marți, 29 decembrie 2015

Retrospectivă de decembrie 2015 (II)


* (Joachim) Badenhorst (&) (Dan) Peck - The Salt of Deformation (Klein-05, 2015)
* Tony Malaby's Tubacello (feat. Dan Peck, Christopher Hoffman & John Hollenbeck) - Scorpion Eater (Clean Feed, 2014)
....Tuba atât de rar auzită în jazz e în prim plan aici pe cele 2 albume cu un jazz din ce în ce mai elevat, subtil și avangardist, pe primul dintre ele partenerul principal al americanului Dan Peck fiind un saxofonist și bas clarinetist belgian de 34 ani. Atenție, până acolo s-a ajuns pe meleaguri mai avansate din jazz până la a exista și o casă de discuri specializată pentru acest instrument, numită Tubapede Records (la care a debutat solo Dan Peck)!

* Ingrid Laubrock (t & a-saxes) -  Ubatuba (Firehouse 12 Records, 2015)
...adaug acestui areal acustic select și albumul saxofonistei, inclusiv datorită titlului care trădează prezența aceluiași instrument, respectiv a tânărului și promițătorului tubist.* Espen Berg (Norway) - Noctilucent (solo piano) (Atterklang, 2012)
* Espen Eriksen Trio - Never Ending January (Rune Grammofon, 2015)..."à la Tord Gustavsen and Esbjörn Svensson".....with Lars Tormod Jenset: bass, Andreas Bye: drums
....Cedez plăcerea analizelor oricât de vagi a acestor 2 albume a celor 2 Espeni grupului prietenilor de la Gărâna, focalizați pe noul jazz scandinav, mai ales norvegian...și cărora le sunt dator pe de altă parte cu mulțumiri speciale pentru "chitarra elettrica acustica spettacolari" a italianului Walter Beltrami preferat de ei la final de an 2015 și pe care eu l-am descoperit abia acum. La cel de-al 2-lea am citat totuși un mic insert măgulitor prin cele 2 nume asociate într-un ”review” la albumul lui Eriksen. 

* Radu Malfatti (tb) - One Man and a Fly (Cathnor Recordings, 2015)...."Trombone solo" 
* Satoko Fujii Orchestra Berlin - Ichigo Ichie (Libra, 2015)
* Nat Birchall (t-sax) - Invocations (Jazzman, 2015)
....Deloc ușor de asimilat aceste 3 albume de la 3 case diferite necesitând atenție și concentrare pentru că sunt muzici plasate tot în sfera jazzului modern creativ ce împletește improvizația liberă cu moștenirea ”free” și cu rigoarea genului clasic contemporan. Pe Nat Birchall l-aș fi putut la fel de bine alipi celorlalți 3 tenor-saxofoniști amintiți mai sus.
* New York Gypsy All-Stars (Ismail Lumanovski/clar) - Dromomania (2015)..."Balkanalia, Turkish Roots, and Gypsy Soul with Funky Refinement"
* Dee Dee Bridgewater, Irvin Mayfield & The New Orleans Jazz Orchestra - Dee Dee's Feathers (OKeh, 2015)
* Miho Hazama (and m_unit) - Time River (Sunnyside, 2015)
....Tripletă de albume prin care am revenit la un jazz mai ”light”, chiar ritmic colorat și mai mult sau mai puțin adânc ancorat în tradiții. Primului lesne de intuit muzical din însuși numele trupei i-am atașat o înșiruire de stiluri dintro cronică iar la cel de-al 3-lea e de remarcat tânăra și promițătoarea pianistă japoneză în fruntea unui grup cu mulți angajați ai casei Sunnyside unii colaborând și cu Lucian Ban.

...Pentru a încheia această postare cu zona extinsă ”fusion” în care aș încadra următoarele, prea puțin decelate deocamdată, deci posibil la unele cu reveniri ulterioare mai în detaliu:
* Ligro (Agam Hamzah, gtr/Indonezia) - Dictionary 3 (MoonJune, 2015)
* Adam Rudolph Go: Organic Guitar Orchestra - Turning Towards the Light (Cuneiform, 2015)
* Michael Gibbs & The NDR Big Band - Play A Bill Frisell Set List (Cuneiform, 2015)
* Sons Of Kemet (Shabaka Hutchings) - Lest We Forget What We Came Here to Do (Naim Jazz, 2015)
* Animation (Bob Belden's) - Machine Language (RareNoise, 2015)....with Bill Laswell: bass, Kurt Elling: narrator
* Throttle Elevator Music – Jagged Rocks (Wide Hive, 2015)....Kamasi Washington: t-sax, Matt Montgomery: gtr/bass/p-no, Gregory Howe: prod, arr, etc & Mike Hughes: dr


....iar la final, ”dăm Cezarului ce-i al Cezarului” printro recuperare a unui vechi concert:
* Miles Davis - Sun Palace, Fukuoka, Japan October '81 (2015)...."FM recording (?)"
....with Bill Evans: t-sax & flt, Al Foster: dr, Marcus Miller: bass, Mike Stern: gtr, Mino Cinelu: percP.S.:
Sus-numitul Walter Beltrami, pentru cel puțin ultimele 3 albume chitaristice sub nume propriu, pentru colaborarea cu pianistul Kekko Fornarelli și mai-mult-ca-sigur pentru albumul Panic Trio anunțat să apară în primele luni ale lui 2016 -cu un insert dintro repetiție deja postată audio & video pe site-ul personal- merită o tratare/postare separată.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu