vineri, 21 aprilie 2023

In memoriam Jaimie Branch, de la „Fly Or Die” la Fly & Die...Siril, Mafalda, alte „empatii”....TrioGram, Caixa Cubo, Fire! Orchestra, Esthesis 4-tet, Greenhouse Ens., Natural Information Society, Anthony Branker & Imagine, Kahil El’Zabar's Ethnic Heritage Ensemble...restanțe William Hooker, Al Di Meola...

 R.I.P....Ahmad Jamal (92)....

- Ahmad Jamal (p-no) - Blue Moon (JazzVillage, 2012) 
- Ahmad Jamal & Yusef Lateef - Live at the Olympia -2 CD- (Jazzbook Records, 2014) 
- Ahmad Jamal - Marseille (Jazz Village, 2017) 
- Ahmad Jamal - Ballades (Harmonia Mundi/Jazz Village, 2019) 
- Ahmad Jamal (p-no) - Emerald City Nights: Live at the Penthouse 1963-1964 -2 CD- (2022)

....acestea fiind subiecte ale pianistului MAJOR cel puțin amintite prin fluxurile de noutăți de când am demarat blogul „victimofjazz” cu circa 10 ani în urmă. Ar merita oricând reluate, aceste albume sau altele anterioare in memoriam, poate o vor face alții...mie din păcate dinamica scenei actuale și oferta nu-mi permite, dacă tot m-am „înhămat” la etalarea/selectarea muzicilor care NU au expunere pe la noi, deși sunt cel mai bucuros când un nume sau altul de pe-aici se regăsește pe afișul vreunui festival sau concert autohton...
Deci ceea ce urmează nu s-a „întâmplat” în 10 ani, ci doar în 10...zile (10-20 aprilie), de la ultima noastă „întâlnire”: 

De la MK / Germania, am primit următoarea analiză reprodusă integral a albumelor trompetistei dispărută vara trecută la doar 39 ani, transformând „Fly Or Die” în și mai tragicul „Fly & Die”...dar care lasă în urma ei istoriei jazzului contemporan această moștenire:


"Jaimie Branch a fost o artistă deosebită cu interese multiple în muzică, artă dar și în politică! Cel puțin coperțile albumelor trimise de tine sunt concepute de ea și reflectă pofta de viață prin multitudinea de culori positive folosite. O trompetistă/compozitoare mereu căutătoare, ea vizează mai multe stiluri muzicale, schimbând mereu unghiul de abordare, dar și partenerii din formație încercând să atingă țelurile impuse de JB. Pentru mine vehicolul ei muzical primar și dominant este formula „Fly Or Die“ în care a reușit să integreze personalități de marcă precum Tomeka Reid (cello), Jason Ademian (bass) și Chad Taylor (drums).
* Fly Or Die (2017)...Un CD în care se mixează un jazz de avangardă contemporan cu un jazz-rock ce amintește de perioada electrică a lui Miles Davis, dar și multe elemente mai „laid back“ cum apar și pe albumele ambientale. Piesele marcante sunt „Theme 001“, „Theme 002“ și „Theme Nothing“ care pot fi considerate „firul roșu” al albumului!
* Fly Or Die II: Bird Dogs of Paradise (2019)...o continuare a albumului din 2017, de această dată însă cu o percuție arhaică (africană sau sud-americană?) cu piese tăioase (cu o abordare politică „Prayer For Amerikka Parts 1 & 2“). Da, avem de-a face cu jazz, dar unul polistilistic, idiosincratic, cu ingrediente din blues și folk! Pe acest disc Tomeka Reid este înlocuită cu Lester St. Louis la cello și percuție. Un album deosebit de divers și interesant în care se includ și efecte „noise” plus abordări de gen burlesc în piesa „Love Song“…“for assholes and clowns“ (din text)!
* Fly Or Die Live (2021)...este o continuare a primelor două albume, cu un plus de dinamică și cu improvizații mai elaborate. Multe piese au un "drive" incredibil datorită lui Chad Taylor, mereu activ și agitat creând ritmuri infecțioase! Auzim o serie de texte declamatoare și aici în varianta la „Prayer For Amerikka“, cu incizii instrumentale adecvate.
* AnteloperTour Beats Volume 1 (2020)....aici Jaimie activează în duet cu Jason Nazary (drums, perc), împreună se explorează un univers de sonorități electronice, cu "loops", clape și sintetizatoare, creând un fel de techno-free-jazz foarte antrenant pe alocuri, dar și cu ingrediente psihedelice. Întreg amalgamul sonor este condus de trompeta foarte des folosită cu surdină, iar atunci "sound"-ul devine melodios, transparent și eteric.
* Anteloper - Pink Dolphins (2022)...Delfinii roz continuă „sound”-ul electronic al albumului Tour Beats Vol. 1, dar piesele sunt mai filigranate și mai finisate, iar trompeta suflată în stilul caracteristic al Jaimiei joacă un rol dominant! Alături de cei doi protagoniști mai apar Jeff Parker (guitar, bass, percussion, synthesizer) și ca invitat Chad Taylor la mbira, iar Jaimie poate fi auzită cîntând obsesiv în piesa „Earthlings“. În unele piese se pot auzi frânturi de comunicație subacvatică între delfini sau balene (poate samples, sau poate doar îmi închipui eu asta?)
* Mofaya! - Like One Long Dream (2021)....avem aici din nou o schimbare a stilului muzicii, această formație prestează un jazz contemporan cu predilecție orientat spre un free-jazz cu extinse pasaje improvizate. Alături de Jaimie la trompetă sunt John Dikeman la saxofon tenor, Luke Stewart la bass si Aleksandar Skorik la tobe. Interesante sunt interacțiunile între saxofon și trompetă, ambii interpreți duelând pentru supremația artistică în acest cuartet îndrazneț și explorator, sprijiniți de o secție ritmicâ deosebită!" 


„NEWS / NEW ENTRIES”

* Dominic Miller (gtr) – Vagabond (ECM, 2023)

* Siril Malmedal Hauge & Kjetil Mulelid (voc & p-no, Norway) – Blues and Bells (Grappa Records, 2023)

Siril Malmedal Hauge – Slowly Slowly (Jazzland Recordings, 2021)

Siril Malmedal Hauge – Uncharted Territory (Jazzland Recordings, 2019)

Siril Malmedal Hauge & Jacob Young – Chasing Sunsets (Oslo Session Recordings, 2020)
Siril Malmedal Hauge & Jacob Young – Last Things (Oslo Session Recordings, 2018)



Mafalda Minnozzi (voc, Italy/Brazil) – Cinema City: Jazz Scenes From Italian Film (Mama Producoes Artísticas, 2021)

Mafalda Minnozzi – Sensorial: Portraits in Bossa & Jazz (Mama Producoes Artísticas, 2020)

* eMPathia Jazz Duo (Mafalda Minnozzi & Paul Ricci) – COOL romantics (MPI/FREECOM, 2018)

* Dinner Party (Robert Glasper, Terrace Martin & Kamasi Washington) – Enigmatic Society (EP) (2023)
Eli Wallace (p-no) – pieces & interludes (Infrequent Seams, 2023)
* Alfa MistVariables (Anti-, 2023)...."jazz, neo soul"...
* GoGo Penguin – Everything Is Going to Be OK (Dig In Records, 2023)
* Dave Okumu & The 7 Generations I Came from Love (Transgressive Records, 2023)

* TrioGramTriogram (Circle Theory Media, 2023)


Caixa Cubo (Brazil) – Agôra (Jazz & Milk/Piccadilly Records, 2023)

Fire! Orchestra – Echoes -2 CD/3 LP- (Rune Grammofon, 2023)
 -Fire! Orchestra - Echoes: Lost eyes in dying hand:
 -ECHOES: Forest without shadows:

* Esthesis Quartet – Time Zones (ears&eyes Records, 2023)

* Greenhouse EnsembleRez-de-chaussée (Self-released, 2023)

* Natural Information SocietySince Time Is Gravity (Eremite Records, 2023)

* Anthony Branker & ImagineWhat Place Can Be for Us? A Suite in Ten Movements (Origin, 2023)

Sun Ra – Hendersonia: Sun Ra Performs Fletcher Henderson (Sun Ra LLC, 2023)
* Kahil El’Zabar's Ethnic Heritage EnsembleSpirit Gatherer: Tribute to Don Cherry (Spiritmuse Records, 2023)


Restanțe și completări selecte din stocurile Wayside Music (^), liste de așteptare și alte surse (4 + 4):

*^ Clément JaninetOrnette Under the Repetitive Skies III (BMG, 2022)
*^ Denman Maroney, Scott Walton, Denis FournierO Kosmos Meta (RogueArt, 2022)
*^ Matthew Shipp & Mark Helias – The New Syntax (RogueArt, 2022)
*^ Patrick Brennan s0nic 0peningsTilting Curvaceous (Clean Feed, 2023)

* William Hooker (dr) – Big Moon (ORG Music, 2021)
* Theo TravisOpen Air (Tonefloat, 2017)
* Tim Motzer & Markus ReuterSpace is the Place (1k Recordings, 2017)

* Al Di Meola (& World Sinfonia) – Pursuit of Radical Rhapsody (Telarc, 2011)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu