„Un concert pentru cei mai mulți dintre oameni" ar fi în traducere titlul acestui minunat album înregistrat „live” în catedrala Nidaros din Trondheim în ultima zi de iulie 2014 în cadrul ediției jubiliare cu nr. 50 a festivalului „St. Olav”, fondatorul orașului: olavsfestdagene.no.
Corul de cameră Aurum și cuplul Sheriffs of Nothingness (a.k.a. Kari Rønnekleiv & Ole Henrik Moe) s-au adăugat echipei formată din Motorpsycho, grupul-fanion norvegian de „metal psychedelic indie, space & prog-rock” -vechi de peste 20 ani și cu peste 25 albume la activ- și Ståle Storløkken, claviaturistul din Supersilent și Elephant9, pe un album care urma conceptualului dublu set de studio Motorpsycho & Ståle Storløkken: „The Death Defying Unicorn” -subintitulat „A Fanciful and Fairly Far-Out Musical Fable”- (Stickman Records, 2012), atunci cu contribuția Trondheim Jazz Orchestra și a altor invitați din „crema” jazzului scandinav. Și care album, „cu pletora sa de contraste” -cum remarca John Kelman pe „allaboutjazz.com”- ridicase sus de tot nivelul muzical și implicit pe cel al așteptărilor ulterioare.
În aceste circumstanțe, noul set CD + DVD cu muzica și textele (pentru prima dată cântate în norvegiană!) basistului Bent Sæther, chitaristului Hans Magnus Ryan și organistului Storløkken...și pe care întâlnim titluri ca „Imens...” și „Grandiosa”, nu numai că se ridică la aceleași înalte standarde, dar oferă mult mai mult decât o audiție, se poate spune fără exagerare, chiar o adevărată experiență spirituală!. Partea corală mixtă cu câte 6 voci alto, bași, soprano și tenori amintește de francezii Magma a lui Christian Vander, solourile la orgă de Keith Emerson sau de pionierii moog synthesizer-ului, americanul Patrick Gleeson sau brazilianul Walter/Wendy Carlos...în general de unele momente de pe Pink Floyd-ianul „Saucerful of Secrets” sau prin atmosferă de monumentalele „Carmina Burana” (Carl Orff) sau „Jesus Christ Superstar” (Andrew Lloyd-Webber). Fără însă a imita nimic, doar cu motive întro tradiție apropiată de clasicii J.S. Bach și Igor Stravinsky, lucrarea își câștigă identitate proprie prin coerență, alternanță ritmică, intensitate dramatică și printro graduală înălțare spirituală care culminează cu majestuosul final. Efort în care parcă a pus tot ce avea mai bun o echipă mixtă eclectică stilistic, un arsenal instrumental vast și un staff tehnic nu mai puțin numeros.
E un album care-ți lasă după ascultare regretul că nu cunoști limba norvegiană și pe care la final de an n-o să știm unde să-l punem printre preferate, la jazz-rock sau la prog-rock? (dilemă și pentru fanii tradiționali Motorpsycho, trupă orientată de regulă spre un „heavy metal” mult mai pregnant).
Cum granița celor 2 mari domenii muzicale „Fusion” și „Prog” în unele cazuri e tot mai greu de detectat, răspunsul ar fi simplu: albumul merită inclus la ambele, în plus și la categoria „opere rock simfonice”...sau, dacă ignorăm subiectivismul încadrărilor, îl punem pur-și-simplu în categoria „eclecticelor” sau la „surprizele anului”!
Întreg setul albumului sub sigla Rune Grammofon în Norvegia, respectiv Stickman Records în Germania, este etalat atractiv și tentant ca produs: 2 LPurile în ediție limitată numerotate, CDul cu booklet-ul de 24 pagini cu fotografii și lucrări grafice și cu textele bilingve (în norvegiană & engleză, respectiv norvegiană & germană), 2 X DVDurile cu filmul documentar (DVD 1) și concertul propriu-zis (DVD 2):
Cam despre asta este vorba întro postare cum n-am mai avut demult, în care un singur titlu contează. Anteriorul album pomenit, „The Death Defying Unicorn”, cu toată valoarea sa, nu e necesar a fi cunoscut pentru a percepe și savura în toată splendoarea lui acest „Concert pentru cei mai mulți dintre oameni", un REGAL și UNICAT din categoria „commisioned works” cum mai mult ca sigur s-a și dorit! (și cu-atât mai puțin în acest context contează Motorpsycho: „The Motorpnakotic Fragments” (2014) și Motorpsycho: „Heavy Metal Fruit” (2010) pe care le-am consultat totuși strict statistic și cam superficial doar pentru a mai reîmprospăta sound-ul trupei ce nu-mi era foarte proaspăt în memorie).
N-am găsit postat pe YouTube, din păcate, vreun extras din acest concert pentru a vi-l pune aici....
http://www.discogs.com/Motorpsycho-And-St%C3%A5le-Storl%C3%B8kken-Featuring-Kammerkoret-Aurum-And-Sheriffs-Of-Nothingness-En-Konser/release/6902160
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu