marți, 6 august 2013

Billy..."Da Bang!"

Noul album apărut post-mortem al regretatului Billy Bang -născut William Vincent Walker- (20 sept. 1947 – 11 aprilie 2011) este "Da Bang!" (TUM Records, 2013). E cântecul de lebădă care atrage atenția asupra unuia dintre cei mai valoroși violoniști din jazzul contemporan, aflați pe o listă scurtă care'i mai include doar pe Stephane Grappelli, Stuff Smith, Joe Venuti, Zbigniew Seifert și Jean-Luc Ponty. 
“Daydreams” este cea mai lungă, singura de pe acest CD și ultima piesă originală pe care compozitorul Billy Bang o adaugă catalogului său la finalul carierei, restul pieselor fiind tribute plătite amicilor și artiștilor care i'au influențat cariera: Don Cherry, Barry Altschul, Ornette Coleman, Miles Davis, Sonny Rollins...
Ascultând acest album, vă sugerez "in-between" să (re)citiți și interesanta biografie a violonistului, cu copilaria, școala și adolescența în care a fost nevoit să facă față la o sumedenie de probleme -inclusiv rasiale- și mai ales despre cum participarea sa ca infanterist în războiul din Vietnam i'a influențat ulterior viața și cariera, în special perioada și albumele de la care putem vorbi de o adevărată notorietate a violonistului în lumea jazzului:
2001: "Vietnam: The Aftermath: (Justin Time); 
2004: "Vietnam: Reflections" (Justin Time);
...Ecouri regăsindu-se și mai recent în 2010 pe albumul "Prayer for Peace" (TUM Records).
Interesant e și faptul că la momentul înregistrărilor, finalizate la începutul anului 2011 cu 2 luni înainte de a ne părăsi, Billy Bang (63 ani) nu era conștient de stadiul avansat al bolii sale (cancer la ficat). Formula de grup folosită pe "DA Bang!" este: Dick Griffin (trombon); Andrew Bemkey (pian), Hillard Greene (dublu bas),  Newman Taylor-Baker (tobe).
Iar apropos de casa de discuri TUM Records, este un label care de ceva mai bine de 10 ani constituie replica finlandeză la casa germană ECM, cu un fler și o deschidere ceva mai accentuate spre avangardă. Și unde a apărut și FAB Trio (Billy Bang, Joe Fonda, Barry Altschul): "History Of Jazz In Reverse" (2011), un album despre care se pot face câteva asocieri și se pot găsi asemănări cu "Da Bang!"...și care a avut recenzii bune, chiar excelente unele, fiind plasat "undeva între romantism și impresionismul abstract...o muzică oferită de viață" (conform lui Raul da Gama, publicist pe "www.theworldmusicreport.com") 

"//www.youtube.com/embed/zQqm0aMRQewt"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu