* Monkey Plot: ”Angående Omstendigheter Som Ikke Lar Seg Nedtegne” (Hubro, 2015)
E doar aparent surprinzător că aceste 2 triouri norvegiene chitaristice și fără vocal apar etalate cu ultimele lor apariții discografice pe un blog numit ”Robert Wyatt and Stuff” unde i-am găsit căutând surse de informații altele decât cele numeroase în limba norvegiană:
http://wyattandstuff.blogspot.ro/2015/02/skydive-and-monkey-plot.html
Asta pentru că impactul muzicii veteranului fost baterist și vocalist de la Soft Machine a ajuns până unde te aștepți mai puțin, în aceste două cazuri la trupe/formule noi scandinave, prima cu un album chiar de debut -în această configurație a trioului- ”un album de jazz inspirat de la un trio de rock solid” întrun stil ”fusion” melodic dominat de piesele chitaristului Thomas T. Dahl...a 2-a trupă cu un album acustic mai mult bazat pe improvizație. Melancolica ”Beck's Back” a lui Dahl trădează flebețea pe care o are acesta față de regretatul chitarist Joe Beck (1945-2008), alte piese remarcabile fiind cea de deschidere dinamica ”Bravo” și cover-ul după Portishead ”Sour Times”. Un album...”light”, senin și însorit așa cum sugerează și titlul și numele trupei (”Skydive”= ”plonjare/scufundare cerească”, întro traducere aproximativă)...în timp ce dincolo la Monkey Plot, influența anterioară a lui Jimi Hendrix asupra lui Christian Winther este mai estompată acum față de anteriorul album de debut ”Løv og lette vimpler” (Gigafon, 2014) care le-a adus celor trei titlul de “Young Norwegian Jazz Musicians of the Year” la concursul ”Jazzintro”. Piesele sunt mai scurte decât la ceva mai conservatorii ”old-fashioned guitar trio” Skydive..., atmosfera mai intimă, flerul mai experimental, ”sound”-ul mai acustic, efectele mai puțin folosite. Între ”muzică de cameră” și ”muzică pentru spații mici” site-ul casei de discuri Hubro vede mai potrivită ca descriere a 2-a variantă, remarcând și faptul că deși fără efecte dramatice, muzica nu e lipsită de viață sau plictisitor-trenantă (de ex. piesele foarte percusive ”De Flyter” sau ”Undertiden”). Pentru aparițiile ”live” acest trio s-a asociat cu poetul și ”sound artist”-ul suedez Pär Thörn de la care au preluat și titlul albumului ”Angående Omstendigheter Som Ikke Lar Seg Nedtegne”, în limba engleză titlul traducându-se aproximativ astfel:
"Regarding circumstances that can not be recorded/written down".
"Regarding circumstances that can not be recorded/written down".
Mi-a mai plăcut tot pe site-ul Hubro Records -unde găsiți bine documentate biografiile muzicale ale protagoniștilor- observația cum că, deși Monkey Plot e un trio improvizațional, asupra chitaristul lider Christian Winther influența mai mare pare a veni de la rockeri ca Neil Young sau Nick Drake decât, de exemplu, de la Derek Bailey...
Monkey Plot (”plot”= parcelă, intrigă, complot...dacă vreți o traducere în românește asociați voi care din aceste variante o găsiți mai potrivită...maimuței, eu aș alege ”intriga”):
Acoustic guitar: Christian Winther), double bass: Magnus Nergaard, drums: Jan Martin Gismervik.
Skydive Trio (Denmark/Norway/Finland):
Thomas T. Dahl: guitars, Mats Eilertsen (Tord Gustavsen): ”lyrical” bass, Olavi Louhivuori (Oddarang, Tomasz Stanko): drums & percussions.
http://hubromusic.com/skydive-trio-sun-moee-2/
Întro formulă mai extinsă de quintet, cu pian și saxofon, Skydive au concertat în România la clubul Green Hours:
Mats Eilertsen- SkyDive- The Old Oak /DraculaBassFest 16 septembrie 2012:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu