luni, 9 martie 2015

Noi descoperiri: Sean Foran și Meg Mulhearn


* L-am descoperit recent pe pianistului Sean Foran din îndepărtatul Brisbane/Australia. Mi-a plăcut inițial piesa din videoclipul oficial ”Strom” (vezi la finalul postării) așa încât în câteva zile am parcurs cam toată muzica apărută cu trioul său Trichotomy, respectiv colaborările și proiectele anterioare. Am focalizat firesc mai ales pe cel mai actual album Topology & Trichotomy ”Healthy” în care trioul său chiar fuzionează cu-adevărat...”sănătos” cu un cvintet numit Topology întro formulă totuși parțială aici. Albumul cu coperta identică a apărut cu 2 denumiri diferite din cauza schimbării numelui grupului lui Sean Foran. Până prin 2010 cu trioul pianistic numit Misinterprotato el evoluase natural și progresiv în succesiunea albumelor ”Now For The Free” (2003), ”In Is In” (2005), ”Delay” (2006) și ”Variations” (2007)...apoi îl întâlnim la pian în duo cu vocalista Megan Washington pe ”Nightlight” (2008) și în fine ca lider în Trichotomy, cu albumele ”The Gentle War” (2010) și ”Fact Finding Mission” (Naim Jazz, 2013), acesta din urmă incluzând ”Strom”. 
”Healthy” e unul dintre acele albume despre care se spune că valoric depășesc suma părților componente, în acest caz părțile fiind două dintre cele mai inventive trupe australiene. S-a scris prin recenzii că albumul ”reinventează muzica de cameră” întrun melanj de jazz modern, rock avangardist, muzică ambientală, improvizație liberă și clasic contemporan, cel mai convingător argument privind nivelul muzical atins fiind chiar reeditarea sa după circa 4 ani în 2014. N-au lipsit din recenzii analogiile cu sunetul ”minimalist ECM” în general și cu inovatori ai jazzului european ca E.S.T. sau Tord Gustavsen, în particular: ”melodiile lor bogate și efervescente și ritmurile atrăgătoare deși complexe” -se scria undeva- ”sunt întruchiparea peisajelor sonore molipsitoare”.
Despre ”post-moderniștii” Topology, grup format în 1997 la care poate voi reveni odată și separat, e suficient să amintesc deocamdată despre colaborările membrilor săi cu artiști ca John Adams, John Zorn, Michael Nyman sau The Brodsky Quartet. 
Atenție, e vorba de acești australieni, cu câteva premii la activ: 
http://www.topologymusic.com/aboutus/discography/
...nu de formula nonet americană sinonimă a saxofoniștilor Ken Vandermark și Joe McPhee.

       TOPOLOGY:
John Babbage - Saxophone
Kylie Davidson - Piano
Robert Davidson - Bass
Bernard Hoey - Viola
Christa Powell - Violin

       TRICHOTOMY/ex-Misinterpretato (Brisbane):
Sean Foran - Piano & Rhodes
John Parker - Percussion
Pat Marchisella - Bass

1. Generations. 3:18
2. That Which is not fleeting. 6:44
3. Clapping Music. 2:57
4. Mean. 6:06
5. Intro to a Healthy Lifestyle. 1:33
6. Healthy Lifestyle v3. 6:18
7. A New Beginning. 6:02
8. Round Roads. 7:16
9. Lost at Sea. 4:02


                              2010                                                                                         2014    




















                                       

* Descoperiți-o pe Facebook (https://www.facebook.com/meghan.mulhearn.9), Tweeter, Instagram, Bandcamp, etc pe Meg Mulhearn...sau dacă doriți o expunere în limba română, presupun că doar aici pe acest blog găsiți informații și recomandări despre violonista/vocalista/compozitoarea care a cântat anii trecuți cu trupele Quetzalcoatl, The Judas Horse, U.S. Christmas, Inter Arma, Generation Of Vipers, Owlfood, etc. S-a lansat apoi -însă doar pe jumătate de album, la propriu (!)- întro colaborare sub numele Divine Circles pe LPul numit ”Split” (Hooker Vision, 2013), respectiv pe fața B cu suita ”26 Minutes” (fața A aparținând trupei Villages). 
În fine anul trecut apare cu Divine Circles: ”Oblivion Songs” -EP- (2014), acesta fiind practic debutul proiectului ei solo propriu-zis însumând -coincidență (?)- exact tot 26 minute, dar cu totul altceva, respectiv de data asta cinci compoziții mai diverse și mai interesante decât contribuția de tip ”one track only” de pe amintitul ”Split”. 
O muzică eclectică stilistic din cam aceeași ”familie” și areal cu ce ne-a obișnuit deja de mulți ani încoace Carla Kihlstedt cu soțul ei Matthias Bossi sau cu alte formule, o asemănătoare împingere dincolo de limite a explorării sunetului viorii ”ajutată” de efecte și ”electronics”-uri, crearea de bucle multiple, folosirea corpului viorii pentru bituri percusive sau ca rezonator vocal, etc. Meg Mulhearn ar putea deveni astfel o concurentă serioasă pentru Carla Kihlstedt sau Jenny Scheinman (din formula Big Sur a chitaristului Bill Frisell pe care am vazut-o și ”live” la Gărâna 2013), inclusiv cu proiectele în derulare pentru 2015: Enoch, Lunar Creatures și Meghanz.
https://soundcloud.com/divinecircles

'Descoperiți-o pe Facebook (https://www.facebook.com/meghan.mulhearn.9), Tweeter, Instagram, Bandcamp, etc pe violonista/vocalista/compozitoarea Meg Mulhearn. A cântat cu trupele Quetzalcoatl, The Judas Horse, U.S. Christmas, Inter Arma, Generation Of Vipers, Owlfood, etc. S-a lansat apoi -însă doar pe jumătate (!)- întro colaborare sub numele Divine Circles pe un LP numit ”Split” (Hooker Vision, 2013) pe fața B cu suita ”26 Minutes” (fața A aparținând trupei Villages)...și în fine anul trecut cu Divine Circles: ”Oblivion Songs” -EP- (2014), acesta fiind practic debutul ei solo propriu-zis însumând -coincidență- tot exact 26 minute, dar altceva, respectiv de data asta 5 compoziții mai diverse și mai interesante decât contribuția de pe ”Split”. O muzică eclectică din aceeași ”familie” cu Carla Kihlstedt (& Matthias Bossi), o asemănătoare împingere dincolo de limite a explorării sunetului viorii ”ajutată” de efecte și electronics-uri, crearea de bucle multiple, folosirea corpului viorii pentru bituri percusive sau ca rezonator vocal, etc. Meg Mulhearn ar putea deveni astfel o concurentă serioasă pentru Carla K și nu numai, inclusiv cu proiectele în derulare pentru 2015: Enoch, Lunar Creatures și Meghanz.
https://soundcloud.com/divinecircles'

Iată până acum pe ce albume/EPuri am întâlnit-o pe Meg Mulhearn:

Divine Circles (Meg Mulhearn, vln) - Oblivion Songs -EP Digital version- (2014)
Villages & Divine Circles - Split (LP) (Hooker Vision, 2013)
The Judas Horse - Pathfinder (2010)
The Judas Horse - Holy War (2011)
Inter Arma - The Cavern -EP- (2014)
Generation Of Vipers - Coffin Wisdom (2014)
U.S. Christmas - Run Thick in the Night (2010)
U.S. Christmas - Eat the Low Dogs (2008)
Owlfood - Destroyers of the Moon (2013)
Disemballerina - Undertaker (2014)

http://www.vineroulette.com/v/Meg-Mulhearn-with-Judas-Horse-at-The-Odditorium-MWIqEOrEBQr
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu