vineri, 30 octombrie 2020

Raoul Björkenheim (Krakatau & Scorch Trio), Kahil El'Zabar, Steph Richards, Jason Robinson, Sun Ra Arkestra, John Taylor...

MK: „Mare păcat de Toshinori Kondo, l-am văzut „live” cu "Die Like A Dog" la Wuppertal, o formație incredibil de compactă cu un trompetist formidabil. Pe atunci își trecea sound-ul trompetei prin tot felul de efecte care funcționau ca un fel de catalizator la „free”-ul feroce al lui P. Brotzmann, o combinație care a funcționat extrem de bine!”

„Hi Victor, mi-ai deschis o portiță spre scena de jazz din Finlanda și spre un chitarist excelent, Raoul Björkenheim pe care înca nu l-am focalizat, mulțumiri! Am ascultat câte ceva din materialul trimis de tine și am început cu Krakatau: Ritual, sonorități mistic-tribale pe fundamentul unui jazz modern cu o trupă neașteptat de versatilă pentru această țară! Aud pe undeva chiar elemente harmolodice (amprenta Ornette Coleman) dar Raoul nu sfidează de fapt nici un gen de la rock până la free, totul este posibil. Am impresia că chitara sună asemănător cu sound-ul lui Sonny Sharrock, dar nici James Blood Ulmer nu-i departe. Pe albumele scoase la ECM tributează ceva la estetica acestei case, mie mi-a plăcut însă mai mult cruditatea acustică de pe Ritual, fără să diminuez albumele Volition și Matinale, ambele faine!
Abia aștept să ascult CD-ul Blixt cu Bill Laswell, un muzician care nu ezită să-și pună amprenta pe muzica proiectelor unde colaborează. Va fi oare un album care pe care, sau integrator?”

Eu: „Nu-l știu pe Laswell "dictator" vreodată, culminând cu al său colosal efort solo Hallucination Engine (1994) cu invitați iluștrii...deci pledez pentru "integrator".




* Raoul Björkenheim & KrakatauRitual (1988, Cuneiform 1996)
* Krakatau – Alive (1989)
* Krakatau – Volition (ECM, 1992)
* Krakatau – Matinale (ECM, 1994)

* Scorch Trio (Raoul Björkenheim, Ingebrigt Håker Flaten, Paal Nilssen-Love)
    2002 - Scorch Trio (Rune Grammofon)
    2004 - Luggumt (Rune Grammofon)
    2007 - Live in Finland
    2008 - Brolt (Rune Grammofon)

Up-to-date:
- RAOUL BJÖRKENHEIM / eCsTaSy  "live"

NEWS:
* Keith JarrettBudapest Concert -2 CD- (ECM, 2020)
* Hvalfugl (Denmark) – Øjeblikke Vi Husker (Hvalfugl Music, 2020)
Joel Ross (vibr) – Who Are You? (Blue Note, 2020)
* Jerry Cook (sax) Quartet (Canada) – Walk in the Park (Cellar Records, 2020)
* Aquiles Navarro & Tcheser Holmes (Irreversible Entanglements) – Heritage of the Invisible II (International Anthem, 2020)
Igor Kogan (bass) – In a Big City (Self Released, 2020)
Raúl Monsalve y los Forajidos (bass, Venezuela) – Bichos (Olindo Records, 2020)
Luke Stewart (bass) – Luke Stewart Exposure Quintet -2 LP- (Astral Spirits, 2020)
Alexander von Schlippenbach – Slow Pieces for Aki: piano solo (Intakt, 2020)
* Kahil El'ZabarKahil El’Zabar’s America the Beautiful (Spiritmuse Records, 2020)



* Steph(anie) Richards (tr) – Supersense (Northern Spy Records, 2020)
....with Jason Moran: p-no, Stomu Takeishi: bass, Kenny Wollesen: dr

 



* Jason Robinson (t-sax) – Harmonic Constituent (Playscape Recordings, 2020)
....with Joshua White (Mark Dresser Seven): p-no, Ches Smith (Tim Berne, Marc Ribot, Mary Halvorson): dr & Drew Gress (bass)

Sun Ra Arkestra Swirling -2 CD- (Strut, 2020)
....primul nou album din ultimii 20 ani, cu teme vechi rearanjate dar și cu compoziții noi, un tribut de peste 1 oră și jumătate adus fondatorului clasic de către formula condusă de circa 3 decade de veteranul alto-saxofonist Marshall Allen (96 ani) din care la o primă „baleiere” se remarcă vocalista Tara Middleton. 
„Posibilul a tot fost încercat și a eșuat. Acum este timpul să încercăm imposibilul” spunea cândva Sun Ra, cel poreclit de apropiați Sonny. Cu Swirling, primul „nou” album Sun Ra Arkestra în 20 de ani, s-a trecut dincolo de imposibil, ajungându-se la ceva cu-adevărat incredibil”.
...„(Albumul) este ca o băutură amețitoare, provocatoare, dar intoxicantă. Ra a spus întotdeauna că muzica lui era din viitor...și iată, acel viitor a sosit acum”. (The Guardian)
„În mod clar, Marshall Allen de la Sun Ra Arkestra este în afara acestei lumi.” (JazzTimes)



* John Taylor 2081 (CAM Jazz, 2015)
....„cântecul de lebădă” al regretatului pianist britanic dispărut la 72 ani în vara lui 2015, aici conducând o formulă cu 3 tineri parteneri: un vocalist, un tubist și un baterist.



Concept Art Orchestra (Czech Republic) – The Prague Six (Animal Music, 2015)
* The Free Zen SocietyThe Free Zen Society (Thirsty Ear-the blue series, 2007)
* Picnic (Tristan Honsinger) – Picnic (LP DATA 1985, CD Corbett vs. Dempsey 2016)
* John Coltrane QuartetThe 1962 Graz Concert (Complete Edition) -2 CD- ('IN' CROWD Records, 2020)
* Jooklo Trio (Brandon López, David Vanzan & Virginia Genta) - It Is What It Is (Troglosound/Italy, 2019 / Relative Pitch, 2020)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu