luni, 9 noiembrie 2020

De la clasicul Dave Brubeck și veteranul Dino Saluzzi...până la etiopianca GiGi, trecând prin noile albume King Khan, Shalosh, Azymuth, Erland Dahlen, Strings & Timpani, Junk Magic, Lunch Money Life, Matana Roberts....„and the Winner is”: Enrique Rodriguez...


NEWS:
 
* Dave BrubeckLullabies (Verve, 2020)
....albumul final de studio al celui care-a făcut celebră "Take Five" a saxofonistului Paul Desmond din 1959, a fost înregistrat cu 2 ani înainte de trecerea sa în neființă din 2012...
* Ben Wendel (sax, Kneebody) – High Heart (Edition, 2020)

Yellowjackets + WDR Big Band – Jackets XL (Mack Avenue, 2020)
 -Yellowjackets & WDR Big Band - Downtown - Jackets XL - 01:

Fred Lane and His Disheveled Monkeybiters - Icepick to the Moon -LP- (Feeding Tube, 2019)
 -Rev. Fred Lane & His Disheveled Monkeybiters- "Icepick To The Moon":

King Khan – The Infinite Ones -LP- (Khannabilism, 2020)
....„un omagiu adus marilor compozitori care m-au inspirat: Alice Coltrane, Rahsaan Roland Kirk, Philip Kelan Cohran, Bernard Herrmann, Ennio Morricone, Miles Davis, Sun Ra, John Carpenter, Quincy Jones...Old Bollywood, Film Noir, pentru a numi doar pe unii”...spune compozitorul multi-instrumentist stabilit la Berlin, cunoscut dinainte și sub numele A.A. Khan sau The Blacksnake. 
Clipul are de-a face cu mișcarea BLM: 
 -Follow The Mantis By King Khan (feat. El Congo Allen):



* Shalosh (Israel) – Broken Balance (ACT Music, 2020)
....motto-ul albumului trioului din Tel Aviv: „Viața nu merge niciodată în linie dreaptă. Lumea noastră este plină de surprize. Lucrurile pe care le-am știut pentru totdeauna se pot schimba în fața ochilor noștri. Așadar, provocarea este să ne menținem echilibrați, să ne asigurăm că viața noastră rămâne în echilibru la nivel personal, social și politic. Mai multă dramă, mai mult împingere la extreme, mai multe priviri laterale”: Gadi Stern: p-no, David Michaeli: bass & Matan Assayag:dr.
* Dino SaluzziAlbores (ECM, 2020)
....după multiple reușite în duo, trio, grupuri de familie și orchestre mari, iată primul album „pur” solo din ultimii peste 30 ani al maestrului bandoneonului argentinian.
Frank Woeste (p-no) – Pocket Rhapsody II (ACT Music, 2020)
* Quadro Nuevo (Germany) – Mare (GLM Music, 2020)
....."The Mediterranean lightness of being / Music from the sea / A sea full of dreams"


* Azymuth, Ali Shaheed Muhammad, Adrian Younge (Brazil) – Azymuth 4: Jazz Is Dead (JID004, 2020)
....un mic avantaj la albumele în serie, unele chiar numerotate: dacă te-ai ocupat de cele dinainte (mai ales de primul), nu prea mai ai ce să adaugi, e suficientă uneori doar semnalarea apariției și diferența sau diferențele majore, dacă există. Bucuria de a cânta ca la mijlocul anilor '70 se conservă în mod fericit la trupa Azymuth și în 2020, infirmând cu întregul lor ADN faptul că Jazzul e mort, ba chiar dimpotrivă...e cât se poate de vivace!

* Ballrogg (Norway) – Rolling Ball (Clean Feed, 2020)
* Chrome Hill (Norway) – This Is Chrome Hill (Clean Feed, 2020)



* Erland Dahlen (dr & perc, Norway) – Bones (Hubro, 2020)
* Strings & Timpani (Stephan Meidell & Øyvind Hegg-Lunde) (Norway) – Voice & Strings & Timpani (Hubro, 2020)
....4 noutăți norvegiene, primele 2 inspirate de stilul „americana” făcându-le printre cele mai accesibile din catalogul Clean Feed, în timp ce de la Hubro ne parvin 2 producții foarte atractive dominate de percuții, cu un amalgam instrumental numeros analogic & electronic la primul Oase cu fler post-rock cinematic pe care cunoscutul E.D. este ajutat de 2 dintre membrii trupei Xploding Plastix...și cu multă chitară și voci celeste din zona Bergen pe al 2-lea, cu duetul titular gtr & perc pe care-l remarcam și pe anteriorul Hyphen (Hubro, 2016), dar în plus, cu indică și titlul, cu „voices”-urile feminine Mari Kvien Brunvoll (Building Instrument) și Eva Pfitzenmaier...„Deși pare inevitabil ca oamenii să audă referințe în muzica noastră, procesul de realizare a fost complet fără să aibă în vedere nici trupe sau artiști specifici”, spunea Meidell. „Pur și simplu ne-am deschis capul și mințile și am lăsat totul să iasă afară”.

* Junk Magic (Craig Taborn Project) – Compass Confusion (Pyroclastic Records, 2020)
....Craig Taborn: keys; Chris Speed: sax; Mat Maneri: viola; Erik Fratzke: bass & Dave King: drums. Nou proiect „fusion, live performance & electronica”, cu elemente din „ambient, trip-hop, minimalist industrial, drum and bass & techno”. „Nu este un album electronic cu inflexiuni de jazz și nici nu este un album de jazz mascat ca „electronică”. Este o creație singulară, cel mai bine absorbită prin imersiune mai degrabă decât prin disecție.”


                                                                   Immersion Chamber

* Lunch Money LifeImmersion Chamber (Scenic Route, 2020)
....Spencer și Jack Martin sunt cei 2 frați nucleul acestui grup la debutul cu titlul doar întâmplător profetic Camera de (s)cufundare, cazul ghinionist al albumului lansat cu 2 săptămâni înainte de prima carantină generalizată din UK din primăvară. Dar și fără turneul anulat de promovare, muzica aceasta înregistrată întro cameră dintro biserică din estul Londrei se susține bine pe „piloni” solizi: Radiohead, Jaga Jazzist, Badbadnotgood, The Comet is Coming...
 -Lunch Money Life - Pharisees (Official Audio):

* Chris Dingman (perc & vibr) – Embrace (Inner Arts Initiative, 2020)
....cu Linda May Han Oh (bass) & Tim Keiper (dr)...
 -Find a Way (feat. Linda May Han Oh & Tim Keiper):


Matana Roberts & Pat Thomas – The Truth -Live at Café OTO- (Otoroku, 2020)
...orice nouă apariție a saxofonistei cu un jazz aș zice nu pentru oricine (și oricum inexistentă ca expunere în Ro, din păcate....), e supusă tentației comparării cu seria anterioară excelentă Coin Coin Chapter I-IV, dar aici trebuie ținut cont că avem pe scenă exclusiv un cuplu sax/pian în căutarea Adevărului, în suita-titlu centrală în 4 părți...

* The Heshoo Beshoo Group (South Africa) – Armitage Road (Little Giant/EMI 1970, Remastered 2020)
 -The Heshoo Beshoo Group – Armitage Road - Columbia 1971 France:

^ Schubert / Schlippenbach / Blume - Forge (Relative Pitch Records, 2020)
....Frank Paul Schubert (a & s saxes), Alexander von Schlippenbach (p-no) & Martin Blume (dr & perc) live at the Kunstmuseum, Ruhr Jazz Festival, Bochum, April 2019
 -Frank Schubert, Alexander von Schlippenbach, Martin Blume - Forge:

Enrique Rodriguez and The Negra Chiway Band (Chile) – Fase Liminal -CD/LP- (Soul Jazz Records, 2020)
....Avem aici următoarea rețetă: nou jazz spiritual și „fusion” experimental progresiv, cu multe similitudini etalate pe o recentă colecție (vezi mai jos) a casei Soul Jazz etalând „forward-looking (various) artists” precum Mathew Halsall, Theon Cross și Makaya McCraven (pe care blogul meu i-a tot urmărit), plus Emma-Jean Thackray (trompetistă pe care n-o știam, dar care intră acum automat în vizor)....Și care muzică, prin riff-urile modale de pian hipnotic, marcante instrumente de suflat incluzând flautul, „armata” de percuții latine și părțile vocale adiționale, crează un amestec puternic de jazz radical central african din anii '60, spiritualitate și cosmologie orientală și mișcare ritmică latino-americană. Dacă până aici nu vi se pare suficient de interesant, atunci mai adăugați reminiscențe de la Sun Ra & Arkestra, Horace Tapscott & his Pan Afrikan People Arkestra, Alice Coltrane, John Coltrane, Pharoah Sanders, Archie Shepp și McCoy Tyner, împreună cu un uimitor ritm latin și o nouă energie percutantă. Nici așa nu sunteți mulțumiți? Atunci mai presărăm ca ingrediente din muzica de filme cu samurai ale lui Akira Kurosawa, spiritualitate krautrock de la Popol Vuh (mai ales din fundalul filmelor lui Werner Herzog), incantații budiste tibetane. Și pentru că acestui buchet îi trebuia un singur nume ca sursă, i s-a zis Enrique Rodriguez: compozitor, claviaturist, percuționist și producător din Santiago de Chile. Hai să ajungem sănătoși și să vedem lista „discurilor anului” 2020 și candidatele la Grammy, ar cam trebui să-l regăsim și pe acest Fază liminală, cel puțin la categoria „latino jazz”, pentru că suntem deja bine intrați în noiembrie și n-au prea fost multe albume care-au putut să atingă un asemenea complex prag senzorial precum acest „new and definitely 21st century ground-breaking sound” (conform site-ului soundsoftheuniverse.com).


Suport:
* Emma-Jean Thackray: "composer, producer, multi-instrumentalist, singer, bandleader and DJ / London/UK"....EPs & singles (2016-2020):
    - Walrus / Ley Lines / Too Shy  
    - Rain Dance (Movementt/Warp, 2020)
    - UM YANG 음 양  (Night Dreamer, 2020)...(„UM (&) YANG” = „Yin & Yang”-ul corean)
     - Emma-Jean Thackray Septet + Orchestra - Live at Blackheath Halls 19-09-2013

* V.A.Kaleidoscope: New Spirts Known and Unknown -2 CD- (Soul Jazz Records, 2020)



....Am mai avut cu amicul MK un schimb de impresii despre jazzul etiopian -mai ales amintindu-ne că în anii ante-pandemie în perioada asta eram conectați la festivalul „Music Unlimited” / Wels / Austria-...și pornind de la primul titlu ne-am mai sistematizat și completat colecția, atractiva artistă poreclită GiGi fiind „soția” -conform discogs.com-, respectiv „fosta concubină”...-conform lui MK-...a basistului Bill Laswell:
* Getatchew MekuryaNegus of Ethiopian Sax: Ethiopiques Volume 14 (Buda Records, 2003)
* Hailu Mergia (Ethiopia) – Yene Mircha (Awesome Tapes From Africa, 2020)
* Hailu Mergia (Ethiopia) – Lala Belu (Awesome Tapes from Africa, 2018)
* Ejigayenuh 'GiGi' ShibabawOne Ethiopia (1998)
* Ejigayenuh 'GiGi' Shibabaw Gigi (2001)
* GigiIlluminated Audio (2003)
* Ejigayenuh 'GiGi' ShibabawGold & Wax (2006)
* GiGi with MaterialMesgana Ethiopia -live- (2010)


 -Gigi: Illuminated Audio [Full Album]:

Bert Seager TrioResonance (Accurate, 1997)
....unul dintre cele 3 albume restanțe („^”) din listele mai vechi Wayside Music...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu