joi, 31 martie 2022

Discus Music...continuare, noutăți: Michael Leonhart Orch., Master Oogway, Maridalen (X 2), Johannes Berauer, John Zorn (X 2)...seturi „fusion” Wayne Johnson și Eumir Deodato/Os Catedráticos... -Jon Hassell Memorial Concert // Nasjonal jazzscene (22 martie 2022):


„Ce bine pentru o casă de discuri ca cel căruia îi aparține să fie și instrumentist și compozitor de excepție cu bun simț pentru un echilibru artistic contemporan, care însă respectă și tradiția genurilor prezentate! 
Remarcabilă muzica trioului (Archer, Bardon, Shaw) pe "See You Soon Or See You Sometime", celebrând free jazzul + improvizația de tip britanic (vezi casele Acta, FMR, Incus, SLAM sau EMANEM). Cine are răbdarea și perseverența de a urmări muzica asta va fi răsplătit regește! Sunt convins că Martin Archer nu face compromisuri urmărind credoul său artistic din punct de vedere muzical, să sperăm că și cumpărătorii produselor casei Discus Music onorează acest lucru, contribuind și la un succes financiar.
Duoul Martin Archer/John Jasnoch pe "Provenance" se alătură aceluiași gen amintit pe CD-ul anterior, improvizațiile însă sunt ceva mai abstracte, s-ar putea vedea ca și o continuare a ceea ce se poate auzi pe "The Scenic Route" cu John Butcher, Phil Durrant și John Russell din 1999, un CD al casei EMANEM.
MK

Mă întreabă același MK din Germania pe WhatsApp „ce impresie ai despre noul EMB / Eclectic Maybe Band?” pe care și l-a cumpărat dar e încă în țiplă. Scurt, i-am răspuns că e o splendoare discul....iar mai în detaliu, aici:
....Cu un titlu hibrid anglo-francez Again, Alors?...Din nou, atunci? păstrează cam toate atributele și calitățile anteriorului Reflection In A Mœbius Ring Mirror (2019): ambele au peste 70 minute, sunt scoase la același select label englez Discus Music al lui Martin Archer unde „eclectic” se potrivește de minune în orice nume sau titlu s-ar folosi și ambele etalează cam aceeași distribuție aleasă de liderul belgian compozitor, aranjor și basist Guy Segers de la Univers Zéro (grup fanion de pionerat din curentul „Rock In Opposition”, încă activ dar pe moment într-un hiatus creativ). 
Vocalista Carla Diratz este ceva mai discretă acum -se distinge doar pe 03. „Further On The Ladder”-, dar cu toate astea profit acum de prilej ca să punctez buna observație din 2019 a lui Roger Trenwith din „The Progressive Aspect”, aceea cum că vocea rugoasă și chiar figura Carlei se mai pot asocia pe bună dreptate, alături de Marianne Faithfull și Diamanda Galás, clasicei „Lili Marlene” Dietrich (!). A 2-a vocalistă, ca și pe Reflection..., este Cathryn Robson ale cărei vocalize de soprană domină în piesa finală 08.„Atomos Keyhole”. Tot acolo pe 08. întâlnim o electronică fină și misterioasă încadrând albumul ca o buclă împreună cu deschiderea 01. „Disquiet”...iar în rest, mult „miez” între 02-07 pe această continuare a buclei lui Mœbius cu o similară plajă largă stilistică fără plictis incluzând părți cu flaut, clarinet, bas-clarinet și bassoon de la nu mai puțin de 7 muzicieni -între care-l recunoaștem pe Dave Newhouse (The Muffins, Mana/Mirage, etc...)-, 4 sunt la pian și alte claviaturi, 2 la viori, 1 la cello, 1 baterist și 3 chitariști (l-am identificat limpede undeva într-un pasaj doar pe spaniolul Ángel Ontalva (October Equus, Vespero). 
Misterios-abstract-provocatoare e de fapt cam toată muzica precum și grafica la copertă, lăsând loc la interpretări și mai ales lăsând ascultătorul-privitor cu senzația că ceva i-a scăpat indiferent de atenție și concentrare, deci invitând la reluări, aceasta fiind poate cea mai importantă calitate și la modul general a catalogului Discus Music, circa 130 titluri în cei 22 ani de existență cu boss-ul clarinetist omniprezent Martin Archer la „timonă”. 

„NEWS / NEW ENTRIES”:

* Mark Turner (t-sax) – Return from the Stars (ECM, 2022)
* Jakob Manz (sax) & Johanna Summer (p-no) – The Gallery Concerts I (ACT Music, 2022)
Vincent Peirani (acc) with Federico Casagrande & Ziv Ravitz – Jokers (ACT Music, 2022)

* Roxy Coss (t & s-saxes) – Disparate Parts (Outside in Music, 2022)
Charlie Halloran (tb) and The Tropicales – Shake the Rum (Hi-Tide Recordings, 2022)
...„New Orleans tradițional jazz”...

V.A. – Black Lives: From Generation to Generation -2 CD- (Jammin'colorS, 2022)

Sly5thave & Roberto Verástegui – Agua de Jamaica (Tru Thoughts, 2022)
....deși din Jamaica, avem aici 0% reggae, în schimb un mix de „funk, jazz, latin” cu trimitere particulară la albumul Herbie Hancock: Thrust (Columbia, 1974), R.V. fiind un pianist mexican de 34 ani școlit în Texas...

* Larry Goldings, Peter Bernstein, Bill StewartPerpetual Pendulum (Smoke Sessions Records, 2022)

Michael Leonhart Orchestra – The Normyn Suites (Sunnyside, 2022)
....viața și moartea cățelușei de 15 ani Normyn a autorului bandleader și trompetist mult timp în Steely Dan -dar ocazional și pianist, vocalist, basist, baterist sau organist-, a inspirat și îi este dedicată muzica acestui disc etalând nu mai puțin de 71 muzicieni printre care nume mari ca Elvis Costello, Bill Frisell, Nels Cline, Donny McCaslin, Chris Potter, Eric Friedlander, Larry Goldings....cum se spune, „to name but a few”. Ultimele 2 teme-bonus au totuși alți destinatari/inspiratori, mult mai aproape de lumea și istoria jazzului: 16. „Kenny Dorham” și 17. „Wayne Shorter”... 

* Master Oogway with Henriette Eilertsen (Norway) – Happy Village (Rune Grammofon, 2022)
....M.O: Lauritz Lyster Skeidsvoll - sax; Håvard Nordberg Funderud - gtr; Karl Erik E. Horndalsveen - d-bass; Martin Mellem - dr...plus flautista H.E. care se distinge în mod special pe acest disc „mai liric și mai exuberant decât anteriorul”, toți cei 5 implicați în Satul fericit fiind muzicieni între 25-28, ani foști colegi din mai mult decât promițătoarea „next generation” a jazzului norvegian, Henriette Eilertsen și cu alte câteva proiecte la casa Motvind Records.

* Maridalen (Norway) – Bortenfor (Jazzland Recordings, 2022)
  - Maridalen (Norway) – Maridalen (S/T) (Jazzland Recordings, 2021)
....Andreas Rødland Haga: d-bass, Jonas Kilmork Vemøy: tr & Anders Hefre: sax... 
with Emil Brattested: pedal steel gtr
...de "modernism romantic cu un frison nordic" este „acuzat” trioul pe acest album, Bortenfor fiind numele unui bar riveran din Oslo unde se intenționa a fi înregistrat, pandemia mutând totul întro biserică cum s-a petrecut și pe debutul eponim al trioului...

* Johannes Berauer (p-no) – (Wolfgang Muthspiel's) Vienna Chamber Diaries plus Strings (Basho Records, 2022)...cu Gwilym Simcock, Wolfgang Muthspiel, Klaus Gesing, etc...
....„o bijuterie a intemperiilor emoționale pentru a lumina inimile după o perioadă neașteptată și prelungită de tristețe (post-Covid)...de la un Jedi cu gândirea modernă a unui jazz „cross-over” cameral elegant și armonios”....În aceeași cronică piesă-cu-piesă am întâlnit undeva și termenul „ECMness”, ceea ce va conduce albumul în mod sigur de pus alături de realizările chitaristului W. Muthspiel, deci mult mai de luat în atenție pentru suflarea jazzistică autohtonă acaparată de acest brand (pe nedrept comparând cu majoritatea celorlalte case fără expunere oficială la noi, dacă m-aș referi fie și numai la Discus Music din ultimele postări)...

* John ZornThe Ninth Circle: Orpheus in the Underworld (Tzadik, 2021)....„contemporary classical with jazz, funk, rock, blues, film soundtrack, noise improvisation, etc”....
....Mitul profetului argonaut grec, muzicianul și poetul Orfeu în încercarea de a o recupera din adâncuri pe soția sa moartă Euridice, este reimaginat muzical de un superprolific și exigent John Zorn acum la 68 de ani, parcă el însuși aflat permanent în căutarea unei contemporane „lâni de aur” în sensul perfecțiunii, a atringerii unui zenit...
 „- JZ: „writer, composer, executive producer
   - „Chaos Magick” band:
   - Brian Marsella: Fender Rhodes, piano, mellotron
   - John Medeski: organ
   - Matt Hollenberg: guitar
   - Kenny Grohowski: drums”
 
*^ John Zorn - Perchance to Dream... (Tzadik, 2022)
...„muzică superbă și odihnitoare...ca o masă religioasă...una dintre cele mai neobișnuite și bântuitoare colecții din catalogul său”....de data asta 4-tetul în componența:
  - Brian Marsella: piano, Fender Rhodes electric piano
  - John Medeski: organ
  - Bill Frisell: guitar
  - Kenny Wollesen: drums, chimes”

- Anthony Coleman (p-no) & Brian Chase (drumset) – Arcades (Chaikin Records, 2022)

....Brian Chase - Drums and Drones I-III (2018)...vezi pe blogul "victimofspecialrock"

Set „fusion” Wayne Johnson („acoustic Guitar, steel guitar, Flamenco guitar”): 
* Wayne JohnsonArrowhead (Inner City Records, 1980)
* Wayne Johnson – Kindred Spirits: Solo Acoustic Guitar (GTSP Records, 1996)
* Wayne Johnson – One Guitar (Solid Air Records, 2003)
* Wayne Johnson TrioGrasshopper (ITI Records, 1983)
* Wayne Johnson Trio – Everybody's Painting Pictures (Zebra Records, 1984)
* Wayne Johnson Trio – Spirit of the Dancer (Zebra Records, 1988)
* Wayne Johnson Trio – Keeping the Dream Alive (MoJazz, 1993)
* Jeff Richman & Wayne JohnsonApache (Miramar Recordings, 1999)


Set (Eumir) Deodato, Os Catedráticos (Brazil) - 10 Albume (1964-1980):
...cu încă o comoară a jazzului din țara cafelei, pianistul/claviaturist de fusion, funk și Bossa Nova, legendă vie care va împlini în iunie 80 ani!

  - (Eumir Deodato) Os CatedráticosTremendão (1964, remast. 1998)
  - Os Catedráticos - Ataque (1965, 2005, 2018)
  - Os Catedraticos, Eumir Deodato – O Som Dos Catedráticos (1970, CD remast. 1998)
  - Deodato - First Cuckoo (1975)
  - Deodato - Love Island (1978)
  - Deodato - Night Cruiser (1980)
  - Eumir Deodato - Os Catedráticos 73 (1973, 2019)
  - Eumir Deodato - Percepção (1972, 2002)
  - Eumir Deodato Trio - ao Vivo no Rio (2008)
  - Eumir Deodato, Os CatedráticosImpulso! (Samba) (1964, remast. 2007)
&
  - Euro Groove Department (Italy) – Optical Illusion (DDE Records Ltd, 2005)Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu