marți, 10 august 2021

Wako, Chrome Hill, Firasso, Helsinki-Cotonou Ensemble...Oregon „live 1974” (NOU!), impresii la William Parker, Ava Mendoza, Hedvig Mollestad Trio...


NEWS:
* Wako (Norway) – Live in Oslo (Øra Fonogram, 2021)
   - Chrome Hill (Norway) – The Explorer (Clean Feed, 2018)
....4-tetul are de data astă 4 invitați și se prezintă întro „formă aventuroasă” pe un album „captivant”, de aceea am și început postarea cu el.  Invitații sunt: Tore Brunborg (t-sax), Adrian Løseth Waade (vln), Lars Horntveth (bass clar, steel gtr) & Kyrre Laastad (vibr, perc, electrs)...dar ei apar, urmare a restricțiilor pandemice, numai în pasajele provenite de pe Nasjonal Jazzscene din 16 noiembrie trecut...pentru că alte piese, în ciuda cursivității materialului de 72 min, sunt doar cu cei 4 titulari, respectiv Martin Myhre Olsen (saxes), Kjetil André Mulelid (keybs), Bárður Reinert Poulsen (basses) & Simon Olderskog Albertsen (dr)....de la Oslo Jazz Festival din 15 august 2020.
...Exploratorul e o restanță cu 4-tetul Chrome Hill format din Asbjørn Lerheim, Atle Nymo, Torstein Lofthus și Roger Arntzen, nu mai puțin interesant ca This Is Chrome Hill (Clean Feed, 2020) ce-mi părea după titlu debutul și despre care-am scris pe blog anul trecut la apariția lui. Cine are rețineri privitoare la estetica Clean Feed (cu peste 600 titluri în catalog) și de „free” în general, ar putea fi plăcut surprins de cele 2 albume 


Firasso (Germany) – Tales (GLM Music, 2021)....„folk, jazz, world: Balkan, klezmer, tango, French musette, etc”...așadar o ofertă „mai mare decât suma părților” în Poveștile trioului Robert Beck: clar, Marko Kassl: acc & Nils Imhorst: bass. Formatul apare și ca stil destul de des în catalogul ACT Music via ECM, deci ar fi de așteptat șă mai auzim de acești băieți, eventual ca prezență viitoare „live” pe la festivalurile Green Hours, Jazz in Church sau Bran...
Helsinki-Cotonou Ensemble (Finland/Nigeria) – S/T ("HCE 5") (Flowfish Records, 2021)
...„funk, world/Afro-pop, soul-jazz”: un melanj agreabil trans-continental, echivalentul „North meets South” la mai des întâlnitul „East meets West” de prin cronici...* Gerry Gibbs (dr) Thrasher Dream TriosSongs from My Father -2 CD- (Whaling City Sound, 2021)
* Alex Collins, Ryan Berg, Karl LathamTogether (Dropzonejazz Records, 2021)...."piano-led trio"...
* Joel Frahm (sax) – The Bright Side (Anzic Records, 2021)...."chordless trio"
Nick Kerkhoff Quartet (bass, Netherlands) – Here and Now (Self Produced, 2021)
* Neil Gonsalves Trio (p-no, South Africa) – Blessings and Blues (Self Produced, 2021)
Clovis Nicolas (cello) – Autoportrait (Sunnyside, 2021)
Pete Rodriguez (tr, Puerto Rico/USA) – Obstacles (Sunnyside, 2021)
Rich Perry (t-sax) – Happy Destiny (SteepleChase, 2021)
Harold Land (t-sax) – Westward Bound! (Reel to Real, 2021)
....set cu jazzuri uzuale cu câteva debuturi sau confirmări iar la urmă o recuperare istorică de tip „East Coast bop met West Coast cool” lansată de Record Store Day 2021 și provenită din înregistrări din anii 1962-1065 cu saxofonist clasic Harold Land (1928-2001), nativ texan și crescut la San Diego...

Restanță solo notabilă:
* Marc Ribot (gtr) – Silent Movies (Pi Recordings, 2010)
 -Sous Le Ciel De Paris - Marc Ribot:


* Oregon - Live in Bremen 1974 -2 CD- (MIG music/Moosicus Records, 2021)
....„a reminder of a band that made music that had never been heard before, that had never been imagined before”...

...l-am inserat și în postarea de pe blogul paralel alături de celelalte găsite din stoc/link, îl transcriu și aici în locul mai potrivit stilistic și cu câteva gânduri însoțitoare: în infinitul „ocean” muzical sunt puține nume de trupe și artiști, pe care de regulă îi numim „de suflet”, la care rezonezi la un material nou cu piese vechi și cunoscute cu emoția și impactul pe care ți le-ar induce un disc cu piese noi, în primă audiție absolută! La mine Oregon face parte din selecta categorie iar acest dublu-set e cel mai nou și neașteptat „must-have” cu toate că „tracklist”-ul cuprinde numai piese de pe albumul de debut Music of Another Present Era (1972) și de pe solo-ul lui Ralph Towner Diary (1973), ce-i drept cu variantele aparte „live” după modelul Frank Zappa (!) valabil la artiștii care se respectă, deci oferind schimbări și elemente imprevizibile față de celelalte pe care le știai. Înregistrările de o excelentă calitate acustică -marcă distinctivă dintotdeauna la brandul Oregon- au fost recuperate de la un post de Radio local din Bremen, din prima escapadă europeană a formulei originare a cuartetului american surprins „la maximul lui fascinant”. Tracklist:
 CD 1 (49:28):
    Brujo („Sorcerer”)
    Ghost Beads
    Dark Spirit
    Ogden Road

 CD 2 (54:12):
    Distant Hills
    Embarking
    Raven's Wood
    Canyon Song
    The Silence Of A Candle

„Besetzung:
    Bass - Glen Moore
    Gitarre - Ralph Towner
    Schlagzeug, Keys - Collin Walcott
    Sonstige - Paul McCandless (Oboe, English Horn), Collin Walcott (Sitar, Tabla)”

 -Raven's Wood (Live, Bremen, 1974):

După ce i-am trimis amicului MK câteva albume de studiat cu William Parker, Ava Mendoza și Hedvig Mollestad, am mai primit deja ceva reacții, iată-le aici la final:

„După cele 10 CD-uri (William Parker: Migration of Silence Into and Out of the Tone World [Volumes 1-10] (Centering Records, 2021)...am ascultat William Parker & The Little Huey Creative Music Orchestra: Mayan Space Station. Exact așa îl știu pe Parker, incisiv și "pe val", ăsta-i genul de jazz (rock) pe care-l savurez! O parte importantă din energie o susține însă Ava Mendoza, din nou...ca și în colaborarea cu William Hooker pe Remembering. Se pare că actualmente chitaristele conduc ostilitățile la granița genurilor muzicale (jazz, rock, free..) aici mă gândesc la Hedvig Mollestad Thomassen și Mary Halvorson!!!
...„Terifice aceste chitariste, cu un debut de zile mari pt. Hedvig Mollestad Trio! Incredibil cât de matură este prestația ei absorbind mai toate riff-urile de stil ale marilor chitariști din anii '70 și inspirația improvizatorică deosebită. De tehnica ei nu mai trebuie să vorbim...este de invidiat, curată și clară și în cele mai rapide pasaje...ca și sound-ul instrumentului, unul exclusiv!”

....apropo de Radio Bremen...
jazzahead! 2019 - Hedvig Mollestad Trio:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu