marți, 31 ianuarie 2023

Portret Marc Ducret, noutăți, reeditări, restanțe, completări...


„Bună Victor,

Greu de crezut ce se susține în Wikipedia franceză: Marc Ducret (65 ani) ar fi autodidact și a început la chitară ca profesionist la vârsta de 17 ani! Dacă este adevarat este un geniu la acuratețea interpretării și diversitatea stilurilor (nu numai de jazz) abordate pe albumele sale. Pe lângă virtuozitate tehnică mai excelează și la compoziție, unde se foloseste și de elemente atonale sau chiar de „noise” integrate cu bun simț și inteligență! 
Prin anii '90 l-am cunoscut activând în diferite formații ale saxofonistului Tim Berne ("Caos Totale", "Bloodcount" și "Big Satan"), iar prin 2000+ în "Science Friction", ca mai apoi să reapară în actuala formație "Tim Berne's Snakeoil", în toate aceste încarnări prestând un jazz contemporan sau de avangardă cu improvizații extinse la un nivel foarte înalt.
Pe albumele proprii Marc Ducret își etalează teribila tehnică idiosincratică la chitara solo acustică pe (detail) (din 1997) și electrică pe Un certain malaise (din 1998)...și își dovedește inspirația la dezvoltarea dramaturgiei pieselor dar și a improvizației deopotrivă!
În formula Marc Ducret Trio, împreună cu Eric Echampard la tobe și Bruno Chevillion la bass, se celebrează un jazz modern energizant, plin de tensiune, cu elemente de bebop dar și riffuri ce se pot asocia mai degrabă cu stilul rock/jazz-rock.
Din 2010 Ducret lucrează la propriul proiectul "Tower" ce cuprinde până acum Volumele 1-4, iar "Tower Bridge" poate fi înțeles ca o concluzie la ce s-a prezentat deocamdată, pe acest CD dublu apar piese dar și colaboratorii din cele patru volume publicate până acum!
"Tower, Vol. 1" din 2010, prezintă un jazz de avangardă cu părți improvizate, protagoniștii Kasper Tranberg (tr), Matthias Mahler (tb), Fred Gastard (bass sax) și Peter Bruun (dr) interacționează perfect și creează permanent neliniște și tensiune propulsată mai ales de chitară și tobe. Suflătorii clădesc un "wall of sound" apăsător și agresiv pe fundalul căruia Marc Ducret excelează cu riffuri și improvizații reușite! Se pare că Ducret are o slăbiciune pentru trombon, de la începutul carierei a colaborat cu astfel de instrumentiști, pe CD-ul "Gris" (1990) și "News From The Shed" (1991) a colaborat cu Yves Robert, acum cu Matthias Mahler, iar pe Tower, Vol. 3 chiar cu trei instrumente de acest fel! 
"Tower, Vol. 2" din 2011 (dar înregistrat tot in 2010). Ducret a schimbat formația, aici colaborează cu Tim Berne (sax), Dominique Pifarely (violin) și Tom Rainey (drums), cu ei a mai lucrat pe mai multe albume, deci protagoniștii se cunosc foarte bine! Muzica debutează mai abstract, cu mute efecte la chitară și un discurs la vioară aproape de jazz-rock, uneori cu momente lirice întrerupte de intervențiile contrapunct ale lui Tom Rainey. Piesa "Real Thing #3" este dominată de saxofonul lui Tim Berne cu stilul sau dens, multistratificat și intensiv cunoscut și din colaborările anterioare ale protagoniștilor (de exemplu în formula Bloodcount).
"Tower, Vol. 3" din 2013, prezintă iarăși o formație nouă, de data asta cu trei instrumentiști la trombon, cum aminteam (Fidel Fourneyron, Matthias Mahler și Alexis Persigan) alături de Antonin Rayon la pian si Sylvain Lemetre la vibrafon, xylofon, marimba și percuție! Pe acest CD se prezintă piesele "Real Thing #1 până la #3" în bloc, compozițiile ating în această interpretare zone ale muzicii clasice contemporane, mai ales prin evoluția pianistului Antonin Rayon și intervențiile de percuție ale lui Sylvain Lemetre! În general un „sound” inedit pentru un album Marc Ducret, pasaje experimentale eterice alternează cu explozii dure la pian și percuție în timp ce chitara evoluează mai reținut. Desigur un album foarte interesant prin aceasta abordare stilistică, permanent captivant și imprevizibil prin dezvoltarea neașteptată a pieselor, ceea ce ține ascultătorul mereu în suspans!
"Tower, Vol. 4" (2012) este un album la chitară acustică solo, Marc Durftet a mai evoluat în acest context si pe CD-ul "(detail)" din 1997, atunci locația a fost Villa Medici-Guilini din Brianza (Italia) și unele priese au fost inspirate de acel loc și peisaj deosebit, pe noul CD se prezintă din nou material din ciclul Tower ("Real Thing #1 si #2") întro atmosferă ceva mai relaxată. Evoluția lui Ducret îmi aduce aminte de un alt chitarist francez care prezintă albume la chitară solo, și anume Noël Akchoté (de exemplu "Adult Guitar" si "So Lucky"), ambii acționând virtuos și cu multă inventivitate. Marc Ducret își explorează/revizitează propriile priese dintr-un nou unghi interpretativ și le dă astfel o nouă dimensiune sau o posibilitate de a le percepe.
"Tower-Bridge" din 2014 (înregistrat în 2012) este un dublu CD „live” ce constituie de fapt o concluzie la seria de albume "Tower" (oare ultimul?) în care se reinterpretează materialul cunoscut, de data asta însă cu un format de 12 muzicieni care produc un sound de "big band" maiestuos, dinamic și pătrunzător. Pentru mine reprezintă de fapt vârful acestui ciclu de albume, fiecare piesă în parte dezvăluie noi nuanțe și fațete deosebite! La această sărbatoare participă toți muzicienii implicați și pe albumele anterioare, care acum creează pasaje complexe cu o densitate de evenimente și presiune acustică masivă în care o mare parte a responsabilității o preiau cei doi toboșari Peter Bruun și Tom Rainey, alături de cei șase suflători dezlănțuiți! Marc Ducret este impresionant de versatil și inspirat acoperind un spectru foarte larg de stiluri: avangardă, jazz contemporan, jazz-rock, rock și chiar mental!
Avem aici unul dintre chitariștii cei mai interesanți din Europa (și nu numai), excelând atât în stiluri de interpretare ale instrumentului, dar și la compoziție. Să sperăm că vom mai avea ocazia să auzim multe isprăvi asemănătoare de la acest muzician de excepție!
                                                                                                                           Toate bune, MK”

....„Unii se constâng din motive pe care nu le înțeleg....este un fel de autocenzură....mare păcat că se închid pt. orice altceva, sunt captivi într-un cerc extrem de restrâns de valori”, îmi scria același MK apropo de brandurile acaparatoare ale cercurilor jazzistice românești ECM, ACT Music, Enja, Edition (n-am inclus Verve sau Blue Note, cu jazzuri cam facile în portofoliu pt. un audiofil mai exigent). „E ca și când ai merge la un restaurant...-i-am răspuns...cu min. 15 feluri de mâncare în meniu iar tu comanzi mereu aceleași 3-4”, cu rarisime excepții...Rarisime sunt la alții, nu și la mine pe blog cum o să realizați și azi parcurgând lista de noutăți și reeditări până la finalul postării, chiar dacă are marea parte a setului are efectul agitației într-un cuib de viespii...

„NEWS / NEW ENTRIES”

* Wolfgang HaffnerSilent World (ACT Music, 2023)
* Bill Laurance & Michael LeagueWhere You Wish You Were (ACT Music, 2023)
* Jazz SabbathVol. 2 (Blacklake, 2022)

* Lakecia Benjamin (a-sax) – Phoenix (Whirlwind Recordings, 2023)

* José James – On & On (2023)
Steve Shapiro (vibr) – Plan to Be Spontaneous (Solidtone Recordings, 2022)...„jazz-pop”...
Mike Dillon & Punkadelic – Inflorescence (Royal Potato Family, 2023)....„funk, punk, jazz”...
Nabaté Isles (tr) – En Motion (Ropeadope, 2023)....„jazz, funk, R&B”...
Mysteries of the Revolution ("MOTR") – Longing for the Dawn (Blue Serene Focus, 2022)
....BB Davis (dr, flt, beatvox) & Daniel Biro (keybs) + special guests...

* Ali Shaheed Muhammad & Adrian Younge, Phil Ranelin & Wendell HarrisonJID016 (Jazz Is Dead, 2023)
* Jeong Lim Yang (bass, Korea/USA) feat. Santiago Leibson & Gerald CleaverZodiac Suite: Reassured (Fresh Sound New Talent, 2022)

* Ayizan (Haiti/USA) – Dilijans (AYZ Inc 1984, Reissue Comet Records 2023)
* Vusi Mahlasela, Norman Zulu and Jive Connection (South Africa) – Face to Face (Strut Records, 2023)

* Torben Snekkestad, Søren Kjærgaard, Tomo JacobsonSPIRIT SPIRIT (Gotta Let It Out, 2022)
* Torben Snekkestad, Søren KjærgaardAnother Way of the Heart (Trost, 2022)

* Afonso Pais & Tomás MarquesThe Inner Colours of Boglin's Outline (Clean Feed, 2023)

Don Cherry & Jean Schwarz – Roundtrip (1977) -Live at Théatre Récamier- (Transversales Disques, 2023)
* John ZornNew Masada Quartet, Volume Two (Tzadik, 2023)
* Art Ensemble of ChicagoThe Sixth Decade: From Paris to Paris -Live at Sons d'hiver (Festival) (2020) -2 CD- (RogueArt, 2023)




* Pharoah Sanders with John Hicks, Curtis Lundy, Idris MuhammedAfrica (Timeless Records, 1987)

Ibises – In the Swim (American Dreams Records, 2022)
* Nitai Hershkovits (p-no, Israel) – Lemon the Moon (enja & yellowbird records, 2019)
.....un alt album:


Recuperări din jazzul ex-URSS:

* Gunesh Vocal & Instrumental Ensemble (Turkmenistan/USSR) – Gunesh (S/T) (1980)
* Gunesh Ensemble (Turkmenistan/USSR) – I See Earth... (1984, Soviet Grail 2019)

* Rishad Shafi & Gunesh (Ensemble) – 45° In A Shadow (rec. 1985-1990, rel. Boheme Music 2000)

* Boomerang Ensemble (Kazakhstan/USSR) – Boomerang Ensemble (S/T) (1982, Soviet Grail 2021)
* Boomerang Ensemble (Kazakhstan/USSR) – Ornament (1985, Soviet Grail 2021)

Restanțe via Wayside Music:
^ Ian Carr's Nucleus - Exit 1971 -live- (678 Records, 2020)
Fred Frith & Susana Santos Silva – Laying Demons to Rest (RogueArt, 2023)

Alte completări
....audio & video la cehii Modry Efekt al chitaristului Radim Hladik:

* M. Efekt (Czechoslovakia) – 33 (1981)
@ Radim Hladik Blue Effect - Live & Life: The Matadors 1966-2008 -2 X DVD- 2008

* Detail PlusWay It Goes / Dance of the Soul -LP- (Impetus Records, 1988)
* Detail, Detail PlusNess -2 LP- (Impetus Records, 1986)
* Frode Gjerstad, Kent Carter, John Stevens, DetailDetail-90 (rec. 1990, rel. NoBusiness Records, 2021)

* Projeto B (Brazil) - Isso (Panela, 2016)

* Projeto B (Brazil) - Live in Seattle (rec. 2012, rel. Aqui e Agora 2020)



....completări și la Discus Music (Records) a lui Martin Archer, plăcut surprins și provocat de recomandarea albumului Meson: Obscurer Subjectivity făcută de Daniel Ionescu, administratorul VINYLMANIA de pe Facebook:

- Martin Archer – Electronic Music from Illusion Suite (2022)
- Martin Archer, John Jasnoch, Sarah Farmer, Lee Boyd Allatson – Wasp Honey (2022)
- Day Evans Dale Ensemble – Green Money (2022)
- frostlake – The Weight of Clouds (2021)
- James Mainwaring – Mycorrhiza (2021)
- Martin Pyne – Spirits of Absent Dancers: Music for Solo Vibraphone and Percussion (2020)
- Orchestra Entropy – Rituals (2019)
- Victoria Bourne & Walt Shaw – Songs from a Cloud Chamber (2021)

.....toate fiind integral ascultabile/cumpărabile pe bandcamp...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu