luni, 22 septembrie 2014
Moondog revival...în ”mișcare perpetuă”: Sylvain Rifflet & Jon Irabagon
”Un album care merită o extinsă analiză pe care mi-am propus-o foarte curând aici și/sau pe blog...dacă nu atât pentru protagoniștii în sine, atunci pentru cel care i-a inspirat:
Sylvain Rifflet & Jon Irabagon: ”Perpetual Motion: A Celebration of Moondog” (Jazz Village/Harmonia Mundi, 2014)”
Era o postare de pe Facebook făcută la data de 10 septembrie, imediat după descoperirea acestui tribut Moondog adus la 15 ani de la dispariția sa de americanul Irabagon (alto-sax) și de francezul Rifflet (clar. & tenor-sax) cu grupul său Alphabet. Deși se cunoșteau de aproape 20 de ani, de pe vremea când cântau sporadic împreună întrun ”all-star college band” la un mare parc de distracții american, cei doi chiar dacă au ținut legătura și-au urmat drumuri și cariere separate până la momentul când au devenit două dintre cele mai promițătoare figuri ale jazzului actual din țările lor...Dar în momentul când și-au împărtășit afinitatea comună specială pentru muzica Moondog cu amestecul ei de folk, jazz și influențe stradale, hotărârea de a face proiectul împreună a fost luată și s-a concretizat cu concertul acestui album, înregistrat în premieră la cea de-a 30-a ediție a Banlieues Bleues Jazz Festival din 2013.
”12 dintre cele 14 piese -după cum spunea Sylvain- reconstruiesc pe acest proiect faraonic (CD & DVD) muzica lui Moondog la modul în care muzicienii de jazz reinventează standardele, adaptându-le pentru mine și pentru Jon”. În piesele ”Aska Me”, ”Maybe” și ”My Tiny Butterfly” apare și corul de elevi și studenți de la colegii și de la un conservator de muzică din Bobigny/Franța...iar restul de 2 piese “ ‘Round Paris” și “From the Jazz Book Extended” sunt compuse de Sylvain în memoria ”legendarului ”nimeni”, Louis Thomas Hardin, alias Moondog, Vikingul gigant cu barba lungă și albă din colțul de stradă de pe Sixth Avenue din New York, unul dintre cei mai fascinanți compozitori ai sec. XX, muzicianul de stradă orb, creator și inventator de instrumente, dirijor învățat de Leonard Bernstein și simfonist autor și interpret timp de aproape 25 de ani a sute de piese minimaliste influențate de Renaștere și cu rădăcini în muzica Pieilor Roșii americane și în ritmurile din zona Caraibe.
1 OASIS 6:02
2 HEAT ON THE HEATER 4:39
3 BIRD’S LAMENT 3:06
4 BLACK HOLE 7:04
5 FROM ONE TO NINE 3:41
6 ‘ROUND PARIS 1:41
7 ASKA ME 2:19
8 FLEUR DE LIS 6:20
9 MAYBE 6:22
10 NERO’S EXPEDITION 1:34
11 MY TINY BUTTERFLY 3:52
12 FROM THE JAZZ BOOK N°2 3:38
13 FROM THE JAZZ BOOK EXTENDED 3:06
14 SANTA FE 3:16
SYLVAIN RIFFLET - tenor saxophone, clarinet, electronics
JON IRABAGON - alto and tenor saxophones
with: BENJAMIN FLAMENT - percussion and treated metals
PHIL GORDIANI - guitars
JOCE MIENNIEL - flutes and MS 20
EVE RISSER - piano and electric harpsichord
All compositions by Louis Thomas Hardin a.k.a Moondog except “ ‘Round Paris” and “From the jazz book extended” by Sylvain Rifflet.
All arrangements by Sylvain Rifflet.
___________________________________________________________________________________________________
Despre autori:
Sylvain Rifflet (38 ani) are cea mai imporantă realizare de până acum în afară de ”Perpetual Motion” albumul ”Alphabet” (self-released, 2012) care dă și numele trupei sale actuale, unul dintre preferatele mele între albumele de jazz din 2012.
Jon Irabagon (35 ani) este component în cuartetul new-yorkez Mostly Other People Do the Killing (cu 8 albume în ultimii 10 ani) și e anunțat în fruntea unei formule de trio luna viitoare la ediția din acest an a festivalului ”Jazz...and More”/ Sibiu 2014.
Alte referințe și recomandări:
Jon Irabagon's Outright!: ”Unhinged” (IRABBAGAST, 2012)....singurul album cotat cu 5 stele în revista DownBeat, noiembrie 2012!
Jon Irabagon's ”Outright!” (2008)
Jon Irabagon, Hernani Faustino, Gabriel Ferrandini: ”Absolute Zero” [Not Two, 2013]
Mary Halvorson Septet (cu Jon Irabagon): ”Illusionary Sea” [Firehouse 12 Records, 2013]
O cronică a albumului și un alt extras video din proiect puteți citi/viziona aici:
http://www.drame.org/blog/index.php?2014/09/10/2924-moondog-par-rifflet-irabagon
Dintre albumele Moondog, vă recomand pe lângă originalele LP-uri din anii '50-'60 de la casele Prestige și Columbia și pe cele scoase ulterior de casa germană Kopf -mai ales ”H'art Songs” (1978) și ”Elpmas” (1991)- precum și compilația ”Rare Material” -2XCD- (Roof Records, 2006).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu