sâmbătă, 28 septembrie 2013

Valoros, fără vreun dubiu...Lucien Dubuis!

Are 39 ani (născut în 20 iuinie 1974) , este elvețian, tată și profesor de muzică...
Muzician (absolvent al Conservatorului din Montreux), compozitor de jazz avangardist și muzică liber improvizată...alto-saxofonist, clarinetist (bas și contrabas) în mai multe formule de grup și cu albume apărute începând din 1996...și cu mai multe premii, distincții și onoruri câștigate. Mereu alături de el, secția ritmică funky a trioului său de bază, cu Lionel Friedli (tobe) și Roman Nowka (bas și chitară electrică).
Activ în muzica de teatru, film și "chanson"-ul francofon, este imediat ușor de recunoscut, chiar în formule mai extinse.
...Acestea au fost câteva informații de bază despre un muzician recomandat cel puțin de 2 factori: de școala de jazz elvețiană (de unde au provenit relativ recent si excelenții pianiști Nik Bärtsch('s Ronin) si Colin Vallon) și de sound-ul aparte al clarinetelor sale, destul de rar auzite în jazzul contemporan...dar atât de bine puse în valoare de veteranul britanic John Surman...Un "nou John Surman, elvețian" a fost chiar una dintre primele asociații pe care le'am făcut când m'am hotărât să aprofundez subiectul L.D., evitând influența descrierii de pe site-ul "www.luciendubuistrio.ch", obligatoriu măgulitoare: "muzica e rezultatul unor noi definiții și orizonturi, simultan modernă și primitivă, dobândind un concept condus de limbajul tânăr al unei revoluții. Imaginați-vă un cromozom care amestecă gene de la John Coltrane cu ADN-ul de la Beastie Boys: Lucien Dubuis Trio se bucură cântând jazz, exact cum Madonna s'ar bucura de sex după un an petrecut în închisoare, cu poftă!"
Când însă am deschis site-ul, parcursesem deja o mare parte a discografiei și am realizat că nu prea se exagerează acolo...Nu se omite (la secțiunea "trio") punctarea unui ingredient care nu lipsește de pe CDurile lui Lucien: umorul și jocul dezimvolt (în interpretare, citate, voci, titluri, etc).
"...Un soi de free-funk-alternativ...e dificil să etichetezi o muzică atât de inovatoare" scria un jurnalist de la Journal de l'AMR....ceea ce ar putea fi un punct de start pentru curioșii începători în descoperirea muzicii lui Lucien Dubuis, al cărui nume apare pe peste 20 CDuri. Se poate porni de la "Ultime Cosmos", cel mai cunoscut album apărut la o casă de discuri importantă (ENJA Records, 2009) și cu Marc Ribot invitat la chitară...și apoi mergând sau înapoi în timp, sau urmărind realizările de după.
Dintre care vă recomand:
(Lucien) Dubuis/ (Cristoph) Studer: "Avec Les Pouces" Madame Chili (Unit Records – UTR 4151 /Switzerland, 2004)...colaborare cu pianistul organist C.Studer.
Lucien Dubuis Trio: "Le Retour" (Unit Records UTR4199, 2007)...începutul seriei S.F. de expansiune cosmogonică....continuată după "Ultime Cosmos" cu:
Lucien Dubuis Trio & The Spacetet: "Design Your Future" (Unit Records – UTR 4445, Switzerland,  2013), cu participarea unui grup string quartet, The Spacetet Ensemble.
...și eventual fără a ocoli mai vechile formule Crossover Jazz Trio sau Old School Quartet, sau recentul material al trioului său de bază, "Future Rock" (Unit Records, 2012).
Iar dintre colaborările recente:
Yves Reichmuth Quartett (with Lucien Dubuis): "Fingertongue" (Veto, 2013)...ocazie să descoperiți încă un produs al noului jazz elvețian, pe chitaristul Y.R.
Lucien Dubuis Trio cântă la Novi Sad și la Belgrad, la "Zilele culturii elvețiene", pe 16 și respectiv 18 octombrie 2013....


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu