luni, 28 decembrie 2015

Retrospectivă de decembrie 2015 (I)


* Nicole Mitchell, Tomeka Reid, Mike Reed - Artifacts (482 Music, 2015)
* Tomeka Reid (cello) Quartet - S/T (Thirsty Ear, 2015)
.....Fără a avea atractivitatea eclatantă a Esperanzei Spalding, cello-ista Tomeka o poate totuși concura prin jazzul mai elaborat, mai ales de pe debutul sub nume propriu a quartetului ei în care o are alături pe deja consacrata chitaristă Mary Halvorson. ”A name to watch”....
* Jeff Coffin with The Caleb Chapman's Crescent Superband - The Inside of the Outside (Ear Up, 2015)
.....Special Guests: Randy Brecker, Branford Marsalis, Roy ‘Futureman’ Wooten, Victor Wooten, Trombone Shorty, etc
 .....Jeff Coffin (alto/tenor/baritone sax, flute) împreună cu un masiv grup americano-cubanez plus invitații ”speciali” unul mai celebru ca celălalt, a realizat un album din ale cărui încasări să fie ajutați studenții de la Conservatorul de muzică din Havana. Tipul acela de jazz dinamic afro-cubanez, ”politic corect” fără mari complicații și în general cu șanse la premii Grammy.* Rayford Griffin (dr) - Reflections of Brownie (RazorEdge, 2015)...'s nephew tribute
....Nepotul trompetistului baladist legendar Clifford Brown, dispărut la doar 25 ani și pionier în stilul ”cool”, aduce un tribut adaptat contemporan alături și de alți descendenți -Clifford Brown Jr. & Clifford Brown III-, plus somități ca Roy Hargrove (tr.), Everette Harp (sax), Brian Bromberg (bass), Rick Braun și Nicholas Payton (tr.), Phillipe Saisse (gtr), regretatul pianist George Duke, etc.

* Gerry Gibbs Thrasher Dream Trio – Live in Studio (Systems Two, 2015)
....Kenny Barron: p-no; Ron Carter: ac bass; Gerry Gibbs: dr; Roy Hargrove: tr, flg (5, 7, 11, 16); Cassandra Wilson: voc (3, 7, 13)
....Alt baterist în ascensiune, conducând aici un trio cu-adevărat ”de vis” incluzând pe 2 dintre idolii săi, plus invitați nu-mai-puțin celebri: același trompetist Roy Hargrove (prezent și pe anteriorul album de care aminteam) și vocalista ”contralto no.1” din lume, Cassandra Wilson.* Klaus Paier & Asja Valcic - Timeless Suite (ACT Music, 2015)
....Klaus Paier / accordion, bandoneon/ Asja Valcic / cello
....Insolitul duo acordeon-violoncel recidivează cu acest album la fel de eclectic precum precedentul și după a cărui audiție se rămâne la fel de greu de răspuns la întrebarea-cheie în care rezidă toată savoarea acestei muzici: ”acesta este jazz, clasic (jazz ”cameral”) sau muzică ”world”?

* Duane Eubanks Quintet - Things of That Particular Nature (Sunnyside, 2015)
....Duane Eubanks: tr, flg/ Abraham Burton: sax/ Marc Cary: p-no/ Dezron Douglas: bass/ Steve Nelson: vib/ Eric McPherson: dr.
.....E rândul mezinului Duane -”Son #3”- să-i urmeze pe frații lui mai mari deja consacrați, trombonistul Robin și chitaristul Kevin, revenind în postura de lider după mai bine de 10 ani timp în care ca ”sideman” a acumulat experiență în formule conduse de jazzmen-i majori ca Dave Holland, Mulgrew Miller și Jeff Williams, plus contribuții la trompetă ”în familie”, de ex. pe ultima realizare ”The Messenger” a lui Kevin, ex-”Tonight Show” bandleader.

* Blue Buddha (Louie Belogenis/t-sax with Dave Douglas, Bill Laswell & Tyshawn Sorey) - Blue Buddha [Tzadik, 2015]........."spiritual sacred free improv jazz"
* Saagara (Waclaw Zimpel/clarinets) - Saagara (Multikulti, 2015)
* Bill Wells & Friends - Nursery Rhymes -LP- (Karaoke Kalk/Germany, 2015)
....with Karen Mantler, Yo La Tengo, Isobel Campbell, Amy Allison, Annette Peacock, Aby Vulliamy, Satomi Matsuzaki, Norman Blake, etc
....iată 3 interesante descoperiri din luna decembrie, nu îndeajuns asimilate pentru că sunt genul de muzici ce invită la reascultări repetate și pe care le-aș numi generic ”exotice”: primul autointitulat ”Blue Buddha” al unui tenor-saxofonist incluzând emblematica temă de deschidere ”Purification”...al 2-lea înregistrat la New Delhi ca proiect al clarinetistului polonez Zimpel de jazz european și muzică carnatică indiană.... iar al 3-lea al unui pianist care ”împinge” bine jazzul său înspre zona pop-rockului alternativ mai ales prin cele câteva trupe și vocaliste invitate.

* JD Allen (t-sax) - Graffiti (SaVant, 2015)
* Tom Tallitsch (t-sax) - All Together Now (Posi-Tone, 2015)
...apropos de tenor-taxofoniști în vogă gen Louie Belogenis, iată încă 2 exemple în care primul trio trimite cu gândul la John Coltrane și Sony Rollins iar al 2-a dominat de hard bop, la Wayne Shorter și Joe Henderson. De remarcat pe tot albumul pianistul lui Talish -Brian Charette- care a cântat pe câteva vechi albume ale lui Frank Zappa...și punctual, versiunea ”jazzy” cu un ”slower tempo” a sextetului la tradiționalul “The Night They Drove Old Dixie Down”.

* Manu Katché - Touchstone For Manu -compilation- (ECM, 2014)
* Sokratis Sinopoulos Quartet - Eight Winds (ECM, 2015)
.....Nimic de comentat la compilația de pe cele 3 albume cunoscute ale lui Katché. În schimb, deși sunt aproape sigur că s-a scris sau se va mai scrie în românește despre proiectul grecului, nu am cum să nu remarc regalul de 10 piese și 2 variațiuni ale acestui atenian specialist al vechii lire tradiționale, moment anticipat de anterioare materiale tot la ECM pe care se aude lira sa, albumele Eleni-ei Karaindrou și Charles Lloyd/Maria Farantouri ”Athens Concert”.Va urma....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu