....cu 4 zile intensive de jazz „live” dominant scandinav...
De actualitate mai sunt și acestea:
„O forță mai puternică decât ea însăși”
„Wadada Leo Smith a fost onorat de TUM Records cu un pachet monumental de CD-uri la 80 de ani împliniți în 2021.
În 2021 casa finlandeză de discuri TUM Records l-a celebrat pe octogenarul Wadada Leo Smith (născut
pe 18.12.1941 în Lelend, Mississippi) cu o serie de albume remarcabile! Compozitorul și trompetistul american își documentează astfel viziunea artistică și social-politică prin 23 de CD-uri (!):
- "Trumpet" , cum sugerează și titlul, este un box-set numai cu piese la trompetă solo (3 CD)...
- "Sacred Ceremonies" prezintă duete și piese în trio (pe CD-ul 3) cu Milford Graves și Bill Laswell (3 CD)...
- "The Chicago Symphonies" cu Great Lakes Quartet format din Henry Threadgill (pe CD-ul 4 înlocuit de Jonathon Haffner), John Lindberg și Jack DeJohnette (4 CD)...
- "A Love Sonnet For Billie Holiday", în trio cu Vijay Iyer și Jack DeJohnette (1 CD)...
(-) "String Quartets Nos. 1-12" cu Red Koral Quartet, plus invitati (7 CD)...
(-) "Emerald Duets" în duo cu Pheeroan AkLaff, Han Bennink, Andrew Cyrille si Jack DeJohnette (5 CD)...
Ultimele două box-seturi de albume sunt publicate în 2022 și nu le cunosc, deci comentez aici doar primele patru seturi, cu întregul material înregistrat în perioada 2014-2020.
Wadada Leo Smith este un artist virtuos care a colaborat cu grupul de muzicieni din jurul organizației AACM („Association for the Advancement of Creative Musicians”), inițiată în 1965 la Chicago și cunoscuți pentru asocierea stilurilor „avant-garde jazz”, „world” și muzică clasic-contemporană! Materialul albumelor de mai sus este dedicat colegilor muzicieni cu care a colaborat și pe care i-a admirat, dar și politicienilor din regiunea "Mid-Western" și Chicago.
- TRUMPET celebrează pe 3 CD-uri un trompetist complet în ceea ce privește tehnica, dar în primul rând inspirația artistică! Muzica aici depășește granițe stilistice, este poate mai aproape de muzica clasică și invită la meditație. Ascultătorul este trimis într-o excursie acustică senzitivă, solemnă, austeră, pe alocuri chiar extatică. Acest triplu set este un program muzical mamut, greu de ascultat cap-coadă, dar în doze adecvate la alegerea ascultătorului va produce plăceri repetate, fiind o muzică ce nu se uzează ușor! Piesele au fost înregistrate într-o biserică medievală din sudul Finlandei, fapt care duce la sonoritatea deosebită a materialului înregistrat acolo.
Pe site-ul casei TUM Records se găsesc multe informații privind izvoarele de inspirație ale muzicianului dar și dedicații acoperind un spectru foarte larg: muzicieni colegi sau admirați de W.L. Smith (Albert Ayler, Miles Davis, Steve McCall, Leroy Jenkins...), regizori și filme (Akira Kurozawa cu Rashomon), politicieni (Malik el-Shabazz, mai bine cunoscut ca Malcolm X), religie (sufism, islam) dar și subiecte din...medicină, comparând diferite tipuri de saune!
Despre trompeta în sine muzicianul afirma: "Este un instrument făcut pentru visătorul de vise, cel care poate transforma visul în realitate".
- SACRED CEREMONIES: pe primul CD ascultăm un duo de trompetă (W. L. Smith) cu un baterist (Milford Graves) care ocolește standardele ritmice obișnuite ale unui toboșar de jazz, în loc de "time keeper" auzim un artist care mai mult sculptează sunete, emițând pulsații și valuri ritmice care aduc aminte de percuția africană, cu o tobă mare acordată foarte jos și care domină astfel discursul acustic. Milford Graves nu este singurul care practică un astfel de stil care evită ritmicitatea constrângătoare din jazzul standardizat, în aceeași zonă eliberatoare mai activează și muzicieni deosebiți ca Sunny Murray, Andrew Cyrille, Rashied Ali, Jack DeJohnette, Tony Oxley, Eddie Prevost, Paul Lytton....iar mai recent Tom Rainey si Ches Smith.
Pe al doilea CD se recunoaște imediat amprenta acustică a bass-ului practicat de Bill Laswell, „murmurând” prin diferite device-uri electronice folosite cu măiestrie iar trompeta arată clar direcția în care se dezvoltă piesele; cu toate că aici avem doar un duet în acțiune, piesele sunt complete, nu se simte lipsa vreunui instrument, pe alocuri basul aminteste de sonoritățile unui sintetizator (sau „keyboard”).
Al treilea CD unește pe cei trei protagoniști Smith/Graves/Laswell într-un trio de vis, toate calitățile individuale ale muzicienilor se împletesc într-o muzică compactă și deasă, plină de evenimente acustice surprinzătoare! Pe un fundament de bas și tobe trompeta strălucește cu linii melodice clare dar și meditative creând un monolit muzical de înaltă calitate!
- THE CHICAGO SYMPHONIES: cu această formație protagonistul trece la un jazz mai convențional și structurat, în care secția ritmică (bass & drums) își îndeplinește atribuțiile standard în cea mai mare parte! Este totuși vorba de un jazz modern, ancorat însă în tradiție, cu instrumentele de suflat dominante urmărind linii melodice pe alocuri abstractizate și totusi foarte clare. Wadada denumește și numerotează fiecare "simfonie", dedicând părțile lor (din nou) persoanelor importante din jazz pentru el din zona Chicago și nu numai, dar și unor politicieni importanți.
CD 1 = Gold Symphony-No. 1
Părțile („Movements”...) au des pasaje repetitive, ceea ce face muzica mai accesibilă și mai ușor de memorat. Piesele ating pe undeva și elemente din muzica clasică, oare de aceea sunt numite de compozitor "Symphony..." (?)...cu toate că cuartetul are componența clasica a unei formații de jazz care interpretează sau transpune o simfonie!?!
CD 2 = Diamond Symphony-No. 2
De pe la mijlocul anilor '70, Henry Threadgill a făcut parte din formația "Air", cu Fred
Hopkins și Steve McCall, partea "Movement 1" este tributară muzicii acestei formații cu un sound de free-jazz din acea vreme. În următoarele două părți muzica amintește de perioada de glorie a colectivului AACM, cu un jazz mai reținut și meditativ. John Lindberg poate fi admirat într-un scurt solo la bass, iar Jack DeJohnette înfrumusețează mai toate pasajele cu contribuții elegante la tobe. Pe "Movement 4", mai ales, ne amintim de ce formațiile lui Jack DeJohnette din anii '80 (Special Edition
si New Directions) au fost așa de grozave!
CD 3 = Pearl Symphony-No. 3
Părți dezinvolte la trompetă sprijinite de un Jack DeJohnette în mare formă subliniază muzica dedicată unor muzicieni de excepție: Anthony Braxton, Leroy Jenkins și Sun Ra! Muzica se dezvoltă între pasaje
liniștite la flaut, percuție restrânsă și un bas prelucrat cu mare sensibilitate cu arcușul, Părțile unde punctează intensiv saxofonul lui Henry Threadgill și trompeta lui Wadada Leo Smith sunt restrânse, ambii articulând cu reținere și echilibru.
CD 4 = Sapphire Symphony-No. 4
Aici avem câteva schimbări importante în ceea ce privește componența (de ex. Henry Threadgill
este înlocuit cu Jonathon Haffner), piesele sunt dedicate unor politicieni vizionari importanți din regiune (Abraham Lincoln si Barack Hussein Obama, ambii având intenții progresiste pentru societatea americană atunci la timpul lor și ambii fiind din statul Illinois!), sound-ul în general este mai dinamic, compozițiile sunt mai focalizate și structurate: basul iese în evidență prin formule repetitive și obsesive, toba este mereu prezentă acoperind și sprijinind toate dezvoltările pieselor cu inventivitate și precizie
iar suflătorii acționează des în tandem, iar uneori chiar la unison! O surpriză plăcută este tânarul saxofonist Jonathon Haffner cu o prestație remarcabilă! Din acest set de patru CD-uri, acesta este pentru mine albumul preferat din cauza diversității stilistice și exuberanței muzicii prezentate: avem aici mari maeștrii la lucru!
- A LOVE SONNET FOR BILLIE HOLIDAY: prezintă un trio inedit în care Wadada Leo Smith colaborează cu Vijay Iyer la pian, orgă, Fender Rhodes și electronice, alături de Jack DeJohnette la tobe și percuție. În prima piesă Jack DeJohnette face o introducere elegantă printr-un solo la tobe reținut și sensibil, doar mângâind elementele drum-set-ului său, după care ceilalți doi artiști i se alătură în aceeași manieră fină și echilibrată. În dezvoltarea piesei se pun tot mai multe accente melodice clar definite care pe alocuri devin chiar vehemente, o introducere superbă! Piesele următoare profită mult de intervențiile pianistului și elementele și dispozitivele electronice introduse (părți pre-înregistrate, voci și efecte, etc), folosite însa marginal și foarte decent. De fapt întregul CD este caracterizat de o muzică liniștită și melancolică care se dezvoltă fără presiune și parcă plutește, rar se mai întețește discursul trioului ca de exemplu în piesa a 3-a "The A.D. Opera: A Long Vision with Imagination..." dedicată pianisului și compozitorului Anthony Davis -de fapt piesa centrală a albumului-, unde Vijay Iyer își etalează tehnica pianistică debordantă spre sfârșitul ei! Activitățile muzicale devin tumultoase pe ultima piesă "Rocket" în care același Vijay Iyer folosește orga Hammond B-3, generând un „drive” infecțios împreună cu Jack DeJohnette, peste care Smith lansează atacuri de jazz-rock la trompetă! Da, sunt nevoit să mă repet și o fac cu plăcere: un alt album superb sub semnătura lui Wadada Leo Smith!!!
mk
Mulțumiri MK pentru această documentată analiză (meritând mult mai mult decât seturile de completare Emerald...și String Quartets!)...
„NEWS / NEW ENTRIES”:
* Wadada Leo Smith – The Emerald Duets -5 CD- (TUM Records, 2022)
* Wadada Leo Smith (RedKoral Quartet) – String Quartets Nos. 1-12 -7 CD- (TUM Records, 2022)
* Vivian Buczek (voc, Sweden) – Roots (Prophone Records, 2022)
....un nume nou descoperit, fiica unui trombonist clasic polonez, tot suedeză și cu prenumele tot cu „V” ca și Viktoria Tolstoy, dar cu 4 ani mai tânără...
* Steve Tibbetts – Hellbound Train: An Anthology -2 CD- (ECM, 2022)
* Adam Shulman (p-no) – Just the Contrafacts (Cellar Records, 2022)
* Steve Gadd & Mika Stoltzman – Spirit of Chick Corea (Eight Islands Records, 2022)
....Mika Stoltzman, called “High-wire jazz marimbist…an amazing, energetic performer ready for major exposure” (LA Times)
* Kneebody – Live at Le Crescent (Edition, 2022)
* Grand Union Orchestra (Tony Haynes) – Made By Human Hands (RedGold Records, 2022)
* Heroes Are Gang Leaders – LeAutoRoiOgraphy (577 Records, 2022)
* Satoko Fujii & Joe Fonda – Thread of Light (Fundacja Sluchaj!, 2022)
* Payton MacDonald, Billy Martin, Elliott Sharp, Colin Stetson – Void Patrol (Infrequent Seams, 2022)
.....plasat „undeva între muzica ambientală și free jazz”, proiectul din perioada pandemiei a fost creat de percuționistul din trupa Alarm Will Sound care a aranjat și mixat contribuțiile separate ale celorlalți 3 cunoscuți participanți...
* Mark de Clive-Lowe (p-no) – Freedom: Celebrating the Music of Pharoah Sanders -2 CD live- (Soul Bank Music, 2022)
„Cu mult înainte ca hibriditatea jazz-ului să devină un fenomen la nivel mondial, de Clive-Lowe era ocupat să-și conceapă planul” (conform revistei Jazzis)....plan al DJ-ul claviaturist cu origini asiatice de 47 ani care s-a potrivit acum celui din suita...„divină” „The Creator Has a Master Plan” a veteranului tenor-saxofonist american Pharoah Sanders (81)...
*^ Jones Jones (Larry Ochs, Vladimir Tarasov & Mark Dresser) - JUST JUSTICE (ESP-Disk', 2022)
RESTANȚE:
* (Chick) Corea, (Stanley) Clarke & (Lenny) White – Forever -2 CD- (Concord, 2010)
....completare provocată de albumul-noutate Spirit of Chick Corea, dar și de de concertul:
- Stanley Clarke N* 4Ever....de la festivalul JazzX, 3 iulie 2022, Timișoara:
- Stanley Clarke: el-bass....& „puștanii” lui:
- Emilio Modeste: t-sax, ex-Wallace Roney’s Quintet
- Jahari Stampley: p-no, keybs
- Colin Cook: gtr
- Jeremiah Collier: dr & perc
....„In addition, a trumpet player and a trombonist”.....
....concertul cu imperfecțiuni la sunet s-a derulat pe fundalul reîntâlnirii plăcute cu vechi împătimiți într-ale jazzului, frații Mircea și Virgil Ciurdar și Gheorghe Tamaș, fiecare cu preferințele lui bine argumentate...
* Etienne Nillesen, Nicola L. Hein, Eve Risser, Magda Mayas, Marta Warelis – Piano Trialogues (Creative Sources, 2019)
* (Øyvind) Nypan (gtr, Norway) – Stereotomic (Losen Records, 2017)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu