sâmbătă, 16 mai 2020

Mai 2020 (I): Jazzuri cu și fără...Puente între „Urgență” și „Alertă”, cu Liberty Ellman, Anna Högberg Attack, Erodoto Project, Songs of Tales, Yuri Goloubev, Lucian Ban Trio, Yuri Honing Acoustic Quartet, Min Bul, Semantics...


Amplu portret în 2 părți al percuționistului clasic Tito Puente făcut de Virgil Mihaiu în revista clujeană Steaua nr. 4 & 5/2020, cu prima parte citibilă aici:
http://revisteaua.ro/wp-content/uploads/Steaua-nr-4-din-2020.pdf

....Mi-am permis să preiau jocul ingenios de litere „Puente/punte” din titlul de mai sus, dar de data asta voi păstra succesiunea temporală a intrării albumelor în atenție și arhivă cu excepția ultimelor 4 titluri-restanțe de la final. Să fim bine înțeleși la o asemenea cantitate procesată, câteva zeci de titluri per postare: sunt atâtea pentru că nu caut doar inovația și originalitatea muzicală, care oricum sunt atribute destul de rare în fluxurile de noutăți și în jazzul contemporan în general, nici doar preferați consacrați de-ai mei, ci merg de la efect la cauză, oprindu-mă acolo unde găsesc detalii de genul origini de titluri, coperți, motivații și poveștile de multe ori interesante din spatele muzicii, mai atent la debuturi, formule inedite de trupe, case de discuri noi sau „neacoperite” suficient pe blog, reeditări marcante, recomandări ale unor specialiști melomani, așa-zise „arresting albums/titles” (termen mai complicat de tradus, oricum ceva în sensul de „atragerea atenției”), uneori mici portrete care știu că interesează pe cei care-mi mai dau uneori semnale, cel mai puțin contând majorii artiști gratulați din „mainsteam”-ul jazzului cu iz spre comercial și fără ceea ce consider eu că ar trebui să fie de către alții focalizat și tratat, cunoscând în linii mari scena, mass media națională și vectorii promotori. Oricum, mă simt tot mai singular -sindromul din acea glumă „eu centrez, tot eu dau cu capul”-  în „peisajul” mediatic autohton enclavizat și ultra limitat ca diversitate de expunere în limba română, nu mi-ar fi trecut nicidecum prin cap că se va atinge un asemenea grad de indiferență, ce-i drept pe fondul înmulțirii de surse și platforme ieftine internautice la dispoziție pt. jazzofili, mai ales de limbă engleză...Blogul s-a conturat astfel prin 2014, cam de prin momentul intrării Simonei Halep în Top 10 mondial WTA...și dacă-mi permiteți paralela, n-am mai părăsit nici eu poziția de-atunci, „jucând” și la dublu cu blogul de alter ego ALBUME INEDITE DIN COLECȚII ANONIME.

* The Lost MelodyNew Songs for Old Souls (Tie Records, 2020)
....„Un piano trio condus de circa 2 decade de Joe Davidian folosind pentru acest album, cum spune și titlul, „melodii elegante cu referire la trecut pentru a crea noi sunete pentru prezent”.
* Liberty Ellman (gtr) – Last Desert (Pi Recordings, 2020)
....când un membru din trupa unui lider cunoscut scoate un album solo, e apriori tentant să-l compari cu șeful, în cazul „chitaristului lui Henry Threadgill” fiind utile și Radiate (Pi Recordings, 2015)
și Ophiuchus Butterfly (Pi Recordings, 2006) care nu cred că au scăpat blogului din vedere...ori primele sale Orthodoxy (Red Giant/Noir Records, 1998) și Tactiles (Pi Recordings, 2003), ambele abia acum găsite și care-mi completează setul pe care abia aștept să-l comentez cu amicul MK, mare fan și de Henry Threadgill (de remarcat că pe Ortodoxie apare încă un alt muzician interesant aflat atunci imediat după debut, pianistul Vijay Iyer).
Referitor la titlu și tema Ultimului deșert, sunt similitudini mari cu un alt album despre care puteți citi mai jos, Blue to Red.



                                 Lena






* Anna Högberg (a-sax) Attack (sextet / Sweden) – Lena (Omlott, 2020)
....Girată de mentorul ei Mats Gustafsson, saxofonista de 35 ani revine după debutul Attack (Omlott, 2017) cu aproape aceeași trupă, mai puțin saxofonistul tenor înlocuit cu un trompetist, Lena fiind numele mamei sale. Ne facem o idee unde se plasează muzica ei din interviul din 2018 de aici:
https://www.freejazzblog.org/2018/03/anna-hogberg-interview.html
...Julie Kjær și Mette Rasmussen fiind celelalte 2 saxofoniste suedeze la concurență. De Mette m-am ocupat toamna trecută, posibil și de Julie mai demult...dar dacă poate mi-a scăpat, iată acum acest reper discografic:
  - Julie Kjær 3 - Dobbeltgænger (Clean Feed, 2016)

Diane Schuur – Running on Faith (Jazzheads, 2020)
Jerry Bergonzi (t-sax) – Nearly Blue (SaVant, 2020)
* Jazz at Lincoln Center Orchestra & Wynton MarsalisThe Fifties: A Prism (Blue Engine Records, 2020)

(*) Tatsuya Nakatani & Shane Parish - Interactivity (Cuneiform Records, 2020)
(*) Chad Taylor Trio feat. Brian Settles & Neil Podgurski - The Daily Biological (Cuneiform, 2020)
....au fost semnalate și succint descrise pe blogul ALBUME INEDITE DIN COLECȚII ANONIME



* Erodoto Project & Mirò String TrioMythos: Metamorphosis (Cultural Bridge, 2020)
....Cuplul Bob Salmieri (sax) & Alessandro de Angelis (p-no), împreună cu ceilalți, continuă evocarea lirico-narativă a miturilor și legendelor din spațiul mediteranean, acum chiar cu inspiratorul numelui de proiect Herodot -părintele grec al disciplinei numită „Istorie”-...și pentru care principalele surse ale Metamorfozelor au fost poeziile lui Ovidiu. Discul vine după anterioarele Stories: Lands, Men and Gods, respectiv Molòn Labè (Come and Get Them!) și e de remarcat acum apariția sporadică în instrumentație a flautului ritualic tradițional în Orientul Mijlociu, ney-ul.
* Ferdinando Romano feat. Ralph AlessiTotem (Losen, 2020)
....Un tânăr basist italian, în jur de 30 ani, cu un album frumos și melodios dar cam atât, de la Losen Records am ascultat și am semnalat și aici lucruri mai interesante...
* Jo David Meyer Lysne & Mats Eilertsen (gtr & d-bass) – Kroksjø (Hubro, 2020)
....Kroksjø este un lac cu meandre în formă de „U” din Norvegia, iar titlurile pieselor, alte lacuri sau sate de pe cursul râului șerpuit care l-a format, deci sursele naturale de inspirație pentru chitaristul JDML, în timp ce, stilistic/atmosferic, Terry Riley și Brian Eno sunt și ei amintiți în acest scurt dar mereu același obsesiv „voiaj”....
* Ian Carey Quintet + 1Fire in My Head: The Anxiety Suite (Slow & Steady Records, 2020)
....„jazz cameral și bebop „direct”, cu momente de avangardă” pentru formula „anxietății” trompetistului, dispoziție și stare se spirit generatoare care au urmat, ca și în multe alte cazuri de artiști și nu numai, alegerilor prezidențiale americane din 2016...
* Chip Wickham (woodwinds) – Blue to Red (LoveMonk Records, 2020)
....tot o temă angoasantă stă la bază și pentru acest album al unui britanic producător și muzician care a preferat flautele saxofoanelor pentru a ilustra sonor deșertificarea Terrei din cauza încălzirii globale, sugerată de schimbarea culorilor din titlu. Participă muzicieni din sau afiliați la Gondwana Orchestra, Sons of Kemet ori Fingathing, iar asocierile stilistice se duc de data asta spre jazzul spiritual de pionierat a lui Alice Coltrane și Yusef Lateef. Apropo de ultimul, a fost reeditat recent cel mai nigerian album al clasicului maestru:
Yusef Lateef – Hikima: Creativity (1983, Reissue 2019)




* PolyrhythmicsMan from the Future (Color Red, 2020)....„funk, jazz, world”
Lettuce – Resonate (Round Hill Records, 2020)....„funk, jazz”
Led Bib – It's Morning (RareNoise, 2019)
Dinosaur (Laura Jurd: tr) – To the Earth (Edition, 2020)
LP and the Vinyl (Leonard Patton & Danny Green Trio) – Heard and Seen (OA2 Records, 2020)
....calup de 5 noutăți cu trupe la care-am avut de la o primă audiție oarece dezamăgiri, ca limitare de stil la primele 2, comparativ cu trecutul mai interesant al din ce cunosc cu ei, la Led Bib și Dinosaur. Aici mi-amintesc și subscriu la ceea ce-mi scria recent din Germania același MK, destul de valabil aici și în general: „La trupa Conglomerate am avut și o problemă caracteristică multor formații jazz-rock, unde în controversa „tehnica instrumentală” versus „emoție creată” câștigă prima, în timp ce eu o prefer pe a doua!”

* Songs of TalesLife Is a Gong Show (Roots2Boot Recordings, 2020)
....Adăugăm încă o ispravă la realizările de până acum ale chitaristului G.G. lider, unele amintite pe blog -Ghost Lights, InroadsThink Like the WavesPeregrine FallsCooper’s ParkSafar-e-DaroonEjdeha-....acum într-un 4-tet cu o plajă stilistică lărgită de la „Afrobeat funk” la „Celtic jam”, expusă de configurația: Gordon Grdina (gtr), Jesse Zubot (vln), Petr Cancura (sax) & Jean Martin (dr)...




* Yuri Goloubev (d-bass) – Two Chevrons Apart (Basho Records, 2020)
....cu Asaf Sirkis (dr), Tim Garland (t & s-saxes) & John Turville (p-no)
* Aaron ParksLittle Big II: Dreams of a Mechanical Man (Ropeadope, 2020)
* Will BernardFreelance Subversives (Ropeadope, 2020)
Jon Balke – Discourses (ECM, 2020)
Lucian Ban, John Surman, Mat Maneri – Transylvanian Folk Songs: The Bela Bartók Field Recordings (Sunnyside, 2020)
....concretizarea și pe disc de studio a adaptărilor seriei de piese culese la începutul secolului trecut de Bela Bartók prin sate din Transilvania, culegere promovată deja „live” în turneul relativ recent ante-pandemie care a ajuns și la Timișoara.



Luciana Souza (Brazil) – Storytellers (Sunnyside, 2020)
* Ruthie FosterLive at the Paramount (Blue Corn Music, 2020)
* Jocelyn Gould (gtr) – Elegant Traveler (Posi-Tone, 2020)
* Kurt Rosenwinkel TrioAngels Around (Heartcore Records, 2020)
* Francesco Cataldo (gtr, Italy) – Giulia (AlfaMusic, 2020)
* Robby Ameen (dr) – Diluvio (Origin, 2020)
* Stephen Menold (bass, Canada) – On the Night Bus (Self Produced, 2020)....„debut album”
* Yuri Honing (t-sax) Acoustic Quartet (Netherlands) – Bluebeard (Challenge, 2020)
...lirismul și serenitatea muzicii saxofonistului, în ton cu anterioarele Desire (2015) și Goldbrun (2017)...și  toate 3 cu pianistul Wolfert Brederode, contrastează șocant de data asta cu destinatarul lui Barbă albastră (după povestea lui Charles Perrault), un „serial killer”din sec. XVII care și-a ucis mai multe neveste succesive, cu aluzie și la alte figuri europene istorice mult mai recente și cu atitudini misogine apropiate, precum celebrul pictor Pablo Picasso. Yuri Honing a mai cântat înainte și cu Pat Metheny, Charlie Haden, Kurt Rosenwinkel, Paul Bley sau Craig Taborn.
Sigur că printre ce se mai află între cei 2 de „Yuri” alături de Lucian Ban Trio sunt albume notabile, poate voi mai reveni. Giulia din titlu și de pe coperta albumului chitaristului Francesco Cataldo, deși pozată cu spatele, e foarte probabil fiica sa inspiratoare...
Suport:
   - Yuri Honing Acoustic Quartet (Netherlands) – Goldbrun (Challenge, 2017)









* Min Bul (Terje Rypdal, Bjørnar Andresen, Espen Rud) – Min Bul (S/T) (LP Polydor, 1970 / CD EmArcy, 2003)
....Min Bul -1970- Molde jazz [ Bjørnar Andresen & Terje Rypdal ]:
https://www.youtube.com/watch?v=8RvUgaR4GS0&list=RD8RvUgaR4GS0&start_radio=1&t=48

...alte RESTANȚE, REEDITĂRI, COMPLETĂRI:

* Louis de Mieulle (bass) – Defence Mechanism (2011)
* Maria Raducanu (Romania) – Ziori (Tzadik, 2010)




* Semantics (Elliott Sharp, Ned Rothenberg & Samm Bennett) – Semantics (LP Rift, 1986 / CD Klanggalerie, 2020)
* Bill Connors (solo gtr) – Theme To The Gaurdian -LP- (ECM, 1975)

...și întro notă mai optimistă, de ultimă oră, mai semnalez o noutate:
* Anne Mette Iversen Quartet +1Racing a Butterfly (Brooklyn Jazz Underground, 2020)
....noua realizare a basistei daneze de 48 ani stabilită în Brooklyn, cu o muzică pe urmele zborului unui fluture dintro dimineață de vară petrecută undeva prin zona Provence/Franța:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=wwyrw-IHT8g&feature=emb_logo



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu