marți, 21 septembrie 2021

„Nimic nu există”...fără Copernicus: Elias, Renfroe, Ballantine, Buttery, Biolcati, Kappeler/Zumthor (X 2), Kavuma...„Magicul Saturn” a lui São Paulo Underground & Tupperwear....


* CopernicusNothing Exists (LP Ski Records 1985, CD Nevermore Inc./MoonJune 2010)

Pe unde-a cântat în turneu european în vara lui 1989 acest american „philosopher, poet, spoken-word performing artist” -cu mii de spectatori pe stadioane din Berlin, Vilnius, Sopot, Praga sau Moscova-, ulterior concertelor sale cu trupa guvernele din acele țări cădeau unul câte unul, cum își amintește în acest clip:
 -Nothing Exists-On The Road With Copernicus:

„dacă nu ar fi fost el... -scria „earinsound” la „comments” anul trecut-...poate azi încă ar exista „Cortina de fier”. Uau. Lumea a trebuit doar să-l aștepte pe Copernicus. Păcat că i-au trebuit 50 de ani ca s-o facă”. 
Acestui ultim disc găsit al „vocalistului” -conform discogs.com- , dar de fapt primul cronologic al setului discografic de moment ce-l am acum în arhivă, nu i-am mai atașat explicativul nume real Joseph Smalkowski precum celor din postarea anterioară datorită copertei din spate a albumului reeditat pe CD care-l indică pe C. drept un grup nu un solist precizând și principalii 2 compozitori între care J.S. nu se regăsește...dar, precizând totodată, ce-i drept, că toată muzica și conceptul gravita încă de pe-atunci din start în jurul vocii și prestației lui cu totul aparte...E și o mare „bilă albă” aici pentru Leonardo Pavkovic (și a sa MoonJune Records), căruia iată nu i-a scăpat din vedere includerea în selectu-i catalog a reeditării albumului acestui „One & Only” artist (!), ocazie cu care-am mai descoperit o pepită discografică valoroasă via Torino/Italia: Insane Records (a unui anume Renzo Montersino) „...în căutare de senzații tari, emoții, empatie, emulație sau în căutare de (de)clicuri, zgomote de fundal, zgârieturi, salturi, linii superficiale, îmbrăcăminte inelară, lacrimi, coafuri extravagante, riduri....” (cu scuze dacă unor termeni din serie poate nu le-am ales ca sens cea mai adecvată traducere românească):
....„For Sale 801”....„In Collection  6734....In Wantlist 535”
...unde-am găsit printre miile de titluri pe vinil și această succintă referință la Nothing Exists, LP, Album, SR 2085: 
"Legendarul declamator din New York (beatnik și poet punk) cu furtuni vocale pe care le crea și interpreta spontan".


NEWS:

* Gretchen Parlato Flor (Edition, 2021)
* Eliane Elias (p-no, Brazil) – Mirror Mirror (Candid Records, 2021)....cu Chick Corea & Chucho Valdés...
* Herb Alpert Catch The Wind (PMEDIA, 2021)

* On Our Own Clock (South Africa, Senegal & UK) – On Our Own Clock (Mushroom Hour Half Hour, 2021)
Southern Energy Ensemble – Southern Energy (rec. 1977, rel. Black Fire 1993, remastered Strut 2021)
* Andrew Renfroe (gtr) – Run in the Storm (Self-released, 2021)
...similitudini cu muzica și sound-ul lui Kurt Rosenwinkel....
* Charlie Ballantine (el-gtr) – Vonnegut (Green Mind Records, 2020)


.....ultimul album al talentatului chitarist de „eclectic fusion” este de fapt Reflections/Introspection: The Music of Thelonious Monk (2021)...dar până la el am dat de acest anterior și conceptual tribut adus de muzician scriitorului clasic concitadin din Indianapolis (Kurt) Vonnegut care-mi pare deasemenea cel puțin la fel de interesant și de luat în seamă, printre acompaniatorii de pe ambele regăsindu-se Amanda Gardier (sax/clar), Cassius Goens III (dr) și Jesse Wittman (bass)...
 -Charlie Ballantine | Vonnegut | Indy Jazz Fest 2020:

* Guy Buttery (South Africa/India) – One Morning in Gurgaon (Riverboat Records, 2021)
....Guy Buttery (gtr), considerat în unele cercuri „comoară națională” a Africii de Sud, aici în duet cu indianul maestru Mohd. (tabla) și cu 2 invitați tot din India, frații Amjad Khan & Mudassir Khan (sarangi, nbira, etc)...* Massimo Biolcati (bass) – Momenta (Sounderscore Records, 2021)
....mix de „standards, covers, and originals” al basistului din trioul GilFeMa a lui Lionel Loueke înregistrate în pandemie cu 2 cuartete complet diferite...

* Borderlands Trio (Stephan Crump, Kris Davis & Eric McPherson) – Wandersphere (Intakt, 2021)
* (Vera) Kappeler (p-no) & (Peter Conradin) Zumthor (perc) – Herd (Intakt, 2021)
  - (Vera) Kappeler (p-no) & (Peter Conradin) Zumthor (perc) – Babylon-Suite (ECM, 2014)
...duet de artiști cu albume apărute la case de discuri din spațiul germanofon aparent diferite ca estetică și orientare...totuși foarte utile punți de legătură care estompează diferențe și separări de multe ori arbitrare!


....și ceva „live” cu Vera la harmonium de pe la mijlocul perioadei dintre aceste albume:
 -Kappeler/Zumthor - Schaffhauser Jazzfestival 2016:

* Mark Kavuma (tr) & The Banger FactoryArashi No Ato ("After the Storm") (Banger Factory Records, 2021)

* São Paulo Underground & Tupperwear Saturno Mágico -live 2016- (Discrepant/Keroxen, 2021)
....mini album/EP de numai 25 min. dar durata scurtă nu-i de luat nu ca un minus ci mai bine ca imbold de a nu rata acest material înregistrat „live” în 2016 într-un rezervor de kerosen dezafectat din Santa Cruz de Tenerife, Insulele Canare, după o rezidență de o săptămână acolo a următorilor:
(Chicago) / São Paulo Underground trio, cu „legendarul post-rocker” Rob Mazurek -cornet & modular synth-, Mauricio Takara -drums, cavaquinho (a Portuguese string instrument) & electronics-, & Guilherme Granado -synth & sampler-....plus duoul rezident spaniol Tupperwear: Mladen Kurajica -synths/keybs- și Daniel Garcia - electronics, vocals and guitar-....Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu