miercuri, 20 ianuarie 2021

R.I.P. David Darling, R.I.P. „HoJo”.../„NEWS” cu Tania Giannouli Trio, Mako Sica & Hamid Drake, Massamba Unit, Gerry Weil, Lon Moshe & Southern Freedom Arkestra, Richard Koch Quartett, John Law's Congregation, Emanative, Fay Victor's SoundNoiseFunk, Karin Krog (Antologie)...


....R.I.P...David Darling („US celloist”) (79)....
* David DarlingCycles (ECM, 1981)
* David DarlingGratitude (Curve Blue, 2016)
 -David Darling - The Beauty of All Things - Homage to Kindness #Cambodia #Vietnam #Hanoi #CelloMusic...R.I.P. Frank Kimbrough (p-no) (1956-30 dec. 2020)... 
...R.I.P. Jeff Clayton (a-sax) [1955–30 dec. 2020]
...R.I.P. Stanley Cowell (p-no) [1941–17 dec. 2020]

....R.I.P. Bobby Few (p-no) [1935–6 ian. 2021]

....R.I.P. (Samuel Louis) „Sammy” Nestico (97), trombonist, compozitor și aranjor....

....R.I.P. Howard „HoJo” Johnson („King of Jazz Tuba”) [1941–11 ian. 2021]
...."Farewell to the man who took a low-range instrument to unprecedented heights" (JazzTimes)....
...un „bun rămas” care spune tot ce e esențial despre cine-a fost și ce-a realizat acest muzician cu care trista veste a dispariției mi-a oferit ocazia revizuirii din colecție a albumelor: 
  - Howard Johnson & Gravity - Gravity !!! (Verve/Motor Music, 1996)
  - Howard Johnson's Nubia - Arrival: A Pharoah Sanders Tribute (Verve, 1995)
  - Howard Johnson & Gravity feat. Taj Mahal - Right Now (Verve, 1998)
  - Lalo Schifrin (with Roger Bobo & Howard Johnson) - Rock Requiem (Verve, 1971) 

...adăugând încă unul, „cântecul de lebădă”:
* Howard Johnson & GravityTestimony (Tuscarora Records, 2017)
...cu încă 5-6 tubiști mai tineri în jurul liderului întro formulă ce-a rezistat peste 2 decade, „HoJo” lasă cu-adevărat o „Moștenire” odată cu acest ultim album de studio pe care-mi va face o deosebită plăcere să-l ofer spre completarea unui set mai vechi numit de mine „Tuba Libre” amicului medic cardiolog & meloman Marius Țurcan, atras în mod deosebit de acest instrument. Din Gravity făcea parte și un alt as al tubei, Bob Stewart (75 ani).
 -HOWARD JOHNSON & GRAVITY: Evolution and Natural Woman:

N-au trecut nici 3 săptămâni din 2021 și se tot adună noi albume ce merită măcar semnalate, minus restanțe de prin poll-urile anuale:

NEWS:
* Tania Giannouli Trio (Greece) – In Fading Light (Rattle Records, 2020)
....cu Andreas Polyzogopoulos (tr) & Kyriakos Tapakis (oud), acest debut al trioului este numit de lideră „o expresie a iubirii, speranței și compasiunii, o pledoarie pentru înțelegere, bunătate și nevoia de a respecta și a îmbrățișa conexiunea noastră comună”* Russell Ferrante TrioInflexion (Blue Canoe Records, 2021)
....la 68 ani pianistul co-fondator de la Yellowjackets și singurul rămas, scoate albumul de debut ca lider, optând pentru un „tradițional jazz (piano) trio”... 
Nicolas Meier / Dewa Budjana Group – Flying Spirit (Blue Canoe Records, 2020)
....cu Nicolas Meier & Dewa Budjana - gtrs, Jimmy Haslip - bass, Asaf Sikis - dr & Saat Syah - flutes...la o „primă vedere” sub nivelul unor albume ale indonezianului Dewa Budjana singur...
* Russ Lossing (p-no) – Metamorphism (Sunnyside, 2021)
* Daniel Rotem (t-sax) – Solo (Self Release, 2020)
* Lucio Capece (b-clar) & Werner Dafeldecker (d-bass) – Iteration (Another Timbre, 2020)
* Alonzo Demetrius (tr) – Live from the Prison Nation (Onyx Productions, 2020)
* Ricardo Grilli (gtr, Brazil/USA) – 1962 (Deko Music, 2020)
* Mako Sica & Hamid DrakeBalancing Tear (Astral Spirits/Feeding Tube Records, 2020)
...în limbajul triburilor amer-indiene Sioux „Mako Sika” însemnau „Bad Lands/Ținuturile rele”, nume preluat de trupa avându-i în nucleu pe Przemyslaw Drazek (din Rope): tr & gtr, Brent Fuscaldo: el-bass & voc și mai nou venitul Chaeten Newel: ac-p-no & el-keybs....trio din Chicago care continuă pe Lacrimă echilibrantă albumul anterior Ronda (2018), implicit colaborarea cu percuționistul versatil HD.....și 3 albume cu pianul în prim-plan, incluzând primele 2 apariții pe 2021 la Intakt Records la aceleași înalte standarde și confirmând așteptările...
Gato Libre (Natsuki Tamura & Satoko Fujii, Japan) – KONEKO (Libra, 2020)
* Aki Takase, Christian Weber, Michael GrienerAuge (Intakt, 2021)
* Alexander Hawkins feat. Evan Parker & Riot EnsembleTogetherness Music -for Sixteen Musicians- (Intakt, 2021)

* Jahari Massamba Unit (Madlib & Karriem Riggins) – Pardon My French (Madlib Invazion, 2020)
  „Karriem Riggins: Drums, Madlib: Instruments”* Patricia Brennan (vibr & marimba) – Maquishti (Valley of Search, 2021)
* Meridian OdysseySecond Wave (Origin Records, 2021)
* The TNEK Jazz QuintetPlays the Music of Sam Jones (TNEK Jazz, 2020)
V.A. – Spiritual Jazz 12: Impulse! -2 CD- (Jazzman, 2020)
Gerry Weil (p-no, Venezuela) – The Message (1971, remastered Olindo Records, 2021)

Gabor Szabo (gtr, Hungary/USA) – Bacchanal (1968) & Gabor Szabo 1969 (Skye Records, 2021)
    - Gabor Szabo – Spellbinder (LP Impulse! 1966, CD Verve, 1997)
....de fapt cu numele scris corect astfel: Gábor (István) Szabó (6 martie 1936 – 26 februarie 1982), chitaristul clasic mi-a fost semnalat și recomandat recent și de amicul Lucian (Z) Nagy întro postare pe Facebook (Spellbinder fiind adăugat de mine ca un alt album important de-al său și influent al perioadei).

* Masma Dream World (Devi Mambouka) – Play at Night (Northern Spy, 2020)
...un interesant album cu scop bine definit și declarat terapeutic, de purificare și vindecare, de găsire a forței (feminine) chiar în întunericul existenței și în tradiții arhaice anacronice. Este rezultatul reflectării în sunet a unei practicante Reiki și totodată dansatoare Butoh -medicina alternativă, respectiv arta dansului spiritual avangardist-, așadar elemente din cultura japoneză cu reguli precise bine însușite și aplicate aici de cine te-ai aștepta mai puțin: o artistă DJ-iță din Bronx care pe la 16 ani, ca să poată intra în cluburi de noapte, trebuia să folosească un ID fals (!!)...cu mamă originară din Singapore și un tată ambasador din Gabon, alte spații culturale vizitate mai nou de juna Devi/Masma de unde s-a întors cu înregistrări pe care le prelucrează vocal și electronic în zona „trance” pe albumul ei de debut, în cel mai pur sens unul „experimental word (music)”.
Piesa din link cu elemente trip-hop lansată de Ziua Independenței Gabonului e un imn destinat tinerelor fete numite „Gabomas” pentru conștientizarea forței lor interioare de a se opune statutului exclusivist de soții și mame la care le-ar limita tradițiile seculare, titlul însemnând acel stagiu al conștiinței în care mintea unui copil între 0-7 ani poate fi programată să creadă orice.
 -Single release show THETA (A performance for trees):


Lon Moshe & Southern Freedom Arkestra – Love Is Where the Spirit Lies (Black Fire 1977, Remastered Strut/UK, 2020)
....iată cât de mult bine fac unele reeditări/remasterizări: aflăm astfel că Arkestra n-a fost un termen asociat exclusiv lui Sun Ra și anturajului ori continuatorilor lui, ci și separat unui vibrafonist din zona „Libertății din Sud” Richmont / VA conectat la „spiritual jazz”-ul promovat de un „label” înființat special cu acest scop prin 1975 de DJ-ul promotor Jimmy Gray și saxofonistul James “Plunky” Branch.
Privind componența extinsă observăm similitudini cu Oneness of Juju -de ex. vocalista Eka-Ete Jackie Lewis, prezentă în ambele-, subiect sigur bifat de mine aici pe blog odată cu reeditarea de anul trecut la African Rhythms 1970-1982 -2 CD- (2001, Remastered Strut, 2020)
Despre lider mai aflăm, conform discogs.com:
„Lon Moshe
Real Name: Ron Martin
Profile:
American vibraphonist from Chicago, Illinois, but active in San Francisco, California.”
...iar despre reeditare, printre altele:
„First international reissue on vinyl, double LP made in Poland, assembled in Czech Republic”
...deci adăugăm dacă mai era nevoie, încă o „bilă albă” acestor țări care, contrar României cea cu cercuri jazzistice nu numai minuscule dar și foarte conservatoare, sunt mult mai rezonante și implicate la ce apare sau reapare nou... 
Este singurul album al formulei, zic specialiștii, unul de pus în orice colecție sensibilă la „spiritual jazz” și la conștiința politică și spirituală a mișcării Black Power, lângă oricare din realizările unor Alice Coltrane sau Pharoah Sanders, piesa centrală fiind ascultabilă și aici:
 -Lon Moshe's Southern Freedom Arkestra - Love is Where the Spirit Lies:
...de la Emil Kindlein (Austria), am primit 2 link-uri cu un excelent nou trompetist și trupa sa expunând un „party jazz” molipsitor incluzând acordeonul:
(*) Richard Koch Quartett (Austria) – Stadt (XJAZZ Music, 2020)
      - Richard Koch Quartett – Wald (2018)
Richard Koch Quartett From The Woods | Official Live Video (HD):...de la Horațiu Cădariu (Satu-Mare), cu mari mulțumiri (!):
(*) John Law's Congregation – Configuration (rec 2018, rel Ubuntu, 2020)
....cu o piesă ca „Through a Glass Darkly”, combinație de acustic & electronic care mi-a amintit de momente de vârf din sfera sonoră fascinantă a lui John Surman, anii '80/'90 (!)...altă temă remarcabilă fiind balada de la final „These Rolling Clouds”. John Law este un pianist londonez cunoscut celor care-au avut interes în melanjul de clasic, jazz și improvizație liberă oferit în ultimele circa 3 decade de casele de discuri FMR, HatHut, Leo, 33 Jazz, Ubuntu Music...
..de pe YouTube, o postare semnată "The Art Of Listening" care merită atenție cu o formulă „emanată” din talentul unui anume Nick Woodmansey creditat cu „Written-By, Performer, Mixed By, Arranged By, Producer, Drums, Percussion, Balafon”:
(*) Emanative ‎– Earth -2 LP/CD- (Jazzman, 2018)

...ca și aceasta, a unui chitarist danez:
Mikkel Nordsø Quintet (Denmark) – Out There (Stunt Records, 2018)- Arnold Dreyblatt & The Orchestra of Excited Strings - Star Trap (Black Truffle, 2020)
- Fay Victor's SoundNoiseFunk - We've Had Enough (ESP-Disk', 2020)
- Frank Lowe (t-sax) - The Flam (Black Saint 1976, CD 1993)
- Herbie Hancock - Jazz to Funk -2 CD- (AIM, 2006)
- Karin Krog - Don't Just Sing: A Karin Krog Anthology 1963-1999 (Light In The Attic, 2015)
- Steve Potts (a & s-saxes) - Musique pour le Film d'un Ami (Un-Deux-Trois 1975, SouffleContinu Records 2020)
....nu-i nevoie de argumente în plus dar am evidențiat totuși albumele vocalistelor, la prima îndrăznind să-i contrazic titlul: nu-i potrivit să spunem că am ascultat-o „destul” pe Fay Victor, iar la norvegianca Karin Krog de 83 ani fiind vorba de un CD retrospectiva unei lungi perioade când discurile ei nu apăreau, foarte ciudat, tocmai pe piețele majore din US și UK (!?)...
Aminteam înainte că n-am prea studiat în perioada asta, cum făceam anii trecuți, poll-urile anuale pe anul anterior 2020, dar sigur printre evidențiate în cercurile vestice și nu numai se regăsește și albumul de mai jos amintit și comentat de mine pe acest blog la vremea apariției lui. Îl repostez acum la final observând lipsa lui dintre evidențiatele unor „influenceri” din media din Ro, poate-l descoperă -de ex. cei de la revista Sunete- acum și aici. E chiar pe primul loc la revista/situl JazzTimes, link-ul fiind prezent, ce-i drept, întro postare pusă pe 9 ianuarie de admin. Oliver Moga pe pagina sa în limba română de pe Facebook „Unora le place jazzul!”:
 -Mary Halvorson's Code Girl ‎– Artlessly Falling (2020 - Album):Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu