duminică, 23 februarie 2014

"I'm Ukrainian"...cu ajutor de la Guido Erfen


Din greu încercata Ucraină provin două compilații care stau mărturie înaltului nivel muzical atins acolo, prima dintre ele devenind chiar un document fascinant din perioada colapsului Uniunii Sovietice:

V.A.: "Novaya Scena - Underground from Ukraine!" (What's So Funny About, 1993)
Este o compilație cu o istorie aventuroasă, incluzând 14 dintre cele mai interesante trupe din Kiev și Harkov, cu 21 piese înregistrate între 1986-1992. ”Noua scenă” era desigur o ilegalitate culturală sub dictatura comunistă a Moscovei și a fost inițiată de Sergey Myasoyedov și Sasha Panchenko din Harkov, la origine din intenția de a conecta avangarda academică cu rockul ”underground” (care alături de ”subteran” căpăta automat în orice țară din blocul comunist și sensul de ”subversiv”). Așa s-a ajuns la o muzică ce acoperă genuri de la punk, no wave și folk până la avangardă, textele și titlurile având de multe ori conotații la fel de rebele...CD-ul avea să fie un proiect al lui Guido Erfen, unul dintre băieții din Köln exponenți ai mișcării timpurii din anii '80 D.I.Y. (Do It Yourself) denumită ”Home-Taper-Movement”: micul grup de la So Healty Music (SHM) (cassette-only label) era obișnuit din liceu cu înregistrări și vânzări de albume pe casete audio în tiraj mic, sub eticheta grupului Meadow Meal -denumit astfel după o piesă a legendarului grup krautrock Faust- și al cărui stil mulți ani mai târziu avea să fie denumit de critici "Minimal Wave" și reeditat pe neoficialele ”bootlegs”.Guido avea să devină și D.J., ulterior și muzician (basist improvizator & chitarist*), promotor și organizator de concerte...dar în postura de artist vizual -pictor și graphic-designer- îl întâlnim ca student străin în Ucraina la Harkov, în jurul anului 1990, luând contact cu trupele interesante de acolo...acest polivalent Guido este cel care a dus benzile în Germania și astfel avea să fie posibilă editarea CDului la casa What's So Funny AboutIată cum compilația de ”Various Artists” ucranieni ne dă posibilitatea să-l cunoaștem pe artistul german despre a cărui carieră puteți citi mai jos, inclusiv recomandările celor 2 albume de la finalul postării.  

http://livingarchive.doncampau.com/early_experiences/guido-erfen
https://www.facebook.com/pages/Guido-Erfen/549649411748277?sk=info



01. Ivanov Down - Outch Putch

02. Sahar Belaya Smert - In the Ice Madleen
03. Thsitshka Dritshka - King of Bloody Flies
04. Tovarish - Blues
05. Tsherepahi - Yalta
06. Kazma Kazma - Wilghelm Ballada
07. Rabbota Ho - Discovery in Dunes
08. Gnida - I'll Cut the Oak
09. Elza - The Traveller
10. Igra - No. 13
11. Collyegsky Assessor - Ivan Sheikh
12. Shake Hi-Fi - I Like To Touch
13. Sahar Belaya Smert - Definitely That Ketsal
14. Ivanov Down - Piepsa
15. Foa Hoka - Cannabis Getting Green
16. Kazma Kazma - Shuka the Pike
17. Shake Hi-Fi - Karlike I  Want To Be A Little
18. Tshujoy - Grass
19. Tsherepahi - Don't Trust, Don't Wait
20. Elza - Love in the Bathroom
21. Tshitshka Dritshka - Heits Haratun Hautun Bol (bonus track)

V.A.: ”Below The Radar Special Edition- Zikro- Advanced Music From Ukraine” (2013)

Antologie de muzică nouă electronică și experimentală din Ucraina, compilată pentru revista britanică The Wire de Andrey Kiritchenko, fondator al casei de discuri Nexsound din Kiev.
Face parte dintro serie numerotată -plus 3 ediții speciale- de compilații digitale lansată în septembrie 2009 și oferită trimestrial abonaților revistei. Arhiva completă cu peste 15 volume ale compilației este oferită integral oricărui nou abonat.
Featuring: Alla Zagaykevych, Andrey Kiritchenko, Edward Sol, Heinali, Trianov Maxim, Alexey Konopelko, Dmytro Nikolaienko, Riasni Drova Consort, Ujif_notfound, V4W.ENKO, WBBB și Yuri Lugovskoy.




* Recomandări Guido Erfen/ So Healthy Music:

Das Hertz (Guido Erfen) - Eletric Gentry -2 CD- (2006)
Guido Erfen - Primitive German Guitar (private demo) (2013)
Colektro - Electric Kitchen Tapes (So Healthy Music, 2004)..."Electronic, Drum' n' Bass"
Schaeng Pfui & Maetes B. (Ajujatronik) - Kraut für Alle ("Kraut for Everyone") -demokassette- (SHM, 1995)
GeeNerve - Suspense Dance Delights (SHM, 2004)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu