & Lukas Ligeti) - Auspicious Healing (Anami Music, 2000)








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu