marți, 22 septembrie 2020

„Selecție naturală”...„de la om la OM”: Helge Lien Trio, Rymden, Tim Garland, Dan Weiss Starebaby, I.P.A., The Spike Orchestra, „Wayside” jazz...


                                                                                                                      #KingButch

* Cindy Blackman SantanaGive the Drummer Some (Copperline, 2020) 

....cu Carlos Santana (în 8 piese), John McLaughlin (în 2), Kirk Hammett / Metallica (1), Vernon Reid (3)....album produs de Narada Michael Walden, Cindy Blackman Santana & Carlos Santana.

* Butcher Brown#KingButch (Jellowstone / Concord, 2020)....„funk, jazz”

* Michel Benita (bass) – Looking At Sounds (ECM, 2020)

* Dominik Wania (p-no, Poland) – Lonely Shadows (ECM, 2020)

Helge Lien Trio – 10 -2 CD- {Ozella Music, 2019} 

 -Helge Lien Trio - Nipa Revisited:  

https://www.youtube.com/watch?v=65t2IZjIQqQ

Gunnar Halle (tr, Norway) – Halle's Planet (Ozella Music, 2019)

Rymden (Norway) – Space Sailors (Jazzland Recordings, 2020)  

 -My Life In A Mirror:     

https://www.youtube.com/watch?v=cZd6LuRqwSM

.....sub așteptările mele albumele Cindy Blackman Santana -compozițional cam comercial, nu și d.p.d.v. al titularei Cindy ca vocalistă, cu certe calități!- și Butcher Brown (cvintet din Virginia), dar cu o copertă totuși frumoasă. Conform așteptărilor, M. Benita, D. Wania și G. Halle...și peste ceea ce prevedeam mi se par la prima audiție  albumele H. Lien Trio și Rymden. Fiind vorba de artiști cu oarecare expunere la noi, sunt curios dacă, cine și mai ales ce va scrie despre măcar unele dintre cele 6 discuri de mai sus, pentru că de pe la elvețienii OM încolo, șansele-s infime...  

Mulțumiri lui Sorin Voichiță / Canada pentru Marinarii spațiali cu Rymden!

  
Tim Garland (sax) – ReFocus (Edition, 2020)....reluarea cu orchestră camerală cu coarde in integrum a albumului Focus al lui Stan Getz din 1961, „ca exercițiu în spirit de expresie a trecutului în prezent, pentru viitor”. „Nu am dorit doar să aduc un omagiu spiritului de pe Focus pe acest album, ci și elementelor experimentale de la începutul anilor 1960 care s-au auzit în jazz, în muzica de film și în arealul genului clasic - alimentate de romantism și psihedelia în plină expansiune a noului deceniu care începea.”    

 -Jezeppi:            

https://www.youtube.com/watch?v=YMJaUDiM9jU

OM (U. Leimgruber, C. Doran, B. Burri, F. Studer) (Swiss) – It's About Time (Intakt, 2020)

 ...Totul se află aici pe E vorba despre timp: energia, puterea, radicalitatea, libertatea, forma...livrate cu pasiunea, priceperea și experiența carierelor întregi a celor patru muzicieni, „ElectroAcoustiCore” fiind ceea ce trupa numește generic sunetul lor”...al grupului cu hiatusuri mari în carieră și care se reinventează acum după ce în intervalul 1972-1982 atinsese un statut de cult prin fuziunea într-un proces spontan a fascinației rockului electrificat a lui Jimi Hendrix, jazzul lui John Coltrane și improvizația liberă.


 - Urs Leimgruber: Soprano and Tenor Saxophone
 - Christy Doran: Electric Guitar, Devices
 - Bobby Burri: Double Bass, Devices
 - Fredy Studer: Drums, Percussion, Bowed Metal

1. Like a Lake (dedicated to Marianne B.) (Studer) 8:26
2. Perpetual-Motion Food (Burri) 6:43
3. Nowhere (Leimgruber) 6:54
4. It's about Time (Doran) 11:44
5. On a Bare Branch (Leimgruber) 4:41
6. Covid-19 Blues (Burri) 4:05
7. Fragments (Doran) 6:15
8. String Holder (Leimgruber/Doran/Burri/Studer) 9:38

Dan Weiss Starebaby – Natural Selection (Pi Recordings, 2020)....„heavy metal, jazz”

.....„Personnel: Dan Weiss (drums, tabla, piano), Matt Mitchell (piano, Prophet-6), Craig Taborn (piano, Fender Rhodes, synthesizers), Ben Monder (guitars), Trevor Dunn (electric bass)
....este cazul tipic urmând unui debut de succes: pe următorul album trupa se va numi aidoma. Selecția naturală continuă după 2 ani cu compoziții mai complexe și cu mai multă imaginație muzicală, texturală și dinamică, anteriorul album considerat mai „visceral” și care s-a aflat pe multe liste la „Albumul anului” 2018, respectiv Starebaby (Pi Recordings, 2018)...., care a fost cel puțin semnalat dacă nu chiar succint comentat/descris de mine aici pe blog și realizat cu aceeași echipă dar cu o instrumentație sensibil diferită: „Dan Weiss: dr, comp, Ben Monder: gtrs, Trevor Dunn (Mr. Bungle, Melvins, Secret Chiefs 3): el-bass, Craig Taborn: keybs, p-no, Matt Mitchell: keybs, p-no”...
....ambele albume, „înrudite” și prin coperți cum se observă, fiind inspirate de reluarea din 2017 a serialului TV original și captivant „Twin Peaks” a lui David Lynch.
 -Dan Weiss Starebaby - "The Great Frusconi" @ musig im pflegidach, Muri:I.P.A. (Scandinavia) – Bashing Mushrooms (Cuneiform, 2020)    

....al 5-lea album cu 5-tetul -inițial 4-tet- bazat pe muzica clasicilor Don Cherry și Albert Ayler, format prin 2008 și apoi extins apoi și numeric și compozițional, incluzând membri activi și în grupurile Atomic, Motif, Ensemble Denada, Angles 9, Trondheim Jazz Orchestra, The Thing, etc...:  

„- Atle Nymo- Saxophone  /  Magnus Broo- Trumpet / Mattias Ståhl – Vibrafone /  Ingebrigt Håker Flaten- Bass / Håkon Mjåset Johansen- Drums”.  

 -I.P.A. - Sir William:     

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=J3oZjE8N76o&feature=emb_logo


Suport: 
 - I.P.A.(IPA) - Lorena (Bolage, 2009)
 - I.P.A.(IPA) - Bubble (Moserobie, 2013)

The Spike Orchestra (Sam Eastmond) – Splintered Stories (Tzadik, 2020)
....„avant-garde jazz, Big Band, free improvisation”
...„album dedicat memoriei lui Harold Rose z"l”, fondatorul Bisericii comunitare din zona ținutului Pymatuning de Sud (cu lac și rezervație naturală), decedat pe 13 martie 2020 la 93 ani...
„Muzica de pe acest disc este derivată din puterea și magia cuvintelor. Cuvinte care au format povești. Povești care s-au despărțit și s-au fragmentat. Momente de rezonanță și disonanță. Fragmente și șuvițe forjate în sunet în creuzetul posibilităților nesfârșite. Nu fac nicio încercare de a construi structuri narative liniare care călătoresc de la început până la sfârșit. Nu există începuturi și finaluri. Trecem doar prin timp și poveștile trec prin noi. Există doar momente de conectare și trăirea acelor momente. Blițuri incandescente de Iubire, Energie și Catharsis....Mulțumiri speciale prietenului și inspiratorului meu John Zorn, fără ale cărui dragoste, încredere, credință și înțelepciune infinită, n-aș mai fi fost același. Iubire eternă, respect și recunoștință. (Sam Eastmond). Iată în stilul discogs.com componența și contribuțiile:
    „Conductor, Composed By, Arranged By, Producer, Cover, Photography By – Sam Eastmond
      Double Bass – Otto Willberg
      Drums – Will Glaser
      Guitar – Moss Freed
      Piano – Olly Chalk
      Alto Saxophone, Clarinet – Mike Wilkins
      Baritone Saxophone, Bass Clarinet – Gemma Moore
      Tenor Saxophone, Flute – Damon Oliver
      Tenor Saxophone, Soprano Saxophone – Josephine Davies
      Trombone – Harry Brown, Tim Smart
      Trumpet, Flugelhorn – George Hogg, Noel Langley, Yazz Ahmed
      Tuba, Sousaphone – Jeff Miller”


https://mailchi.mp/waysidemusic/wayside-music-new-in-stock-september-15-2020

....e vorba de fracțiunea jazzistică consistentă în rarități valoroase, o noutate și câteva reeditări selectate din ultimului stoc al catalogului:

 - Don Cherry - Blue Lake -live- (rec. 1971, rel. 2 LP BYG Records, 1974)
.....Don Cherry: p-no, tr, trad. flt & voc; Johnny Dyani: d-bass & Okay Temiz: dr, doumbek, darbuka & perc...  
 - Heikki Sarmanto (p-no, Finland) - Moonflower (Porter Records, 2007)
 - Heikki Sarmanto Serious Music Ensemble - A Boston Date (rec. 1970, rel. Porter Records, 2008)
....with Juhani Aaltonen (sax), Craig Herdon (dr), Lance Gunderson (gtr) & George Mraz (bass)...
 - Henry Grimes (bass, vln & voc) & Rashied Ali (dr) - Going to the Ritual -live- (Porter Records, 2007)
 - John Zorn, Jesse Harris - Songs for Petra (Tzadik, 2020)
....Jesse Harris: ac. gtr, keybs, backing voc, lyrics; Jorge Roeder: bass; Kenny Wollesen: dr & perc; Julian Lage: gtr & Petra Haden: voc...
 - Natural Food (Mait Edey: p-no & wurlitzer) - Natural Food (LP Seeds 1972, CD Porter 2007)....„funky, soulful and bluesy jazz record”
 - Peter Kowald Quintet - S/T -live in Berlin, 1972- (FMP, 1973)
.....Peter Kowald: bass, tuba, alphorn, Paul Rutherford: trombone, Günter Christmann: trombone
Peter van de Locht: alto saxophone, Paul Lovens: drums...
 - Phil Wachsmann (violin, electronics) - Writing In Water {Bead Records, 1985)
 - Sun Ra & His Solar-Myth Arkestra - The Solar-Myth Approach, vol. 1&2  -2 CD- (Cosmic Myth Records, 2020)

LATEST NEWS:
 
* Ivo Perelman & Arcado String TrioDeep Resonance (FSRecords, 2020)
.....I.P. (tenor sax) & The Arcado String Trio: Mark Feldman (violin), William H. Roberts (cello) & Mark Dresser (bass). Albumul cu 4 teme numerotate „Resonance 1-4” este prima înregistrare a trioului după circa 25 ani (!) și a apărut la casa poloneză Fundacja Słuchaj.


Mildlife (Australia) – Automatic (Inertia Music, 2020)...."funk, jazz, rock"
....este mult mai atractiv funk-ul acestui tânăr 4-tet din Melbourne aflat la al 2-lea album, decât cel al americanilor Butcher Brown din startul postării, deși muzica rămâne accesibilă, chiar pe alocuri dansantă. Evidențiind asemănările și deosebirile față de debutul Phase din 2018, o cronică a discului detectând influențe de la Can sau Jan Hammer Group, descrie astfel tema-titlu „centrală” de pe un album cu 6 compoziții având o medie de 6-7 minute: „Automatic” sună de ca și cum Kraftwerk și Herbie Hancock ar fi fost blocați în carantină în magazinul de instrumente Trumansburg al lui Bob Moog” (inventatotul primului sintetizator).
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu