marți, 25 februarie 2020

Febr. 2020 (III):...cu Charles Lloyd, Andreas Schaerer, Trilok Gurtu, Brian Shankar Adler, Jeremy Cunningham, Sunny Jain, Elsa Nilsson, etc...


Tatiana Eva-Marie & The Avalon Jazz Band – Wintertime Dreams: A Parisian Christmas (Burton Avenue Music, 2019)

Avalon Jazz Band – Je Suis Swing (Swingin' Pussy, 2016)








* Charles Lloyd8: Kindred Spirits -Live from The Lobero (Theater)- LPs/CDs/DVD (Blue Note, 2020)
....Spiritele amabile „Charles Lloyd: tenor saxophone, flutes; Julian Page: guitar; Gerald Clayton: piano; Reuben Rogers: bass; Eric Harland: drums;...with special guests Booker T. Jones (organ & vocal) & Don Was (bass)”...participă la simfonia care celebra în seara de 15 martie 2018, atât cele „8” (x 10 ani) decade împlinite în acea zi de maestru, cât și borne majore din îndelungata-i carieră precum genurile clasic, Motown, groove-ul „World” și „jamming”-ul de tip Grateful Dead.
...„amestecuri fascinante de îndrăzneală și eleganță; de complexitate structurală și emoție nelimitată; de înțelepciune acumulată și minune care-ți face ochii mari...un maestru octogenar care sună vital ca întotdeauna, distilând și mai bine claritatea muzicii sale”...(Wall Street Journal)





* Kadri VoorandIn Duo with Mihkel Mälgand (ACT Music, 2020)
* Wolfgang HaffnerKind of Tango (ACT Music, 2020)
* Andreas Schaerer & Hildegard Lernt FliegenThe Waves Are Rising Dear! (ACT Music, 2020)










* Trilok GurtuGod Is a Drummer (Jazzline, 2019)
"Un album plin de viață și o reamintire despre ceea ce înseamnă Trilok Gurtu ca muzician complet și compozitor, un artist cu o gândire tot mai profundă pe măsură ce arta și viața sa muzicală avansează ca părți senine pline de bucurie, reprezentative pentru vibrațiile universale care ne înconjoară pe toți".

Stephen Graham / Jazzline










* Brian Shankar Adler (dr, perc) – Fourth Dimension (Chant Records, 2019)
.....„B.S.A. (36 ani), deși încă puțin cunoscut, este „unul dintre toboșarii cei mai mai creativi și cu gândire avansată (dacă acceptați astfel tradusă expresia „forward-thinking”) de pe scena de astăzi” (conform allaboutjazz.com), un muzician în progres componistic față de anterioarele materiale -mai ales EPuri lansate digital- bazate pe algoritmi de computer, abia acest album de o „dimensiune” superioară conceptual, cum sugerează și titlul, aducându-l la un calibru apropiat de nivelul, de ex., al unui John Hollenbeck (51).
 ....cu Matt Moran (vibr), Santiago Leibson (p-no), Jonathan Goldberger (gtr) & Rob Jost (bass)

* Jeremy Cunningham (dr) – The Weather Up There (Northern Spy, 2020)
....o confirmare și continuare a debutului cu Re: Dawn (From Far) (Ears & Eyes Records, 2016) pentru un baterist din Chicago având destul de multe similitudini prin acest album cu anteriorul comentat Fourth Dimension, cei 2 fiind și din generații apropiate.
....cu Tomeka Reid, Makaya McCraven, Jeff Parker, Matt Ulery, Jaimie Branch, etc...

Sunny Jain (dr) – Wild Wild East (Smithsonian Folkways, 2020)...„ post-bop jazz, psych-rock, world, funk”
....maestrul de 45 ani la dhol -toba dublă indiană-, provenit dintro familie de imigranți Punjabi, este inspirat pe acest album vibrant și cinematic de „pachetul” „Bollywood, Spaghetti Western soundtracks, surf rock, hip-hop & avant-garde improvisation”, pe care „a creat o sărbătoare magistrală și robustă a sufletului cowboy-ului imigrant din America”, muzică ce s-ar potrivi foarte bine ca imaginar fundal la filme de-ale unor Alejandro Jodorowsky, Quentin Tarantino sau Robert Rodriguez...
În piesa “Red, Brown, Black”, rapperul Haseeb declamă: „...(avem) pielea brună, roșie, chiar asiatică, la fel ca un cowboy autohton care ne urăște cu adevărat. La frontieră, ei gândesc că sunt niște „f***ing” salvatori. Noi am venit aici ca să lucrăm, ei sunt adevărați invadatori”...

Andrea Brachfeld (flutes) – Brazilian Whispers (Origin, 2020)
.....populara trupă latină Charanga '76 a catapultat-o pe veterana A.B. în istoria genului salsa aducându-i faima de prima femeie flautistă care a interpretat această muzică în Statele Unite. Albumul include pe lângă 7 teme tradiționale braziliene, una standard „Never Let Me Go” dedicată memoriei trompetistului Roy Hargrove și 3 compoziții originale de-ale Andreei scrise împreună cu pianistul Bill O’Connell.

Elsa Nilsson (flute) – Hindsight (Bumblebee Collective, 2020)
....10 compoziții „de rezistență” ale flautistei de origine suedeză stabilită la New York prin care translatează protestul tipic folkului (din care citează subtil unele fragmente) întro muzică mai complexă instrumentală, reacția ei la rezultatului alegerilor prezidențiale din 2016...cu Jeff McLaughlin (gtr), Alex Minier (bass) & Cody Rahn (dr)...

Olli Hirvonen (gtr, Finland) – Displace (Ropeadope, 2019)
Daniel Mandrychenko (gtr) – Anti (Tompkins Square, 2020)
....album de debut, titlul Anti semnificând ideea de surpriză stilistică, contra așteptărilor/prejudecăților...




























* Mark Godfrey (bass, Canada) – Square Peg (Self Produced, 2020)
* Christian Wallumrød EnsembleMany (Hubro, 2020)








* Charles AmirkhanianLoudspeakers -2 CD- (New World Records, 2019)....Compilation

* (Torben) Snekkestad, (Agustí) Fernández & (Barry) GuyThe Swiftest Traveler (Trost, 2020)
* Konstrukt + Ken Vandermark (Turkey/USA) – Kozmik Bazaar -LP- (Karlrecords, 2019)





* Jaromír Hnilicka & Karel Velebný Tentet (Czechoslovakia) – Týnom Tánom (Supraphon, 1971)
* Karel Velebný & SHQ with Guests (Czechoslovakia) – Parnas -LP live- (Supraphon, 1981)
* Karel Velebný (Czechoslovakia) – SHQ Quintet (ESP, 1967)

* Artur Dutkiewicz Trio (Poland) – Prana (Pianoart, 2014)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu