luni, 11 septembrie 2023

Între Maciej Obara și Wacław Zimpel (x 3), se remarcă: Roman Norfleet & Be Present Art Group, Adjunct Ensemble, Mad Myth Science, Kodian Plus, Ikarus (X 4), Konstrukt turco-japonez (X 3)...

 
„NEWS / NEW ENTRIES”

Maciej Obara QuartetFrozen Silence (ECM, 2023)
* Helge Lien Trio & Tore BrunborgFuneral Dance (Ozella, 2023)
* Mark LettieriOut by Midnight: Live at the Iridium -2 CD- (GroundUP Music, 2023)

* Irreversible EntanglementsProtect Your Light (Impulse!, 2023)

* Matthew Halsall (tr) – An Ever Changing View (Gondwana, 2023)
...3 piese, aici:

* Yussef Dayes (dr) – Black Classical Music (Brownswood, 2023)
....6 piese (din 19), aici:

* James Brandon Lewis (&) Red Lily QuintetFor Mahalia, with Love (TAO Forms, 2023)

* Dan Wilson (gtr) – Things Eternal (Mac Avenue Records, 2023)

* Will Bernard & Beth CusterSky (Dreck to Disk Records, 2023)

Gin Tonic Orchestra (France) – Shyance (Floors Records, 2023)
Gin Tonic Orchestra (France) – Stefania -EP- (Mother Tongue Records, 2019)
...căutate și obținute din curiozitate cu trupa aceasta cu numele ca o reclamă a băuturii fiind anunțată la un festival de pe la noi...dar stilistic-muzical nicicum potrivită pe-aici...

* Kofi FlexxxFlowers in the Dark (Native Rebel, 2023)

* Alabaster DePlume (a.k.a. Angus Fairbairn: t-sax) – Come with Fierce Grace (International Anthem, 2023)
....interesant ce găsim aici, invers decât situația cea mai frecventă de pe bandcamp: noul album cu 12 piese e ascultabil integral, în timp ce anteriorul GOLD... din 2022 -de altfel cu notabil impact în cercul jazzului nou britanic-, este pus la dispoziție doar parțial (6 piese din 19)...zgârcenia ofertei bandcamp amplificându-se la următoarele 3 albume, din fericire în cauză fiind vorba de artiști frecvent expuși pe acest blog în ultimii circa 10 ani, cu o mare parte din ce-au tot lansat sau pe la ce festivale au participat (din aceeași cauză n-am comentat nimic nici la „Încurcăturile ireversibile” ale artistei-activist Camae Ayewa/„Moor Mother” de mai sus)...

* Kris Davis (p-no) – Diatom Ribbons: Live at the Village Vanguard (Pyroclastic Records, 2023)
....3 piese, aici:

Hedvig Mollestad Weejuns – Weejuns (Rune Grammofon, 2023)
....2 piese (prima si ultima), aici: 

* Darcy James Argue's Secret SocietyDynamic Maximum Tension -2 CD- (Nonesuch, 2023)
....2 piese, aici:


* Roman Norfleet & Be Present Art GroupRoman Norfleet & Be Present Art Group (Mississippi Records, 2023)
...„Pe șase piese extinse, Roman Norfleet și Be Present Art Group pendulează de la o ceremonie care curge fluent și liber, prin rugăciune bazată pe groove meditativ până la furtuni pline de muzică improvizată. „Ne construim propriul timp”, a spus Norfleet,...„un act colectiv de eliberare prin sunet”. Crescut în biserica baptistă și instruit în filozofia hindusă/vedică a lui Swamini Turiyasangitanada (Alice Coltrane), multi-instrumentistul și liderul orchestrei din Portland, Roman Norfleet, trasează o linie de unire între „Great Black Music” și spiritualitățile lumii la debutul său pentru Mississippi Records. Albumul a apărut în urma adunărilor de bateriști din Malcolm X Park din Washington DC - o oază de libertate clădită pe improvizație colectivă și ritm comun. În Portland, Norfleet a adunat un colectiv de artiști, inclusiv Jacque Hammond și membri din Brown Calculus, pentru a transmite spiritul acelor sesiuni DC.
O întâlnire formativă cu Pharoah Sanders a promovat călătoria tânărului saxofonist prin căile spațiale, prin galaxia lui Sun Ra și în universul contemporanilor precum Angel Bat Dawid.
Albumul culminează cu frumoasa „Turiya the Butterfly”, cântată de Turiya Raiah în vârstă de 2 ani. Fiică a membrilor trupei Andre și Mia și numită după celebra Alice Coltrane, Turiya completează atât cercul intergenerațional cât și un clasic-spiritual în prezent.”

* Adjunct EnsembleSovereign Bodies / Ritual Taxonomy -2 CD- (Diatribe Records, 2023)....„classical, experimental/musique concrète, jazz”....
....„Montaj sonic/colaj sonor asamblat de compozitorul Jamie Thompson din Belfast, cu fragmente de free jazz, operă, hip-hop, electronică, spici vorbit și știri radiofonice difuzate”...
.....A Constellation of Bargained Parts (2019):


Mad Myth Science – Mad Myth Science (Infrequent Seams, 2023)
....„Debutul omonim al cvartetului din Chicago, cu Molly Jones (saxofon, flaut, jucării), Julian Otis (voce, electronică), Wilson Tanner Smith (violoncel, armonică, clopote, fluiere) și Ben Zucker (cornet, vibrafon, percuție)”... 
...„a new wave of jazz”...
Kodian Plus (Charlotte Keeffe, Andrew Lisle, Dirk Serries, Martina Verhoeven, Colin Webster) – Disengage (A New Wave of Jazz/Axis, 2023)
„Scopul artei este de a reprezenta nu aspectul exterior al lucrurilor, ci semnificația lor interioară...
....un refugiu pentru cei liberi și voinici. cu muzică care provine dintr-o fascinație pentru improvizația liberă și muzica modernă minimală.”


„Ikarus este un cvintet de jazz contemporan care explorează poliritmuri permutante într-un cadru de groove și melodii funcționale, folosind improvizația ca vehicul-cheie, cu intenția de a avea un efect cinetic asupra corpului uman.
Până în prezent, Ikarus a lansat un total de patru LP-uri - toate pe label-ul „de butic” Ronin Rhythm Records - și a făcut turnee extinse în Europa și Japonia”.
Ikarus (Ramón Oliveras: dr, Swiss) - Plasma (Ronin Rhythm Records, 2022)
....Ramón Oliveras - dr, Anna Hirsch - voc, Andreas Lareida - voc, Lucca Fries - p-no, Mo Meyer - bass...
Ikarus (Swiss) - Mosaismic (Ronin Rhythm Records, 2019)
Ikarus (Swiss) - Chronosome (Ronin Rhythm Records, 2016)
Ikarus (Swiss) - Echo (Ronin Rhythm Records, 2015)

* Microkingdom - Undevelopmental Arrestment (Sensitive Documents, 2022)


                                                 WAYSIDE (jazzy) MUSIC

^ John Zorn (/ Incerto Quartet) – Full Fathom Five (Tzadik, 2023)
- Gary Windo - Dogface (Europa Records, 1982)
- Guillermo Klein Quinteto - Telmo's Tune (Sunnyside Communications, 2023)
- Rahsaan Roland Kirk Quartet - Newport Jazz Festival 1962 (Megadisc, ????)
- Moose Loose (Norway) - Live at Kongsberg Jazzfestival 1973 (Norske Arkivklassikere, 2023)


Constructivism...oriental
* Konstrukt & Keiji HainoA Philosophy Warping, Little by Little That Way Lies a Quagmire (Karlrecords, 2017)
* Konstrukt & Keiji HainoA Philosophy Warping, Little by Little That Way Lies a Quagmire -live- (Karlrecords, 2018)
* Konstrukt & Otomo YoshihideEastern Saga: Live at Tusk (Karlrecords, 2020)

Amicul MK studiază trupa aceasta „constructivă” în cauză și ne zice despre curiozitatea „confruntării dintre Konstrukt și Keiji Haino (l-am văzut pe japonez la Moers și a fost incendiar, chiar înspăimântător în exprimarea lui neegalată), o combinație pe care nu am putut să mi-o imaginez, Konstrukt activând pe coordinate muzicale „free” totuși mai sedimentate!” Subiect la finalul postării cu un foarte probabil „va urma”, dar pentru că am început postarea cu un polonez, o închei cu un altul, Wacław Zimpel...prin 3 completări extrem de diverse la ce aveam cu el (diferite de cele 2 de pe blogul paralel). WZ a fost prezent în România, l-am găsit în aceste 2 line-up-uri:
„June-20, Bukarest, Green Hours, Romania 2014
SMIDA JAZZ 2021 festival in Cluj-Napoca, Romania Fri, 20 Aug 2021”: solo
....care n-au putut expune tocmai proiectele interesante cu diverse trupe de după 2014, prin care clarinetistul dibaci face în orice configurație ar fi o excelentă punte care leagă jazzul mai accesibil (cu elemente „world”) cu cel mai elaborat („free improv”), deci ar merita o expunere unui public mai larg...poate e o idee de ex. via Institutul Cultural Polonez pentru Marius Giura și audiența viitoarelor ediții Gărâna Jazz Festival, Timișoara Jazz (sau „Ora Festival”/Oradea):

* (Perry) Robinson / (Michael) Zerang / (Raphael) Rogiński / (Wacław) Zimpel Yemen: Music of the Yemenite Jews (Multikulti, 2012)
* The Light [(Wacław) Zimpel / (Wojciech) Traczyk / (Robert) Rasz] – >Afecty< (Multikulti, 2009)
* (Vaslav) Zimpel / (Tim) Daisy with Dave Rempis & Mark TokarFour Walls {Multikulti, 2008}


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu