miercuri, 13 noiembrie 2019

Nov. II, 2019: Post-Timișoara Jazz Festival XI, post-Wels „Music Unlimited” 33, plus pe „repede-înainte” un flux masiv deja obișnuit cu alte noutăți, restanțe, recuperări...


  La mine pe acest blog, la fel ca-n fostele emisiuni radio locale (uneori cu 2-3 ore de jazz zilnic!), nu fac parti-priuri: este expus și jazzul „politic corect” model Lincoln Center sau Boston Academy of Music cât și cel „modern creativ” sau „free improv” de genul celui expus de regulă la Cafe Oto/Londra, Moers Festival sau promovat de revista germană Jazzthetik. Unii muzicieni scandinavi de mai jos aparțin ambelori „lumi” jazzistice artificial și pe nedrept separate, uneori etalate simultan în festivaluri ca să-ți vină dificil ce să alegi...
Din cauza unei asemenea suprapuneri am absentat anul acesta de la...:

                                            Timișoara Jazz Festival XI

...dar spre norocul meu Radio Timișoara a filmat 2 concerte importante, vizionabile integral (**) pe pagina de profil de pe Facebook. Red Kite (Norvegia) și Trygve SeimTime Is a Blind Guide” Quintet au fost subiecte deja tratate pe blog, deasemenea Fish In Oil (Serbia).
** -Fish in oil „live”:
https://www.facebook.com/RadioTimisoara.LiveVideo/videos/

Marea și plăcuta surpriză anul acesta, din fericire captată și oferită și aceasta video, a fost pentru mine:
- Sinikka Langeland‘s Sauna Cathedral (German premiere):
• Eivind Lønning, trumpet | • Maja S.K. Ratkje, harmonium, electronics | • Trygve Seim, soprano & tenor sax | • Mats Eilertsen, double bass | • Markku Ounaskari, drums | • Sinikka Langeland, vocals, kantele.



....Vocalista și specialista la acest pe cât de arhaic, pe atât de elegant instrument tradițional finlandez kantele -un fel de harfă pe orizontală (vezi poza)- are așadar un proiect personal și actual „live” extrem de bogat în semnificații și vechi simboluri dar care, cel puțin deocamdată, n-a fost transpus și pe un album de studio. În conceptul inițial norvegian era implicat și trompetistul Arve Henriksen. Scriptul descrierii m-a trimis direct la arhiva albumelor anterioare, mai ales ultimele 2-3 oferind destule indicii și premize pentru actuala Catedrală-saună:
  - Sinikka Langeland (& Starflowers Quintet) - The Magical Forest (ECM, 2016)
  - Sinikka Langeland (kantele, Finland) - The Half-Finished Heaven (ECM, 2015)
  - Sinikka Langeland - The Land That Is Not (ECM, 2011)
  - Sinikka Langeland - Maria's Song (ECM, 2009)
  - Sinikka Langeland - Starflowers (ECM, 2007)

La sala Capitol în weekend-ul trecut a concertat formula:
** Sinikka Langeland‘s  Sauna Cathedral (Norway/Finland):
 ...• Sinikka Langeland – kantele/vocal/compositions | • Trygve Seim – saxophones | • Eivind Nordset Lønning - trumpet | • Ståle Storløkken - organ | • Mats Eilertsen – bass | • Markku Ounaskari – drums
 -Sinikka Langeland live @ Timișoara Jazz Festival 2019 // ediția XI:
....din punct de vedere vocal Sinikka mi-a amintit de Agnes Buen Garnås sau Mari Boine -propulsate mai ales de colaborările cu Jan Garbarek-, nu departe de acestea fiind și mai nou apăruta în „peisaj”, „pădureanca” Mari Kvien Brunvoll (35 ani), aceasta din urmă -dacă tot am amintit-o- meritând ascultată și aprofundată „la pachet” cu colaborările cu chitaristul Stein Urheim:
 - Stein Urheim & Mari Kvien Brunvoll - Daydream Twins (Jazzland Recordings, 2013)
 - Mari Kvien Brunvoll - Mari Kvien Brunvoll (S/T) -live- (Jazzland, 2012)
 - Building Instrument (feat. Mari Kvien Brunvoll) (Norway) – Kem Som Kan å Leve (Hubro, 2016)
 - Stein Urheim (gtr, Norway) – Utopian Tales (Hubro, 2017)
....with Kjetil Møster (Møster!), Mari Kvien Brunvoll (Building Instrument), Per Jørgensen (Jøkleba), Ole Morten Vågan (Trondheim Jazz Orchestra), Jørgen Træen (Sir Dupermann) & Kåre Opheim (Real Ones).
„New entries”:
 - Stein Urheim & Mari Kvien BrunvollFor Individuals Facing The Terror of Cosmic Loneliness (Jazzland, 2015)
 - Stein & Mari's Daydream Community -EP- (Jazzland Records, 2012)
Apropo de chitarist, cred că n-am amintit până acum nici de acest material solo:
 - Stein UrheimKosmolodi (Hubro, 2012)
....oferind aici și mai evidente trimiteri la frippertronics-urile peisagiste marca cuplului Robert Fripp & Brian Eno.






























Anticipând setul de noutăți și cumva în spiritul acestor ultime 3 restanțe care-au deviat și nu prea de la subiectul Sinikka Langeland, se află și noul album:
Lumen Drones (Norway) – Umbra (Hubro, 2019)
....apărut la 5 ani de la debutul trioului, criticii detectând acum în „jazz / post-rock”-ul celor 3, elemente de la Sonic Youth, Joy Division, John Cale, Arvo Pärt, Dick Dale, La Monte Young, Niccolò Paganini...




                                               Wels "Music Unlimited" 33:

....a fost o ediție, a 8-a sau a 9-a la care-am fost martor direct, a aniversărilor rotunde „Celebration 40-60-80” ale curatorilor Magda Mayas, Kazuhisa Uchihashi și Joe McPhee în miezul unui festival al vocilor stranii, mai ales feminine și asiatice -Sainkho Namtchylak, Ami Yamasaki, Rully Shabara, Ute Wassermann, Shelley Hirsch, Audrey Chen-,...al unor grupuri special constituite -Filamental (8-tet) cu 2 harpe și 2 cello, respectiv Special Wels Ensemble (Quintet)-,...cu tinere saxofoniste în plină ascensiune -Christine Abdelnour și Mette Rasmussen-,...cu emisari exotici și interesanți din Liban („A Trio”), Japonia (Altered Stated) și Indonezia/Japonia (Senyawa/Mahanyawa),...cu saxofoniști deja consacrați -Rodrigo Amado, Frank Gratkowski și Ned Rothenberg-,...cu un David Watson, insolit cimpoier neo-zeelandez/american continuând tradiția clasicului Rufus Harley, sau cu o jună pianistă Hermione Johnson de mare impact la unul dintre matinee, venind din aceeași îndepărtată Noua Zeelandă. Chitaristul Lee Ranaldo, trioul tânăr Mopcut, acordeonista Andrea Parkins, bateriștii Roger Turner, Tony Buck, Chris Corsano și Katharina Ernst, contrabasul lui John Edwards sau electronicele lui Dieb13 au completat și colorat sonic formulele. Pentru mine „vedetele” absolute, dincolo de cei 3 aniversați, au fost „entertainer”-ul total american de genul feminin Shelley Hirsch (67 ani) din ultima seară iar ca instrument, daxofonul original al japonezului Kazuhisa moștenit de la regretatul muzician/inventator german Hans Reichel, dispărut în 2011...

Vocalistele pot să-ți placă sau nu, e chestie de gust la fiecare și de dispoziția de moment la receptor. Dar oricum ar fi, nu poți să nu te întrebi despre felul cum realizează acele emisii vocale, multiple, diverse, uneori și cu suprapuneri ca la 2 sau mai multe voci deodată, tehnici personale dezvoltate după cine știe câte ore pe zi/luni/ani de practică? ....ca să nu mai spun și de viteza de execuție și trecerile rapide, care la Shelley Hirsch au atins culmi inimaginabile, artista imitând/interpretând în mai multe limbaje, personaje și stări la 2 microfoane în cele circa 45 minute ale unei prestații absolut inimitabilă și la care, oricât te-ai fi concentrat, tot îți scăpa ceva la asemenea debit și viteză încât la un moment dat chiar am avut impresia că e o problemă de captare a microfoanelor (?!)...Nu departe de emisiile vocale umane se află daxofonul: „...în miezul acestei punți între compoziția de avangardă și melodiile cu aranjamente înșelător de simple capabile de distracție în familie se află sunetul instrumentului, gâtuit dar clar, o imposibilă încrucișare între vioară și vocea umană"- François Couture
Instrumentul acesta pe care l-am descoperit datorită casetei cu „Duets” de la amicul MK prezent și el la Wels, o să-l tot recomand odată cu următoarele câteva albume reprezentative ale constructorului său (iar ceva mai încolo și cu japonezul), preferatul meu, alături de Stop Complaining...fiind Yuxo:
 * Hans Reichel Duets with Fred Frith and Kazuhisa Uchihashi ‎– Stop Complaining / Sundown (FMP, 1991)
* Hans Reichel ‎– Shanghaied On Tor Road (FMP, 1991)
...."The World's 1st Operetta Performed On Nothing But The Daxophone"
* Hans Reichel ‎– Lower Lurum: A Guitar and Daxophone Operetta (Rastascan, 1994)
* Hans Reichel ‎– Yuxo: A New Daxophone Operetta ("a/l/l"/FMP, 2002)
 -Hans Reichel - Le Bal (excerpt):
https://www.youtube.com/watch?v=GnPH-K44ld8
 -Hans Reichel - Yuxo (full album):
https://www.youtube.com/watch?v=w_TgsRcdxxo

* Hans Reichel (gtr) – Coco Bolo Nights (FMP, 1989)





....în vreme ce setul de rememorare cu Shelley Hirsch de care m-am ocupat nu demult, apare la finalul postării. Cea mai aproape de prestația de la Wels e această postare, chiar dacă fără un sunet prea calitativ:
 -Shelley Hirsch, Sarah Bernstein, Michael Foster, Brandon Lopez - at JACK - Oct 13 2019:
https://www.youtube.com/watch?v=XKKHXJfEkPo

Acum am alt set în vizor, mai divers și mai extins, incluzând albume cu Kazuhisa Uchihashi pe care folosește același ingenios daxofon. Atenție și la noile realizări ale saxofonistei daneze Mette (38 ani), stabilită în Norvegia:

David Watson and Tony BuckAsk The Axes (besom presse, 2019)
* David Watson with Shelley Hirsch and Makigami Koichi ‎– Throats (Ecstatic Peace!, 2007)
* MopcutAccelerated Frames of Reference (Trost Records, 2019)
* "A" Trio & AMM – AAMM (Al Maslakh Recordings, 2018)
* Altered States (Japan) – Bluffs -2 CD- (Innocent Records, 2005)
Lee Ranaldo – Maelstrom from Drift (2008)
Hermione Johnson & Stefan Neville – Scrum (Feeding Tube, 2016)
Rodrigo Amado with Kent Kessler, Joe Mcphee & Chris Corsano – This Is Our Language (Not Two Records, 2015)
* Joe McPhee, John Edwards, Klaus Kugel – Journey to Parazzar (Not Two, 2018)
* Joe McPhee, Mikolaj Trzaska, Dominic Duval, Jay Rosen – Magic -2 CD- (Not Two, 2010)
* Julien Desprez • Mette RasmussenThe Hatch (Dark Tree Records, 2019)
* Mette Rasmussen & Chris Corsano – A View of The Moon (from the Sun) (Clean Feed, 2018)
* Mette Rasmussen, Paul Flaherty, Chris Corsano – Star-Spangled Voltage -LP- (Hot Cars Warp Records, 2016)
* Mette Rasmussen, Tashi Dorji, Tyler Damon – To The  Animal Kingdom (Trost, 2017)
* MoE + Mette RasmussenTolerancia Picante (Conrad Sound, 2019)
  - MoE (Norway) – La Bufa (Conrad Sound, 2019)

(*) Mahanyawa a.k.a. Senyawa & Kazuhisa Uchihashi – Mahanyawa -Javanese/Japanese- (2015)
 https://innocentrecords.bandcamp.com/album/mahanyawa

* Senyawa with Uchihashi KazuhisaSenyawa with Kazuhisa Uchihashi (Contra-Disc/Japan, 2012)
 - Senyawa = Rully Shabara: vocal & Wukir Suryadi: bamboo wukir, flute, arrows, etc...instrum. builder (Bamboo Spear, etc)
 - Kazuhisa Uchihashi: guitar, daxophone
      - Senyawa (Indonesia) – Acaraki (2014)
      - Senyawa (Indonesia) – Menjadi (2015)
      - Senyawa (Indonesia) – 07.09.15 -live- (2016)
      - Senyawa (Indonesia) – Brønshøj (Puncak/"Summit") (2016)
      - Senyawa (Indonesia) – Sujud -LP- (Sublime Frequencies, 2018)
* Kazuhisa Uchihashi – Talking Daxophone (Innocent, 2017)
* Uchihashi Kazuhisa, Tatsuya Yoshida – Barisshee (Tzadik, 2012)
* Uchihashi Kazuhisa, Yoshida Tatsuya – Improvisations -2 CD- (Magaibutsu, 2005)
* LXMP with Kazuhisa UchihashiBroken Strings (Lado, 2012)
* Kazuhisa Uchihashi + Hans Reichel – King Pawns (Zenbei/Innocent, 1997)


















* Illegal Crowns – The No-Nosed Puppet (Rogue Art, 2019)
.....al 2-lea album al 4-tetului Taylor Ho Bynum, Benoît Delbecq, Tomas Fujiwara & Mary Halvorson, unul cu care fac trecerea de la artiști obișnuiți la Wels, la setul încă prea puțin ascultat cu alți muzicieni din cercuri jazzistice mai largi:

* IncognitoTomorrow's New Dream (Bluey Music Limited, 2019)
* London Afrobeat CollectiveHumans (Self Produced, 2019)
* Rich Willey Boptism Funk BandConspiracy (Wise Cat Records, 2019)
* Da LataBirds (Da Lata Music, 2019)
* TribeHometown: Detroit Sessions 1990-2014 (Strut, 2019)
* The Funky KnucklesDelicious (Ropeadope, 2019)

* Trio Bobo (Faso, Christian Meyer & Alessio Menconi) – Sensurround (Universal Music, 2019)
.....feat. Varijashree Venugopal & Stefano Bollani....

* Terri Lyne Carrington & Social ScienceWaiting Game -2 CD- (Ajari Music/LLC, 2019)
* Chelsea McBride's Socialist Night SchoolAftermath (Self Released, 2019)
* Ingrid Laubrock & Aki TakaseKasumi (Intakt, 2019)

* Dan Weiss Trio Plus 1Utica Box (Sunnyside, 2019)
* Guillermo Klein (p-no) – Los Guachos Cristal (Sunnyside, 2019)
* Daniel Schläppi & Marc CoplandAlice's Wonderland (Catwalk, 2019)

* Miles DavisThe Lost Quintet -live in Rotterdam, Nov 9, 1969- (Sleepy Night Records, 2019)
....cu Wayne Shorter, Jack DeJohnette, Dave Holland și Chick Corea...oferind în principal variante neapărute înainte la piese de pe celebrul album Bitches Brew. Pictura de pe copertă este făcută de marele trompetist:





* Alvin Curran & Jon RoseCafé Grand Abyss (ReR Megacorp, 2019)
....A.C.,unul dintre muzicienii trecuți prin marcantul și influentul grup Musica Elettronica Viva (MEV) de care m-am ocupat nu demult, veteran compozitor american de 81 ani...întro colaborare cu violonistul australian și artist multimedia J.R. (68)...




 -Jon Rose@ Festival Météo 2018:
https://www.youtube.com/watch?v=KJa6jaICv34

Restanțe:
* Miyasaka + 5 (Japan) – Animals Garden (ALM/Japan, 1979, Reissue BBE Music, 2019)
* Lockwood (France) – Jazz-Rock (Music-Zag, 1976)
* Napalis (Netherlands) – Napalis (Negram, 1976)
* Dictaphonem. = addiction (City Centre Offices, 2002)
* Tom Van Der Geld ('s) Children At PlayOut Patients (JAPO, 1980)

Set albume Shelley Hirsch (reluat dintro postare anterioară):
* Peter Stampfel and The Atomic Meta Pagans! feat. Shelley HirschThe Ordovician Era! (2019)
* Shelley HirschSinging (Het Apollohuis/Apollo Records, 1987)
* Shelley Hirsch & David WeinsteinHaiku Lingo (Review, 1989)
* Shelley HirschStates -Compilation- (Tellus, 1997)
* Sainkho Namchylak, Shelley Hirsch, Catherine BottTemenos (Leo Records, 2000)
* Shelley HirschThe Far In, Far Out Worlds of Shelley Hirsch -Compilation- (Tzadik, 2002)
* Shelley Hirsch & Uchihashi KazuhisaDuets -live- (Innocent, 2002)
* Shelley Hirsch, Simon HoWhere Were You Then? (Tzadik, 2012)
* X-Communication (Deane • Hirsch • Hwang • Koch • Lovens • Morris • Reichel • Schütz) – S/T (FMP, 1991)
* September BandThe Vandœuvre Concert -live 1994- (FMP, 1995)
* Direct Sound (Greetje Bijma, Shelley Hirsch, Anna Homler, David Moss, Carles Santos) – Five Voices (Intakt, 1989)
* Denman Maroney feat. Theo Bleckmann, Shelley HirschMusic for Words, Perhaps (Innova Recordings, 2010)....with Iota Jot Yod Ensemble
* Joke Lanz, Shelley HirschBerlin + Brooklyn -live 2011- (Rossbin, 2012)
* Hans Koch, Martin Schütz, Fredy Studer with Shelley HirschWalking and Stumbling Through Your Sleep (Leo Records, 2013)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu