miercuri, 12 martie 2014

LP, DB & JH sunt...”în sufletul tuturor lucrurilor naturale”


Pe 2 dintre subiectele feminine din postarea ”LP, DD & JH” cu care am inaugurat acest blog le-am întâlnit cu mare plăcere pe unul și același album lansat la începutul acestui martie 2014: Linda Perhacs și Julia Holter. (”intrusul” Devendra Banhard înlocuind-o acum pe Delphine Dora)
Asistenta dentară care debuta în muzică fără impact pe scena folkului psihedelic din 1970 cu debutul ”Parallelograms” recidivează după 44 ani (!) cu al 2-lea album, ”The Soul Of All Natural Things” (Asthmatic Kitty, 2014). Acum Linda Perhacs a ajuns la 70 ani, dar reeditările LP-ului de debut și reevaluările criticilor care au plasat-o în vecinătatea stilistică și valorică a unor Joan Baez și Joni Mitchell, au impulsionat-o creativ.
Unul dintre cei mai neașteptați fani este Mikael Åkerfeldt, liderul vocalist din grupul suedez de prog-metal Opeth, care a înregistrat un cover al piesei-titlu ”Parallelograms”, iar prietenul său Michael Piper a editat și răspândit o variantă pe CD a albumului ei prin casa sa de discuri Gates of Dawn, la finele anilor '90.
Au mai fost apoi reeditări, așa încât își câștigă respect și fani și printre staruri ale folkului experimental ca Joanna Newsom, Devendra Banhart și Sufjan Stevens, acesta din urmă și proprietar al casei de discuri Asthmatic Kitty. Iar relativ recent una dintre piesele ei a fost interpretată chiar în stil tehno de grupul Daft Punk. (!)
Astăzi unele cercuri o consideră chiar o ”icoană de cult”, statut la care un rol important l-a avut din umbră ca producător și coautor, un specialist al muzicii de film, Leonard Rosenman (1924-2008), protejatul compozitorului avangardist Arnold Schönberg. Pe acesta îl cunoscuse accidental ca pacient venit cu probleme la cabinetul dentar unde Linda lucra, iar Leonard a contribuit apoi consistent la piesele ei din 1970. Dar șansa unor vânzări cât-de-cât onorabile a lipsit și nici promovarea pe singles n-a fost cea mai inspirată, în ciuda nivelului ridicat al albumului ”în afara timpului” cum îl numea la vremea sa un critic...La 27 de ani în 1970 în plină eră hippie ”love & peace” muzica nu era totuși doar un ”hobby”, deși ea își amintește că pe-atunci nu se simțea pregătită pentru o carieră exclusiv muzicală. Prin urmare autoarea s-a reîntors la job-ul ei de bază de la cabinetul dentar, cu un hiatus pe plan muzical care avea să se prelungească atât de mult...
Ajunsă la deplina maturitate, doamna Linda încearcă să demonstreze că mai are ceva de spus.
(detalii întrun scurt interviu, aici: http://pitchfork.com/features/update/9335-linda-perhacs/ )
Pentru noul album Linda mulțumește unui apus de soare care a inspirat-o și recunoaște că privește azi lumea prin aceleași lentile ale spiritualității ”new-age” precum o făcea odinioară în ținutul Laurel Canyon...Se mai inspiră deasemeni și din ”Autobiografia unui Yoghin”, cartea scriitoarei Paramahansa Yogananda.
Pentru acompaniament ea a apelat acum la câțiva invitați interesanți: Julia Holter, Devendra Banhart și Ramona Gonzalez (de la grupul electro-house Nite Jewel)...și la 2 tineri producători, Fernando Perdomo și Chris Price. Perhacs colaborase la albumul lui Banhart din 2007 ”Smokey Rolls Down Thunder Canyon” pe prima reprezentare ”live” a acestuia din 2010.


”Îmi place să lucrez cu Julia [Holter] deoarece vocile noastre au un timbru similar și ea e un unicat. Găsește armonii avangardiste pe care le ador, la fel ca și Devendra Banhart. Și cei 2 n-au nici pretenții mari, compun muzica pentru că e în natura lor să facă asta. Ăsta este numitorul nostru comun” .
Sunetele pastorale și imageria acvatică se combină cu sentimente uneori polemice în muzica și textele pieselor, iar piesa cu povestea cea mai interesantă rămâne ”Intensity”, o rugăciune pentru soarta fratelui unui tânăr pe care Linda l-a cunoscut la Mission Hills, frate aflat în misiune militară în Irak.
”Să ofer oamenilor ceva disonant și supărător, ca să comute pe altceva sau să oprească muzica mea? Nu. Vreau să le trimit dragoste și să-i ajut...poate chiar să-i vindec, ca la cabinet”.

   )

Recomandări adiționale:

Julia Holter - Ekstasis [RVNG Intl.,2012]
Julia Holter - Maria (HEM, 2013)...mini CD
Julia Holter - Loud City Song (2013)
Devendra Banhart - Mala (2013)Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu