sâmbătă, 10 octombrie 2020

De la Vibrații cosmice la „odă lui Marilyn”....trecând prin noi „pasaje” cu „praf uman”, „lucruri rezolvabile”, „descendenți”, „schimbări de înțeles” sau „căderi fără artă”...

 Squirrel Nut Zippers – Lost Songs of Doc Souchon (Southern Broadcasting, 2020)...."swing, New Orleans vocal traditional jazz, blues"
....liderul Jimbo Mathus a reciclat pentru acest disc de revenire piese „pierdute” de-ale unui chitarist de folk clasic „foarte obscur” din Tupelo (orașul lui Elvis Presley), adăugând câteva compoziții proprii cu gândul deopotrivă la...și onorând încă un clasic, respectiv pe fostul proprietar Max al studioului de desene animate unde cu aproape 100 ani apărea primul „cartoon” cu sonor muzical marca Max & Dave Fleischer și se năștea simpatica Betty Boop (vezi al 2-lea clip de mai jos), studio unde trupa a fost recent pentru a filma un videoclip în care-o remarcăm și pe vocalista Jeni Mahoney.
 -La Grippe - Squirrel Nut Zippers:
 -Squirrel Nut Zippers - Ghost of Stephen Foster:

Bendik Hofseth (sax, Norway) – Trunks (C+C Records, 2020)
...începutul unui ciclu pro-natură numit Forest („Pădure”) care va include 4 albume. Iată selecta echipă a saxofonistului de pe primele „Trunchiuri”:
  - Bendick Hofseth (sax & voc), Eivind Aarseth (gtrs), Per Oddvar Johansen (dr), Mats Eilertsen (d-bass), Helge Iberg (grand p-no), Mike Mainieri (vibr & marimba).
Fiecare piesă are câte un destinatar, colegi de trupă sau membrii familiei saxofonistului: „Maple (for Per Oddvar); Bamboo (for Christer); Cambium (for Helge); Norway Spruce (For Mats); Heartwood (for Michael); Sapwood (for Evalill); Bark (for Eivind)”


Ron Miles (tr) – Rainbow Sign (Blue Note, 2020)

Quinsin Nachoff (sax, Canada) – Pivotal Arc (Whirlwind Recordings, 2020)...„classical music, jazz & tango”
...„album atât provocator, cât și extrem de atractiv. Puține clișee pot fi găsite în muzica compusă de o minte care continuă să se întindă dincolo de zona de confort a oricărui gen. Există ceva extrem de inventiv și de vital în lucrarea compusă și interpretată de Nachoff și echipa sa extinsă, nicidecum dezamăgitoare în aceste privințe”.
 -'Violin Concerto - Movement I' from 'Pivotal Arc by Quinsin Nachoff (with Nathalie Bonin (violin soloist) & Molinari String Quartet):



John Hollenbeck – Songs You Like a Lot (Flexatonic Records, 2020)
...după și We -MIE și NOUĂ- din ciclul titlurilor albumelor cu pronume personale ale bateristului canadian început în 2013, urmează logic, Cântece care-ți plac mult ȚIE. Interesante mutațiile uneori riscante dar rezolvate bine cu invitații, de ex. de la „How Deep Is Your Love” (Bee Gees) sau “Don’t Give Up” (Peter Gabriel). Participă printre alții, claviaturistul Gary Versace și orchestra Frankfurt Radio Big Band.
 -Down to the River to Pray (feat. Kate McGarry, Theo Bleckmann, Hans Glawischnig, Martin Scales...:
 -Don't Give Up (feat. Kate McGarry, Theo Bleckmann & Axel Schlosser):


* CosMic ViBRatiOns ft. Dwight TriblePAtHWays & PAssaGes -LP/CD- (Spiritmuse Records, 2020)
...din cronicile la discul sextetului din Los Angeles pus în scenă și ca „performance” (vezi link-ul):
...„Sunetul noii trupe a baritonalului vocalist este semnificativ mai întunecat și mai încâlcit decât cea mai mare parte a „jazzului spiritual”, nu este vorba despre o muzică fericită: Căi și pasaje totuși este un album înverșunat, dens, un ritual parcă menit să elimine întunericul din lume.”
....„o trezire, o oportunitate Sun Ra-escă de „jazz & world music” cu o voce divină de a urca mai adânc într-o conștientizare modificată, o desfășurare pe un tărâm astral cu mai multe fațete în cosmos. Pur și simplu superb.”
....WORLD STAGE PERFORMANCE GALLERY
Cosmic Vibrations ft Dwight Trible: ’Pathways & Passages’ Album Release Live:

* Frank Basile & Sam Dillon Quintet2 Part Solution (Cellar Live, 2020)

Tineke Postma (a-sax) – Freya (Edition, 2020)

Miki Yamanaka (p-no) – Human Dust Suite (Outside in Music, 2020)

Carlos Niño & Miguel Atwood-Ferguson – Chicago Waves  -2 CD live- (International Anthem, 2020)
....o virtuoasă combinație între percuții electronice și vioară electrică cu 5 coarde și efecte, undeva între free jazz și muzica ambientală. Întră fără dubii între primele mele 3 preferate din această postare.



Mary Halvorson's Code Girl – Artlessly Falling (Firehouse 12 Records, 2020)
....cu Robert Wyatt invitat la 3 piese cum scriam și în postarea dinainte, albumul încă nici n-a fost lansat oficial (urmează a se întâmpla asta spre finalul lunii), dar în format digital el deja e procurabil și cu siguranță va „face valuri” prin clasamentele „Best Of” de la final de an, probabil la mai multe categorii. La o primă audiție se distinge mult trompeta lui Adam O' Farrill și vocea sau vocile feminine, dar cel puțin una dintre ele nu-mi place, are forțări și parcă și falsete, Amirtha Kidambi sau Maria Grand (care cântă și la t-sax). Căzând fără artă -cum traduce Google Translate-, sper să nu-i fie un titlu profetic/distopic inovatoareei chitariste pentru acest material care mai trebuie încă...decodificat, aș pronostica deci un de dorit „va urma”...

* Sun of Goldfinger (David Torn, Tim Berne & Ches Smith) – (Congratulations to You) (Screwgun Records, 2020)
....„felicitări” în ton cu materialele anterioare, necesitând aprofundări ca și la trioul Code Girl dinainte...
 -sun of goldfinger: bat tears exception:



* Marc Ribot's Ceramic DogWhat I Did On My Long 'Vacation' -EP- (Northern Spy, 2020)
....EP-ul este de fapt un minialbum (31 min) reieșit în izolarea pandemică, cum sugerează și titlul, din contribuțiile separate ale celor trei, M. Ribot și Ches Smith venind pe rând și adăugând părți vocale și instrumentale la casa cu studioul performant mereu pregătit dinainte cu microfoane și monitoare ale unui Shahzad Ismaily locuind acolo, dar cu plămânii bolnavi (pare-se nu de la Covid)...Un album CD mai lung este prevăzut a fi lansat în primăvara lui 2021.


Masayuki Takayanagi New Direction Unit (Japan) – Axis: Another Revolvable Thing -live- (rec. 1975, rel. Blank Forms, 2020)
 -Fragment - I (Gradually Projection):

Marion Brown (a-sax) – Why Not? / Porto Novo! Revisited (1968/1969, Hat Hut/Ezz-Thetics, 2020)

Cartoon – Change of Meaning (Confront Recordings, 2019)....„studio & live free improvisation”
...Chris Biscoe (a & s-saxes), John Pope (d-bass) & Roger Turner (dr & perc)...

* Noah Kaplan QuartetDescendants (hatOLOGY, 2011)
....N.K. (s & t-saxes), Jason Nazary (dr) , Giacomo Merega (el-bass) & Joe Morris (gtr)...



....cu secțiunea jazz procurată și selectată de mine din acest ultim stoc:
* François Houle 4 - Recoder (Songlines, 2020)
....F. H. (clar, Canada), Gordon Grdina (gtr), Mark Helias (d-bass, clar) & Gerry Hemingway (dr)
* Matthew Shipp Trio - The Unidentifiable (ESP Disk, 2020)
* Merzbow, Mats Gustafsson & Balazs Pandi - Cuts Open -2 CD- (RareNoise, 2020)
* Panzerballet (Germany) - Planet Z (Gentle Art of Music, 2020)
* WorldService Project - Hiding in Plain Sight (RareNoise, 2020)
* Ode to Marilyn (Edward Vesala, Finland) - Ode to Marilyn (Scandia 1974, Svart 2018)



P.S.: la a 2-a audiție (un „lux” pe care mi-l permit rar, pe ideea că „orice album reluat înseamnă ca investiție de timp, un altul prea probabil definitiv evitat”), Artlessly Falling mi-a plăcut mai mult, vocea aceea nu m-a mai deranjat, „duelurile” chitară-trompetă parcă și mai bune...Ce ți-e și cu factorii aceștia subiectivi (?) gen dispoziția de moment, concentrarea, etc... 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu