miercuri, 1 aprilie 2015

Despre remarcatele lunii martie: ”Entitatea țesută”, ”Darkwave”, ”Vocea poporului”, ”Legendarele puncte roz”, etc

* Woven Entity: ”Woven Entity” (Babel Label/London, 2014)...Quartet britanic original format în 2010 din Lascelle Gordon (percussion & electronics), Patrick Dawes (percussion), Paul May (drums) și Peter Marsh (bass), ajutați de 3 invitați pe noul set improvizat de ”spiritual afro jazz, dub, post punk, lo-fi electronics & ethno/world”...un mix excentric percusiv cu rădăcinile la inovatorii pionieri americani din branșa A.A.C.M.(Association for the Advancement of Creative Musicians), respectiv The Art Ensemble of Chicago și Sun Ra (Arkestra)...sau în krautrock-ul germanilor Can.




* DRKWAV (abreviere de la “Darkwave”): ”The Purge” (Royal Potato Family, 2015)...Experții ne asigură cu argumente solide că e vorba aici în muzica noului trio 
Skerik, John Medeski & Adam Deitch cu saxofon, orgă Hammond B3 și tobe & percuții de un stil ”dark ambiental cinematic”, și ”psychedelic trance” potrivit unui eventual viitor thriller S.F....Altceva așadar decât ce știam de la trupele de unde proveneau principalii componenți: Garage a Trois (grupul saxofonistului Sherik) și respectiv din trioul, Medeski, Martin & Wood (ocazional cuartet când li se alătură și chitaristul John Scofield).




Vox Populi!: ”Imaginary Myscitisms & Alternative Watermelons” -2 CD + 1 EP Compilation- (2015)...
V.P. a fost un foarte interesant grup francez al anilor 80 fondat de Axel Kyrou (synth, organ, flaut) și despre care se spune că, atingând stilurile ”cold wave” și minimalism și-au ceat o nișă singulară fiind la originea etichetei ”etno-industrial”, nu doar pentru Franța. Combinația lui Axel cu basistul chitarist Francis Man și cu perechea frate-soră iraniană Mitra (vocal în limba persană) și Arash (percuții, zither) a fost nucleul creativ de bază care a ”împins” -componistic și interpretativ- muzica eliberată de orice constrângeri și fără reguli prestabilite sau presiune spre experimente stranii înglobând și electronică, muzică concretă, funk și rock experimental, cu spiritualitate, halo meditativ, fluență și armonie suspecte pentru o combinație de instrumente din familii atât de opozite, respectiv acustice (voce, percuție) și electronice (synthesizers, rhythm box, loops). Peste 2 ore de înregistrări disparate efectuate în propriul studio al trupei din Paris în intervalul 1983-1988, majoritatea ”first take” (din prima încercare), unele reluate și unele acum lansate în premieră. Se pot face analogii de stil și ”sound” la ”Vocea Poporului” cu muzica numită ”arhaică a viitorului” a trupei Zoviet France (cu variantele de scriere Soviet France sau :Zoviet-France).




* Edward Ka-Spel: ”The Victoria Dimension” (2015)...frontman-ul prolific al olandezilor Legendary Pink Dots vine la aproape 25 ani distanță cu o replică, cel puțin la tivel de titlu, la ”clasicul” album al trupei, ”The Maria Dimension” din 1991. Fără nimic alterat, nici măcar în ceea ce privește vocea sa, neschimbată (!)...ba chiar cu parcă un mai mare curaj spre zone sonice experimentale, mai ales spre finalul albumului...care include întruna dintre variantele suport în care a fost lansat și în buna tradiție a familiei LPD, o consistentă piesă-bonus de peste 16 minute ”A Victorian Odyssey”, preferata mea. E recomandabil de ascultat și pe cât posibil de asimilat în pereche cele 2 albume cu nume feminine, fie doar și pentru comparația...”dimensiunilor”.




După ”Victoria...” dorul de ”sound”-ul olandezilor conduși de englezul expatriat Edward, cu trupa sau fără, m-a determinat s-o reiau bineînțeles și pe ”Maria” (în versiunea mai scurtă, fără bonusuri)...și să mai recuperez și dintre albumele solo anterioare acestuia nou, așa încât vi le mai recomand și vouă pe la fel de cosmogonic/experimental/atmosfericele: 

Edward Ka-Spel: ”Ghost Logik” -2 CD- (2012)
Edward Ka-Spel: ”Ghost Logik” 2 (2014)
Edward Ka-Spel & Philippe Petit: ”Are You Receiving Us, Planet Earth?!” (2014)

* Morten Schantz Unicorn ar fi noul proiect al pianistului danez. Cum însă n-am dat de album și nu-l cunoșteam dinainte pe autor, am căutat și ”baleiat” peste realizări anterioare, 2 albume cu o trupă și 2 sub nume propriu. Deloc de neglijat ca o prima concluzie la sumara expunere, fiind vorba un pianist danez tânăr și talentat. Promit să revin fie că va fi cu sau fără noul Unicorn...dar până atunci iată titluri relevante din care puteți alege:

JazzKamikaze: ”Supersonic Revolutions” (Hitman Jazz, 2010)
JazzKamikaze: ”Mission 1” (Stunt, 2006)
Morten Schantz Trio: ”Conveyance” (Daywood Drive, 2011)
Morten Schantz: ”Segment” (2004)...albumul de debut.

Stagnând sau în regres, cel puțin la prima audiție, mi s-au părut următoarele...cu siguranță regres în cazul Portico -fost Portico Quartet- pe care nou album am avut răbdarea să-l reiau: mulți invitați, prea multe voci acolo, dar prea puțin...Portico:

Zu - Cortar Todo (2015)
Portico – Living Fields (2015)
Damo Suzuki & Mugstar - Start From Zero (2014)
Godspeed You! Black Emperor - Asunder, Sweet and Other Distress (2015)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu