luni, 3 noiembrie 2014

"Viva Outsider" TAMMY PAYNE


TAMMY PAYNE
"Viva Outsider"
Ninety and Nine Records, 2014
O mai țineți minte pe Tammy Wynette, icoana clasică americană din muzica Country ("Stand by Your Man", "D-I-V-O-R-C-E", etc)?
Azi o nouă Tammy este în actualitate în peisajul muzical, britanica și eclectica Tammy Paine. Cu primul ei album scos sub nume propriu, după anterioare apariții pe câteva singles începând din 1990 în zona Bristol și după ”deghizări” în variate anturaje pe albume ulterioare cu tupele ei Sissi, Smith And Mighty, Boca 45, Jukes sau Tamco, în compania muzicienilor producători John Parish, Badly Drawn Boy, Andy Votel și din Portishead/Get The Blessing.
Anterioara apariție din 2012 a fost la casa de jazz Edition Records, albumul intitulat ”Don’t Think Twice” cu trupa Tamco, incluzând coveruri de piese rock și folk, cărora însă le-a imprimat o tentă personală ”jazzy” cu o tușă și de Rhythm & Blues în reinterpretarea de hituri Bob Dylan, Leonard Cohen, Elvis Costello, etc.
O piesă de-a ei -”Talk To Me Inside”- a fost preluată de legendarul artist portughez Paulo Gonzo iar interpretarea ei în duo a acestuia cu autoarea a fost inclusă în albumul de anul trecut ”Duos”. Practic acesta a fost ”starting point”-ul actualului material.
Cam aceeași acompaniatori apar și pe noul ”Viva Outsider”, un album însă integral cu piese proprii ce țintește spre cel puțin aceleași reacții pe care le-a avut “A Thousand Dreamers” cu Jukes (Twisted Nerve, 2004), măgulitor recenzat/cotat de mai multe reviste muzicale britanice. Deja câteva păreri s-au conturat și pentru noul album al unei cantautoare cu ”evocative soulful voice” (Mojo), ”una dintre cele mai fine vocaliste din ultimele 2 decade din UK” (BBC Online).
Argumentele forte sunt acum compozițiile însele și interpretarea, primul nume care mi-a venit în minte ascultând în premieră albumul fiind cel al frumoasei și talentatei Katie Melua (cu sau fără aportul lui Mike Batt): aceeași eleganță, intimitate, armonie, fluență și acuratețe a ”discursului” evocativ, începând chiar din deschiderea deja amintită ”Talk To Me Inside”...până la finalul ”Raise of Glass”, trecând printro ”coloratură” sonică pe care cu imaginație un critic o asociază stropilor de ulei de pe tablourile maeștrilor Joan Miró și Vincent Van Gogh: ”Dacă ”Viva Outsider” era destinat adierii de vânt a muntelui sau excursiei în aglomerația urbană, cântecul ei de sirenă ar putea deștepta câinii din somn și apela marinarii din urmă cu 300 ani și pe muzicienii muzicienilor de azi de la multe mile distanță. De ascultat.”
De remarcat și influența braziliană din câteva piese (”Viva Outsider”,”Territorial Din”), datorată stagiului pe care Tammy l-a avut în Brazilia unde a făcut percuție în câteva trupe de salsa.
Site-ul personal ”www.tammypayne.co.uk” punctează nostalgia elementelor de blues și jazz cu trimitere spre ”New Chanson”-ul cantautorilor Rufus Wainwright și Francois Brut, pentru a se ajunge la ”cel mai poetic sunet ”lounge”.
Chiar fără fizicul unei Katie Melua, carisma e prezentă din plin și noul ”Să trăiască outsider-ul” are toate șansele să-i schimbe statutul lui Tammy din ”nespecialistă”, ”cu puține șanse de câștig”...exact în opusul său, adică s-o metamorfozeze întro...”winner”/învingătoare.
TAMMY PAYNE - VIVA OUTSIDER
1. Talk To Me Instead
2. Viva Outsider
3. Some People
4. Territorial Din
5. Black Eyed Lucy
6. Singing Peaches Regalia
7. She
8. Lipstick Kiss
9. All Hands To Butter Go
10.Raise A Glass
MUSICIANS:
Drums - Matthew Jones, except track 9 (Dylan Howe)
Electric guitar - Neil Smith. Acoustic guitar tracks 1 and 10 – Denny Ilett.
Acoustic guitar tracks 2,4,6 – Jim Barr.
Keyboards - Dan Moore. Bass - Jim Barr.
Vocals and additional piano track 5 – Tammy Payne.
PRODUCED BY Jim Barr at J and J Studio in Bristol
ALL WORDS AND MUSIC WRITTEN BY Tammy Payne






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu