marți, 12 noiembrie 2013

"Elefanți japonezi" cu numărul magic 20

Dacă acest blog nu'și propunea ancorarea în prezent, atunci printre numele despre care a'ti fi citit pe aici s'ar fi aflat originali incontestabili fără realizări neapărat recente precum Penguin Cafe Orchestra, Kip Hanrahan sau L'Orchestre de Contrebasses. Ele merită oricând portretizate iar când o voi face n'o să insist pe informații  pe care vi le oferă surse gen Wikipedia ci pe amintiri personale, momente, persoane și evenimente asociate impactului pe care l'a avut albumul X sau Y...mai ales primele materiale muzicale prin care luam contact cu acești artiști inovatori cu ponderea discografică majoră în anii '80 și '90.
Prezentul însă nu mă lasă: sunt atâtea apariții interesante noi care merită atenție încât pe acești (așa-ziși) "clasici" îi tot amân...
Japonize Elephants: "Mélodie Fantastique" (self produced, 2012)...album chiar dacă apărut la finele anului trecut, este pentru mine una dintre revelațiile toamnei. Al 4-lea al trupei din Bloomington/ Indiana care cântă de aproape 20 de ani, numără acum 20 membrii interșanjabili și care s'a autoproclamat "old-time Eastern honk orchestra" cu o Fiesta muzicală de cabaret fuzionând folk Hillbilly din Apalași, Mariachi, Klezmer, sunet cinematic și circ francez...un combo extins influențat de umorul absurd dar profund al lui Frank Zappa, de jazzul lui Charles Mingus, de parfumul de whiskey al lui Tom Waits și de country-ul lui Willie Nelson....caravana Gypsy ajungând cu mare viteză ca întrun dans funambulesc până în Balcani și Orientul Mijlociu.
"A modern American experience...Stanley Brothers meet Zappa, the tenor sax meets the glockenspiel"...se scria în Denver Post, remarcându'se și paleta largă de instrumente folosite de grupul cu un sound de un înalt vocabular armonic și melodic și totodată imediat recognoscibil.
Audiția celor...ați ghicit, 20 de scurte piese atât de imprevizibile -povestind despre călătorii spațiale, dans, curățătorii chimice, pirați, autobuze, whiskey și lilieci- invită nu numai la căutarea celorlalte albume anterioare (din care primele două apărute la casa Secretly Canadian), ci și a altor nume asociate componenților Elefanților Japonezi, cum este grupul Beat Antique.
Iată cine sunt pe cei 2 membrii fondatori cu experiențe anterioare în câteva grupuri de jazz experimental din Chicago:
Sylvain Carton: guitar, vocals, alto sax, bass clarinet, bari sax, tenor sax & flute
David Gantz: junk percussion, vocals




<

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu