vineri, 16 aprilie 2021

Albume noi în pandemie: cu pianistul scoțian Fergus McCreadie (Trio X 2), Abraham Burton & Lucian Ban, Avishai Cohen (bas), Damon Locks, Mike Dillon (X 3), etc...și tot câte 3 de la ECM, Royal Potato Family și Astral Spirits, incluzând [Ahmed] (live tribute to Ahmed Abdul-Malik)...


* Fergus McCreadie (p-no, Scotland) (trio) – Cairn (Edition, 2021)
  - Fergus McCreadie Trio – Turas ("Journey") (Self Released, 2018)
...."Turas won Album of the Year at the Parliamentary Jazz Awards 2019 and Best Album at the Scottish Jazz Awards 2019"
....„McCreadie a spus că Keith Jarrett este marele său erou, dar și Esbjörn Svensson este evident aici...Există mai mult o abordare folk / clasică europeană decât hard bop american, în timp ce temele au adesea caracterul accesibil al muzicii pop”... 


Yaniv Taubenhouse (p-no) – Moments in Trio Volume Three: Roads (Fresh Sound Records, 2021)
 -Yaniv Taubenhouse Trio - Prayer:



* Abraham Burton & Lucian BanBlack Salt -live- (Sunnyside, 2021)
....„recorded live at the Baroque Hall in Timișoara, Romania”, cu piesa-titlu plasată central la propriu și la figurat, compoziție comună și cea mai scurtă de pe disc. Primele teme sunt ale saxofonistului cu trimitere directă la Pharoah Sanders și John Coltrane, ca și balada „Dad” inițial apărută pe Cause and Effect (1999)...iar finalul e cu 2 piese ale lui Lucian Ban: “Untold” și “Not That Kind of Blues”, deschiderea albumului Ban / Maneri’s 2013 ECM Transylvanian Concert.

* Avishai Cohen (bass) – Two Roses (Naïve/Believe, 2021)
   - „Avishai Cohen: vocals; acoustic bass, electric bass; minimoog synthesizer; Mark Guiliana: drums; Elchin Shirinov: piano; Gothenberg Symphony Orchestra („eighty-plus players”!) conducted by Alexander Hansen.”
...mulți își doresc, puțini reușesc „un proiect o dată în viață ”(A.C.): „primul său album orchestral, o experiență de ascultare multiculturală unică” ...„Pe 2 Trandafiri, singurele lucruri care contează sunt performanța, emoția și expresia personală a unui cetățean al lumii care consideră muzica adevărata lui patrie”... 



* Damon Locks & Black Monument EnsembleNOW (International Anthem, 2021)
....mai rar se întâmplă ca un album de studio să continue pe unul în concert în același spirit partizan “the Black nod” ca pe debutul anterior Where Future Unfolds -live- (International Anthem, 2019)...dar și mai rar și complicat este s-o faci în plin val 2 al pandemiei scoțând afară din studio pt. înregistrări cu sunete de greieri pe fundal secțiunea corală de 10 voci feminine a ansamblului din Chicago și suflătorii cu vârste între 9-52 ani...iar în interior, cu tot arsenalul de protecție anti-Covid, lucrând separat cu secția ritmică (Dana Hall și Arif Smith), efectele și procesările digitale, etc...




Mike Dillon (perc, vibr & voc) – Shoot the Moon (Royal Potato Family, 2020)...."jazz, punk, funk"
* Mike Dillon – Suitcase Man (Royal Potato Family, 2020)
* Mike Dillon – 1918 (Royal Potato Family, 2020)
....3 albume lansate simultan întro „Quarantine Trilogy” de percuționistul/vocalist inspirat de...dar și obligat la restricțiile pandemiei, urmând succesul „fantasticului” Rosewood (2020), criticii detectând similitudini pe alocuri -mai ales la Shoot the Moon- cu Les Claypool, Daniel Johnston, Tom Waits și Frank Zappa!


* Thomas Strønen, Ayumi Tanaka, Marthe LeaBayou (ECM, 2021)
....prolificul percuționist, aici co-lider în compania feminină (vezi poza) a pianistei japoneze A.T. rezidentă în Norvegia și a saxofonistei M.L. (Yūgen)....
 - Suport: 
    - Ayumi Tanaka Trio - Memento (AMP Music & Records, 2016)

* Vijay Iyer, Linda May Han Oh, Tyshawn SoreyUneasy (ECM, 2021)
 - Vijay Iyer Trio - Combat Breathing (from the album 'Uneasy'):





* Sinikka Langeland (kantele & voc, Norway) – Wolf Rune (ECM, 2021)
....un album primit și „privit” cu sentimente amestecate: de îngrijorare că Sauna Cathedral cu care-a venit la Timișoara Jazz Festival în 2019 va rămâne numai un proiect „live”, nedublat și de un disc de studio...dar dacă-i așa, unul compensatoriu de consolare de tipul „în loc de”...și cel mai plăcut, mai multe momente instantaneu mi s-au „reactivat” din Rosensfole și Tweve Moons cu Jan Garbarek, pentru că la voce Sinikka-mi amintește bine de Agnes Buen Garnås (Wikipedia ne spune că cele două s-au și intersectat pe albumul Agnes Buen Garnås: „Det syng, with Anne Marit Jacobsen, Halvor Håkanes, Eli Storbekken and Sinikka Langeland, 1997”)...iar titlul Wolf Rune se mai și potrivește „ca o mănușă” cu forma de relief Valea Lupului, „km Zero” al lui Gărâna Jazz Festival!
 -Don't Come To Me With The Entire Truth:


Cine citește mai rar pe-aici s-o fi întrebând mirat-ipotetic „cum de Andrieș ăsta dezvoltă acum tocmai subiecte provenind de la branduri pe care de regulă nu insista, deși-s mai cunoscute în Ro?” „O pură întâmplare...-i-aș răspunde pe scurt-..nimic de-aici încolo nu-i mai puțin interesant”, indicându-i să citească articolul din acest link:
 „Inescapable Progression: 10 Jazz Labels You Need To Know In 2021”:


Trond Kallevåg (gtr, Norway) – Fengselsfugl (Hubro, 2021)
.....album de “cinematic nordicana” (termen nou și interesant, replică europeană la „americana”!) cu balade vechi unele din sec. XIX ale prizonierilor din închisoarea din Oslo, cumva similare în continuarea naturală a muzicii din casele de rugăciuni de pe albumul anterior Bedehus & Hawaii, care prin adevăratul fler „americana” & hawaii-an i-au adus chitaristului prin cronici comparații măgulitoare cu Ry Cooder sau Bill Frisell, dar acum pe noul disc inserând și elemente din folk, clasic contemporan și improvizație modernă.

* Behn Gillece (vibr) – Still Doing Our Thing (Posi-Tone, 2021)

* Flow Trio & Joe McPhee Winter Garden (ESP-Disk, 2021)
....Louis Belogenis (sax), Joe Morris (bass) & Charles Downs (a.k.a. Rashid Bakr) (drums)...
„Despachetat” în mai multe niveluri de abstracție, Winter Garden este un album crud și feroce care trăiește dintr-o comunicare intensă și reciprocitate nerestricționată.”



* Satoko Fujii (p-no solo) – Hazuki (Libra, 2021)
....„Cânt la pian de patruzeci și cinci de ani...ne cunoaștem foarte bine unul pe altul”, spune Fujii din izolarea pandemică a camerei apartamentului familiei ei japoneze unde s-a retras pentru a interpreta muzica albumului (ea locuind de câțiva ani în Germania). Câteva titluri sugestive: „Quarantine”, „Hoffen / Hope)”, „Clusters („Ciorchini”), ultima inspirată de imaginea celulei SARS-CoV-2 dar semnificând, muzical, un acord format din tonuri adiacente...

V.A. – Spiritual Jazz 13 NOW! Part 1 -2 LP- (Jazzman, 2021)
....„Spiritual Jazz” și „Jazzman” mi s-au părut termeni nealăturabili în aceeași propoziție în primul moment, până să realizez că nu-i vorba de Jazzland-ul norvegian al lui Bugge Wesseltoft ci de facto de label-ul  britanic: 

....un „teren” stilistic vast acest jazz spiritual și mai bine „defrișat” la el acasă de catalogul Astral Spirits-ului texan/american des prezent mai nou la mine în postări și tocmai îmbogățit recent cu încă 3 titluri:


* Roscoe Mitchell & Mike ReedThe Ritual and the Dance (Astral Spirits, 2021)

* Kuzu (Dave Rempis, Tashi Dorji & Tyler Damon) – The Glass Delusion (Astral Spirits, 2021)



* [Ahmed]Nights on Saturn (Communication) -live- (Astral Spirits, 2021)
....mica suflare jazzistică din Ro știe de instrumentul tradițional oud pus în valoare în jazzul contemporan mai ales de către 3 artiști, 2 tunisieni și un libanez: Anouar Brahem, Dhafer Youssef, respectiv Rabih Abou-Khalil. Iată că acest nou grup 4-tet britanic îl pune în lumină cu tot cu muzica sa pe clasicul american Ahmed Abdul-Malik (1927-1993), nu doar oud-ist de pionierat ci și dublu-basist care i-a devansat cu mult timp înainte pe cei 3 de mai sus, concertul-tribut al englezilor urmând albumului de studio Super Majnoon ("East Meets West") -2 LP/CD- (Otoroku, 2019)

Completări la setul AA-M cu-această ocazie, la artistul cu care aveam doar originalul East Meets West (RCA Victor, 1960 / LPM US LP, 2015):
  - Ahmed Abdul-Malik (d-bass & oud) – Jazz Sahara (Riverside, 1958)
  - Ahmed Abdul-Malik – The Music of AA-M (New Jazz, 1961)
  - Ahmed Abdul-Malik – Sounds of Africa (New Jazz, 1962)
  - Ahmed Abdul-Malik – The Eastern Moods of AA-M (Prestige, 1963)
  - Ahmed Abdul-Malik with Ray Nance & Seldon Powell – Spellbound (Status, 1964)

...și tot apropo de oud-iștii amintiți, am o completare recentă și aici:
* Rabih Abou-Khalil (oud, Lebanon/Germany) – Morton's Foot (Enja, 2003/Justin Time, 2004)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu