joi, 9 mai 2013

Marc's Turn...


Ne reîmprospătăm memoria cu "Party Intelectuals" (2008)...ca să receptăm cât mai avizați urmarea:
Marc Ribot's Ceramic Dog: "Your Turn" (Northern Spy Records, 2013)...
Album despre care artistul îmi zicea încă din luna iulie anul trecut că este în lucru, în momentul când l-am abordat la Gărâna unde a performat cu proiectul mai vechi Los Cubanos Postizos. Spera să apară până la finele anului, dar au trecut de fapt aproape 2 ani de pregătiri...Și iată-l pe cel de-al 2-lea "câine ceramic" în cele din urmă finalizat și lansat pe 30 aprilie 2013.
"Este prima dată din liceu când am o trupă rock adevărată" zice mulțumit Marc Ribot, "rock"-ul band-ului -deosebit de ceea ce tot el însuși considera "fake rock"-ul altor formule anterioare - fiind de fapt o congruență mai complexă de free/ punk/ funk/ experimental/ psychedelic/ post electronica...(Prea mulți termeni folosiți pentru o singură muzică? În acest blog înșiruiri de acest gen nu sunt excepții).
Ne așteaptă multe surprize pe noul material, o sumă de transpuneri în sunet ale "furiei, speranței, dezamăgirii, exceselor rituale, iubirii și anarhiei...ceea ce s'a intamplat în viețile noastre personale cât și în spațiul colectiv în toată această perioadă".
Câteva delicii sunt pregătite și pentru audiofilii exigenți: cei cu căști performante vor putea auzi conducte de apă clipocind în fundal pe circa jumatate dintre piese, iar cei aflați suficient de aproape de difuzoare îl vor putea auzi pe Marc Ribot șoptind moale: "Credeți ca ăsta e un solo de chitară? Jalnic. Mai verificați odată."
Ceramic Dog înseamnă 3 muzicieni exigenți care pot fi luați și urmăriți si individual cu diverse proiecte proprii:
Marc Ribot - guitar, voice; Shahzad Ismaily - bass & electronics; Ches Smith - drums.
Ici și colo, cei câțiva invitați ajută și ei la un sunet cât mai plin și neașteptat:
Arto Lindsay: electric guitar...Keefus Ciancia: keyboards samples...Eszter Balint: vocals, melodica, organ, violin...Dan Willis: oboe, zurna.
Iar dintre cele 13 titluri, cele mai interesante mi se par "Masters of the Internet"; "Avanti Popolo"; "Take 5" (cover version la cunoscuta tema standard) și penultima piesa -care prin titlu vine și ca o garanție a formulei- "We Are the Professionals".

Un comentariu: